Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zakázaná písmena i souhlas úředníka: Značky na přání koupíte už za týden

Už za týden bude možné vybrat si SPZ s textem na přání.
Už za týden bude možné vybrat si SPZ s textem na přání.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: bru/ČTK - 
28. prosince 2015
11:05

Odbyt takzvaných registračních značek na přání, které po letech slibů prosadilo ministerstvo dopravy, by mohly táhnout především firmy. Ty si takovýmto způsobem označí vlastní automobilové parky, uvedl ministr dopravy Dan Ťok. U soukromých osob očekává naopak ministerstvo zájem o značky s vlastním textem spíše malý. Podobně to podle Ťoka je i na sousedním Slovensku, kde značky s textem podle přání řidiče vydávají od ledna 2014. V Česku si o ně lidé mohou požádat od pondělí 4. ledna.

Při sestavování textu ale platí některá omezení. Lidé si například nemohou nechat na tabulku vyrazit hanlivá slova, nebo ta, která obsahují písmena G, CH, O, Q a W. Zákaz využití těchto snadno zaměnitelných písmen si podle ministerstva dopravy vyžádala dopravní policie. Poslední podmínkou je i požadavek, aby značka obsahovala alespoň jednu číslici, a nebyla tak složena pouze ze samých písmen.

Vůl na značce? Jen když kývne úředník

Při sestavování seznamu zhruba 900 nepřípustných výrazů spolupracovalo ministerstvo s Ústavem pro jazyk český Akademie věd ČR. Tento seznam ale nelze brát striktně, upozornil ředitel ústavu Karel Oliva. „V různých situacích lze různá slova vnímat různým způsobem. Například slovo vůl je v některých kontextech naprosto neutrální,“ řekl. Poslední slovo při rozhodování o textu proto budou mít úředníci na pracovištích registru vozidel.

Cena jedné tabulky je stanovena na 5000 korun, vybavit osobní automobil tak vyjde na 10.000 korun. Tyto peníze představují podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda jakýsi manipulační poplatek a půjdou na účty obcím s rozšířenou působností, ve kterých si řidiči o značky požádají.

Když značku „odnese“ zajíc, máte smůlu

Každá vyžádaná značka je nepřenositelná a nebude možné ji prodat další osobě, upozornilo ministerstvo dopravy. Zároveň varovalo před tím, že v případě ztráty nebude možné vydat stejnou značku s identickým textem. Tím se má zabránit situaci, kdy by byla stejnou tabulkou vybavena dvě vozidla. Naopak platí, že se značka váže na majitele, a nikoliv na auto. Její vlastník ji tak může opětovně použít na další svůj automobil, motocykl či moped, vždy ale pouze na jedno vozidlo.

salto ( 29. prosince 2015 15:39 )

O tu bude sakra velkej frc

honzazchaloupky. ( 28. prosince 2015 15:38 )

Zlodějem jsi především ty a ne ANO (mindráčku), když takhle uvažuješ.

kapturek ( 28. prosince 2015 15:02 )

Poslední slovo při rozhodování o textu proto budou mít úředníci na pracovištích registru vozidel./// takze uplatecky pojedou vesele dal , akorat ze ted ve vetsich sumach, a stoji za tim opet strana zlodeju ANO, tak stejne je kec ze znacky nepujde prodavat, kdyz mi nekdo za nejakou mou znacku nabidne treba mega tak jdu na urad, on se postavi do fronty hned za me, ja ji necham zrusit - on o ni hned pozada , proste dalsi zlodejina

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa