Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolem Prahy po D0. Nové značení čeká Pražský okruh i další silnice v Česku

Z Pražského okruhu se díky změně značení stane dálnice D0.
Z Pražského okruhu se díky změně značení stane dálnice D0.  (Autor: ČTK/Wikipedie/Blesk.cz)
Autor: sou - 
12. listopadu 2015
09:35

Od ledna přibude v Česku 450 kilometrů dálnic. Alespoň papírově. Podle vyhlášky ministerstva dopravy se jimi totiž stanou rychlostní silnice. Symbol dálnice už nebude na modrém, ale na zeleném pozadí a některé silnice dostanou i nové označení. Objeví se ale i zcela nové značky upozorňující na konkrétní zvířata nebo segwaye, připomněla MF Dnes.

Pražští řidiči si budou muset zvyknout na nové označení Pražského okruhu. Od 1. ledna se totiž z R1 stane D0. V rámci výměny dopravních značek za několik milionů korun tak zmizí označení pro rychlostní silnice a formálně přibude 450 kilometrů dálnic. Dálnice budou na značkách označeny číslem v rámečku s červeným pozadím. 

Tím, že zmizí označení pro „erka“, se prý zjednoduší značky a i některé směrové ukazatele. „Nebude to žádný kulový blesk. Značek je velké množství. Připravujeme akční plán, jak vše přeznačit,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic pro MF Dnes Jan Rýdl. Používat se začnou i originální názvy měst. Například Norimberk se změní na Nürnberg.

Už v prosinci by se měly začít měnit značky u rychlostních silnic s maximální povolenou rychlostí 130 kilometrů za hodinu. Podle Ředitelství silnic a dálnic je těžké přesně vyčíslit, kolik značek se celkově bude měnit. Výměna, podle vyhlášky ministerstva dopravy, ale bude stát několik milionů korun.

Vymění se přes 400 značek

„Jedna nová značka IP15 (nově IZ1a) stojí 4 tisíce až 7 tisíc korun podle toho, zdali se mění pouze plech, nebo i sloupek, nebo se mění i poloha sloupku,“ upřesnil Jan Studecký z tiskového oddělení ŘSD. Podle dřívějších informací ministerstva dopravy se bude měnit kolem 480 značek. 

Vyhláška zavede i několik nových značek, které budou varovat například před výskytem konkrétních zvířat, jako jsou koně, divoká prasata nebo žáby. Objeví se i piktogramy vozítek segway, značky emisních zón, obchvatů měst či nábřeží.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi