Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na SPZ se může dostat Šoustal. A o Nováka na značce bude nejspíš bitva

Po letech odkladů bude možné vybrat si SPZ s textem dle přání.
Po letech odkladů bude možné vybrat si SPZ s textem dle přání.  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: kle - 
15. prosince 2015
07:50

„Žádné vulgarity se tam neobjeví.“ Taková mantra provázela zákon, který od ledna povolí Čechům legálně si zaplatit za espézetky na přání. Jenže jedna cesta pro sprostonárodní výrazy na plechové tabule se přece jen našla. Příjmení jsou povolena, takže člověk s příjmením Šoustal bude moci své jméno na espézetce mít. Uvedla to v úterý MF Dnes, která také upozornila, že o kombinaci jako JAN NOVAK bude nejspíš bitva.

Od ledna bude možné pořídit si na vůz registrační značku (SPZ) na přání. Ta přijde zájemce na 10 tisíc korun. Ministerstvo dopravy zakázalo, aby na značkách byly vulgární výrazy. Pokud ovšem toto slovo neodkazuje ke jménu majitele.

„Tady kolega na jiném odboru se jmenuje Šoustal. Samozřejmě, pokud to máte na zvonku, nevidím důvod, proč byste to nemohl mít na registrační značce. Jestliže já se jmenuji Novák a budu chtít na značku Šoustal, tak mi ji nikdo nepovolí,“ uvedl listu Ivan Novák, ředitel odboru silničních vozidel ministerstva dopravy.

Zapomeňte na ZID2PLYN a HATE4R0M

Aby ministerstvo zamezilo české vynalézavosti a ironii, vypracovalo seznam „zakázaných slov a kombinací“. Jak MF Dnes uvádí, jazykovědci sepsali pro ministerstvo mnohostránkový seznam takových slov. Vylučuje kombinace typu COURA 005 nebo POSERA 04, ale samozřejmě i mnohem horší příklady. Pro jistotu akademici na seznam zapsali i slova, která by se na SPZ podle zákona nevešla.

Na značkách nesmí lehce zaměnitelná písmena (např. G, CH, O, Q a W), jako příklady vyloučených kombinací ministerstvo uvádí ZID2PLYN či HATE4R0M. Návod a pokyny již rozeslalo na jednotlivé magistráty.

Pravidla dovolují například kombinaci JAN NOVAK. O tu se může strhnout doslova bitva, protože přednost bude mít první příchozí.

stanislavhahn ( 15. prosince 2015 11:22 )

Jakou značku si dá Kalousek?? K.O.K.O.T

ivoadler ( 15. prosince 2015 10:40 )

Šoustal je rezervováno pro toho faráře z Babovřesk.

istyl ( 15. prosince 2015 09:25 )

a co auta statni spravy?...třeba PUTIN, MAO, PUSSY, by tam mohl mit ne?

salto ( 15. prosince 2015 09:21 )

zada ( 15. prosince 2015 09:08 )

jména hloupejch na všech sloupech!!!!! No touhle značkou byhc být zazobancem raději nic neřešila. Je to pro exibicionisty. Ale aspoň řádný občan pozná, že před ním jede magor

Zobrazit celou diskusi