Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Dcera říká Michalákové teto.“ Český politik upozornil i na případ „sektářů“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. ledna 2016
17:40

Do norské kauzy Evy Michalákové se delší dobu aktivně zapojuje i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Upozornil nyní na to, že nové protesty proti počínání norské sociálky se chystají v řadě velkoměst. Praha nebude výjimkou. Zároveň přidal jednu osobní vzpomínku na vlastní návštěvu Norska, kde jeho dcera říkala Evě Michalákové „teto“. Ale pozastavil se i nad případem odebrání hned pěti dětí křesťanské rodině. Nicméně ne všechny hlasy zaznívají jen ve prospěch Michalákové. 

Leden se ponese v řadě měst v duchu demonstrací proti norské sociálce Barnevernet a její politice odebírání dětí. 16. ledna se bude protestovat i v Praze a na demonstraci nebude chybět europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který kritizuje počínání Barnevernetu.

"Celkově možná dělá dobrou práci, ale pořád je tam řada věcí, kde můžeme říci, že jsou výrazné chyby. Nekontrolovanost a dlouhodobá neschopnost některé věci napravovat vedla k tomu, že organizace si v mnohých případech dělá, co chce," řekl Blesk.cz Zdechovský. 

Sám se aktivně zapojuje do pomoci pro Evu Michalákovou, které odebrala norská sociálka syny Denise a Davida v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. Norský soud nepravomocně rozhodl o zbavení rodičovské odpovědnosti a povolení k adopci mladšího ze synů, odvolání se bude projednávat v Norsku v únoru.

Zdechovský: Hodná „teta“ Michaláková

„S paní Michalákovou jsem v kontaktu rok a půl. Díky ní a podobným případům jsem několikrát navštívil i Norsko a měl jsem možnost vidět, jak paní Michaláková na některé věci reaguje a jak se stará. Měl jsem možnosti ji vidět, i jak se stala o mou dceru, se kterou jsem tam při jedněch protestech jel. Dcera Anežka si ji velmi rychle oblíbila a hned jí začala říkat ´teto´. Opravdu mohu říci, že to nebylo nic hraného. Paní Michaláková se o ni velmi pěkně starala a i Anežka potom, když jsme o tom doma mluvili, označila ´tetu´ za velice hodnou a ptala se mě na to, kdy ´tetu´ znovu uvidí,“ zastal se nyní Michalákové europoslanec Zdechovský.

Upozorňuje, že si Eva Michaláková dokáže poměrně rychle navodit vztah s dětmi. „Jsou i psychologické posudky od dvou českých psychologů, které jednoznačně říkají, že jako matka je schopná vychovávat svoje děti," pokračuje lidovec.

Řetězové protesty startují v Oslu

Již 5. ledna odpoledne se přitom uskuteční demonstrace proti Barnevernetu přímo v norském Oslu, následovat budou další země. 8. ledna ve Washingtonu, 9. ledna v Římě či nizozemském Haagu, 10. ledna v Madridu, 16. ledna v Moskvě i Praze, 23. ledna v Bratislavě. Měst, kde se protesty chystají, je však ještě více. O přesných místech a časech informuje stránka "Norsko, vrať nám děti, které jsi ukradlo" (v originále Norway, Give Us Back the Children You Stole).

"Očekávám od toho, že se opravdu teď již celosvětově upozorní na problémy, které jsou spojené s Barnevernetem. Norové by se skutečně měli chytnout za nos a zkusit zapřemýšlet, jestli opravdu nedělají něco špatného," řekl Blesk.cz Zdechovský.

Rodiče označili za sektáře, odebrali jim pět dětí

Z dalších případů zaujalo Zdechovského především listopadové odebrání pěti dětí norsko-rumunské rodině Ruth a Mariuse Bodnariových kvůli údajnému "křesťanskému radikalismu a indoktrinace" dětí. "Je to stejný průběh jako v případě Evy Michalákové," upozorňuje. "Na základě toho, že děti možná byly příliš horliví věřící křesťané a příliš prezentovali to, že jsou křesťané, tvrdit, že rodiče jsou sektáři a začít odebírat děti, mi přijde nemyslitelné," uvedl k případu, kdy pětice dětí včetně teprve několikaměsíčního syna Ezekiela také míří k adopci.

Vyšetřování se rozeběhlo poté, co se dcery o zásadách v rodině rozpovídaly ve škole a ředitelka dostala obavu, že je rodina "příliš křesťanská", děti to psychicky narušuje a jsou prý i trestány. Plácnutím přes zadek či vytaháním za uši. Žádné týrání se neprokázalo, děti přesto byly rozděleny do pěstounských rodin.

Rodičům zatrhli návštěvy dcer, s miminkem se matka může vidět dvakrát týdně na dvě hodiny. Ředitelka po tvrdých krocích Barnevernetu odmítla s organizací spolupracovat. "Přijde mi to absolutně neuvěřitelné a nepřijatelné. Oba rodiče mají schopnost děti vychovávat a když jsem viděl některé zápisy z Barnevernetu, tak jsem jen kroutil hlavou. To si nemůže ta organizace vůbec dovolit," míní Zdechovský.

"V prosinci vyšlo, že chtějí do budoucna předejít těmto případům, ale tady nejde jen o předejití, ale tady jde o to, aby se vrátili Norové pět let zpátky a koukli se na některé případy jako Eva Michaláková a zrevidovali je. To, že odeberou dítě matce, která je schopná vychovávat svoje děti v biologických rodinách, je prostě nesmysl. A u toho se zatím nic nezměnilo," dodává europoslanec.  

Tlak na Norsko mezitím vyvíjí i premiér Bohuslav Sobotka, kritikou nešetří ani prezident Zeman, který nepozval norskou velvyslankyni 28. října na Hrad a přirovnal praktiky Barnevernetu k nacistickému Lebensbornu, který se snažil o zvýšení počtu árijských dětí ve Třetí říši mj. skrze adopce dětí ze strany příslušníků SS.

Video Děti Michalákové chtěly novou rodinu, hrozila sebevražda, říká novinářka - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Proti táboru příznivců Evy Michalákové se však postavila třeba spisovatelka a novinářka Monika Le Fey. Ta v Blesk TV poukázala na údajné vážné problémy v rodině. "Těch indicií tam bylo strašně moc. Děti neprosperovaly, zaostávaly, byly na tom psychicky špatně... Já jsem především ráda, že se celá kauza chýlí ke konci a že děti budou mít klid. Mám za to, že děti v těch pěstounských rodinách podle zpráv, které jsem dostala, prosperují velice dobře. Vím také, že oba dva chlapci se vyjádřili v tom smyslu, že si přejí novou rodinu," prohlásila loni ve studiu Blesk TV.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Rozmberk ( 6. ledna 2016 17:18 )

Jsem rád, že Tomáš Zdechovský se tomuto smutnému případu dětí paní Michalákové intenzivně věnuje. Praktiky norského Barnevernetu jsou skandální.

santikxauz ( 6. ledna 2016 03:18 )

Hlavně že ma na triku vlajku největších rozvracečů suverenních na světě.

ikolop ( 6. ledna 2016 01:20 )

Hanba 4,5 miliónům Norů ! Údajně se málo množí, vymírají, tudíž musí zcizovat děti, a to nejlépe bílé, ze slovanských rodin, aby si je mohly norské rodiny či jejich gayové adoptovat. Tak dopadne celá Evropa, jelikož státy zlegalizovaly ***e a jejich adopční záměry. Bože, kdo se za ně bude množit ! Základ státu je rodina !

ochman_prca_ratha ( 6. ledna 2016 00:53 )

http://svobodneforum.cz/norska-kauza-mame-nove-indice-ktere-ukazuji-na-nenormalni-pomery-v-rodine-mi chalakovych/

rumungro ( 6. ledna 2016 00:34 )

Je to tady sice jen diskuze,ale snad kdyby jste si vyhledali články o Michálkové,tak dojdete k přesvědčení,že není možné nechat kluky u matky,která neví nic o tom,že duševně nemocný otec je chodil v noci budit a omakávat,jak oba shodně uvedli.Věc se odložila,protože nebyli důkazy.To je ta podstatná věc,těch podružných-ale taky dostatečných pro odebrání-je víc.Norsko má přísny zákony na ochranu dětí,na druhé straně dává na výchovu 1 dítěte 70.000kč.Michálková je obyčejná česká husa se kterou manipulují různí zviditelňovači různých sdružení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa