Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Politici pro gay a lesbické rodiny. Tyrkysové triko oblékli i Babiš s Krnáčovou

  • Autor: simao,dv - 
    6. 10. 2015
    05:45

    Pro rodiče stejného pohlaví je to zapeklitý problém. V očích zákona zůstává jeden z nich cizím člověkem i pro dítě, které oba společně milují a vychovávají. Novela zákona o registrovaném partnerství by však měla umožnit osvojení dětí do péče. Sněmovnou ale, zatím, neprošla. Normu přitom podpořila nejen řada celebrit, ale i mnoho českých politiků a političek. V čele s Andrejem Babišem, Adrianou Krnáčovou (oba ANO) či ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD).

  • 1.Podpora celebrit i politiků

    Tyrkysová trika oblékli politici na podporu „duhových rodin“ a novely zákona o registrovaném partnerství, kterou v září představovala v atriu poslanecké sněmovny na tiskovce Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD). Za účasti ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Jde přitom o osud přes 900 dětí, které by přestaly po schválení novely žít v nejistotě a bez sociálního zázemí, jaké mají ostatní děti. A o osud rodičů stejného pohlaví, kteří by získali rovnocenné postavení před zákonem.

     

    „Nelíbí se nám vývoj novely zákona o registrovaném partnerství. Rok s rokem se sešel a bohužel se nic nestalo. Sice je pravidelně tento bod zařazován na program schůze, ale nikdy se nám nepodařilo najít dostatek hlasů, abychom ho pevně zařadili a snažili se projednat a pustit do 2. čtení,“ postěžovala si hlavní předkladatelka zákona Radka Maxová (ANO).

     

    A tak se rozhodli někteří politici upozornit na celou věc i jinak. Všichni ti, kteří navlékli tyrkysové tričko, podpořili novelu zákona, která umožňuje gay a lesbickým párům osvojení dětí. Jde ale především o to, aby si partner, který není biologickým rodičem dítěte, mohl dítě osvojit a nebyl pro úřady ve vztahu k němu cizí člověk.

     

    Kromě politiků podpořila iniciativu stejnarodina.cz i řada celebrit. Třeba zpěvačky Marta Jandová a Marta Kubišová, herečka Bára Štěpánová, moderátoři Eva Decastelo, Laďka Něrgešová, Pavlína Wolfová či Vojtěch Bernatský, Jakub Prachař s Agátou Hanychovou, dokumentaristka Helena Třeštíková či choreograf Yemi A.D. Jednotlivé osobnosti si nejen oblékly trika z kampaně, ale zvolily si i různá hesla, která jsou jim blízká a vystihují celý problém. Kdo všechno se zapojil?

  • 2.Andrej Babiš a Adriana Krnáčová

    Podpora ze strany hnutí ANO je pro novelu téměř jednotná. Do kampaně se zapojil i Andrej Babiš a zvolil si heslo: „Šťastné dítě ve šťastné rodině.“ Primátorka Prahy Adriana Krnáčová se připojila také. „Podpořila byste adopce dětí homosexuálními páry? Určitě, samozřejmě!“ zní heslo pro změnu z jejího plakátu na podporu novely a především osvojení dětí do péče partnerů stejného pohlaví.

    Andrej Babiš Andrej Babiš | Jitka Janů

    Adriana Krnáčová Adriana Krnáčová | Proud

  • 3.Kateřina Valachová

    Blonďatá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) nejen že oblékla tyrkysové triko, ale přidala i obsáhlé vysvětlení, co si o novele myslí. „Neexistuje jeden správný model toho, jak by měla rodina vypadat. Úplná fungující rodina však zásadně ovlivňuje výbavu, kterou si děti do života nesou. Zajistit ty nejlepší možné podmínky pro rozvoj dítěte je klíčové a naše úsilí by k tomu mělo směřovat. je proto důležité, aby ti, kteří se o děti starají, měli právo se stát jejich skutečnými rodiči, a to bez ohledu na to, jaké mají pohlaví,“ míní Valachová, která ve funkci nahradila Marcela Chládka.

    Kateřina Valachová Kateřina Valachová | Proud

  • 4.Robert Pelikán

    Jednoduché, ale výstižné heslo zvolil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO). „Rodina znamená lásku, láska znamená rodinu,“ uvedl pro kampaň.

    Robert Pelikán (ANO) Robert Pelikán (ANO) | Proud

  • 5.Karla Šlechtová

    Přidala se také další ministryně za Babišovo ANO Karla Šlechtová, která v Sobotkově kabinetu šéfuje resortu pro místní rozvoj. „Děti potřebují rodiče. Ideálně dva. Zodpovědné a milující. Děti jsou naše budoucnost, a cokoliv do nich vložíme, se nám vrátí a stát by tomu měl dát šanci a právní zajištění,“ uvedla potetovaná ministryně.

    Karla Šlechtová (ANO) Karla Šlechtová (ANO) | Proud

  • 6.Michaela Marksová

    Rázná ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) je další političkou, která neváhala a do tyrkysového trika na podporu „duhových rodin“ se při focení převlékla. „Jsem ráda, že se Česká republika posouvá směrem k vyspělým zemím, kde jakákoli odlišnost a jinakost není vnímána tak negativně. Tato kampaň takové směřování podporuje,“ poznamenala k tomu Marksová.

    Michaela Marksová Michaela Marksová | Proud

  • 7.Lenka Teska Arnoštová a Lucie Válová

    Další dvě političky v triku na podporu rodin gayů a lesbiček také pocházejí z ČSSD “ místopředsedkyně strany Lenka Teska Arnoštová razí heslo „Nebraňme lásce...“, předsedkyně Mladých sociálních demokratů Lucie Válová pak upozornila, že „rodinu netvoří muž a žena, ale láska, respekt a tolerance“.

    Lenka Teska Arnoštová Lenka Teska Arnoštová | Proud

    Lucie Válová Lucie Válová | Proud

  • 8.Vladimír Špidla

    Expremiér a současný šéf Sobotkova poradního týmu Vladimír Špidla je dalším z politiků podporujících novelu. „Hodnota rodiny je založena na vztahu, na schopnosti milovat, nikoliv na jednotlivosti, jako je např. sexuální orientace. Dětem je dobře v dobrých rodinách a dobré rodiny jsou rozličné,“ upozornil Špidla.

    Vladimír Špidla Vladimír Špidla | Proud

  • 9.Jana Drápalová

    Stranu zelených se ze dna snaží dostat vedení v čele s předsedkyní Janou Drápalovou. „Zdá se mi absurdní, že partner biologického rodiče může jeho dítě adoptovat jen tehdy, když je opačného pohlaví. Je přece jasně v zájmu dítěte, aby rodičovská práva měli oba,“ uvedla Drápalová.

    Jana Drápalová Jana Drápalová | Jitka Janů

  • 10.Stanislav Polčák

    Tak trochu zmizel do europarlamentu, ještě v české sněmovně se přitom o prosazení novely snažil i současný europoslanec Stanislav Polčák (za TOP 09 a Starosty). „Novelu zákona o registrovaném partnerství jsem podporoval už při prvním pokusu o její předložení ve sněmovně. Byl bych blázen, pokud bych ji nepodpořil nyní,“ poznamenal.

    Stanislav Polčák, europoslanec za STAN Stanislav Polčák, europoslanec za STAN | Proud

  • 11.Matěj Hollan

    Úspěšná volební kampaň Žít Brno vystřelila Matěje Hollana až na magistrát na pozici náměstka primátora. „CHCU, aby každé děcko mohlo bydlet doma,“ vzkázal Hollan v tyrkysovém triku a nechal vzpomenout právě hesla svého uskupení, která často začínala moravským chcu.

    Matěj Hollan Matěj Hollan | Proud

  • 12.Jiří Zlatuška a Radka Maxová

    O souhlasu hnutí ANO s kampaní již řeč byla, podpořil ji i profesor Jiří Zlatuška, předseda Výboru pro vědu a vzdělávání, který byl do sněmovny zvolen právě v barvách Babišova hnutí. Tyrkysové triko neoblékl doslova, jen si jej přiložil před sebe. Což je jen detail, důležitější je jeho vlastní náhled na věc. „Děti si zasluhují domácí prostředí, kterému na nich záleží. U osvojených nebo adoptovaných dětí je schopnost rodičů plodit vlastní potomky irelevantní, konec konců řada heterosexuálních párů dokáže být mizernými rodiči. S trochou nadsázky: u pravé lásky na pohlaví ani orientaci nezáleží,“ míní Zlatuška. Další tváří z ANO je pak zmiňovaná poslankyně a hlavní předkladatelka návrhu Radka Maxová.

    Poslankyně Radka Maxová (ANO) Poslankyně Radka Maxová (ANO) | Proud

    Jiří Zlatuška Jiří Zlatuška | Jitka Janů

  • 13.Velvyslanci Schapiro a Eisen

    A ještě jeden politik na závěr, nikoli však český. Americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro se do kampaně zapojil také se sloganem „Gay rights are human rights.“ Upozorňujícím na to, že práva gayů jsou lidská práva. Ani Schapiro nechyběl v Praze v momentě, kdy startoval pochod gayů a lesbiček Prague Pride. „Jsem velice hrdý na to, že naše velvyslanectví podporuje Prague Pride od jejího vzniku v roce 2011. Proč to děláme? Děláme to proto, že LGBT práva jsou lidská práva. A já myslím, že vy si to myslíte také. Myslíme si, že každý má právo žít život bez diskriminace, svobodně, bez násilí,“ upozorňoval letos v létě Schapiro. Předtím, než rozsvítil v duhových barvách glorietu na pražském Petříně. „Jsem hrdý, že mohu podpořit práva rodin osob stejného pohlaví,“ doplnil jej v kampani i jeho předchůdce v úřadu Norman L. Eisen.

    Andrew Schapiro Andrew Schapiro | Jitka Janů

    Norman L Eisen Norman L Eisen | Jitka Janů

rumungro ( 28. ledna 2016 01:33 )

Oni jsou homoklády...a co jsme my?// V teoretickým modelu,který rozlišuje dvě erotické zaměření,tedy sexuální orientaci,bývá pod pojmem sexuality zařazené i pedofilní zaměření na osoby stejného pohlaví.Negativní postoj má jak židovsko-křesťanská tradice,tak i křesťanská církev.U homosexuálů jsou zvýšené duševní poruchy,míry depresí,úzkostí,obsesivně-kompulzívní poruchy,fóbie.Rovněž je mezi nimi vyšší míra domácího násilí.Je prokázáno,že pouze přítomnost obou biologických rodičů podporuje zdravý rozvoj dětí.Mimochodem,platit u nás šárija,tak zde nezůstane ani jeden.

jan490 ( 6. října 2015 15:18 )

Ale uchylaci nemuzou adoptovat , tak si ragistruji partnerstvi a pak muzou. To je cil vasi politiky pane Babis? Pro ty tricka ? Pododpora podobnym lidem, primo socialni program pro dusevne nemocne uchy..laky.

jan490 ( 6. října 2015 15:15 )

Proc lesby potrebuji adoptovat deti? Muzou kazda porodit. ????Kde je logika?

jan490 ( 6. října 2015 15:13 )

Jooo ty to schvali, vymatlany jsou na to dost.

anka ( 6. října 2015 14:18 )

v CR uz zije 900 deti, ktere jsou vychovany homo rodici. Spousta gays and lesbian ma sve deti pres umele oplodneni. Pochybuji, ze by se homo pary hrnuly do adopce, a pokud by chteli adoptovat dite, jen dobre, lepsi nez byt cely zivot zavreny v domove a nemit nikoho, kdo by je mel rad.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa