Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

O2 registr vozidel zatím nezíská. Ministerstvo hrozí soudem

Spuštění nové verze registru vozidel způsobilo nekonečné fronty naštvaných řidičů.
Spuštění nové verze registru vozidel způsobilo nekonečné fronty naštvaných řidičů.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, kle - 
26. srpna 2015
15:36

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr na nového provozovatele registru vozidel, který vyhrála společnost O2. V zakázce ministerstva dopravy byly totiž chyby. Rozhodnutí ÚOHS zatím není pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Podle antimonopolního úřadu ministerstvo v tendru nevymezilo minimální úroveň kvalifikačních předpokladů v podrobnostech dostatečných ke zpracování nabídky. Konkrétně šlo o požadavky na vzdělání technického směru, které jsou podle odborníků sporné.

„Přesto zadavatel v zadávací dokumentaci právě takový technický kvalifikační předpoklad požadoval. Úřad ve svém rozhodnutí tedy vyšel z judikatury Nejvyššího správního soudu a zadávací řízení zrušil,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Ministerstvo sice vybralo O2, nemohlo s ní ale uzavřít smlouvu kvůli předběžnému opatření ÚOHS, které antimonopolní úřad vydal již dříve.

Ministerstvo hrozí soudem

„Důvody pro zrušení soutěže na provoz registru vozidel nejsou racionální,“ reagoval na rozhodnutí ÚOHS ministr dopravy Dan Ťok.  Ministerstvo s rozhodnutím úřadu nesouhlasí a podá proti němu rozklad.

„Já bych se chtěl zeptat a v tomto případě přímo pana předsedy (ÚOHS Petra Rafaje), který vím, že vystudoval Báňskou technickou univerzitu v Ostravě, jestli nerozumí výrazu vzdělání technického směru,“ řekl Ťok. Podle něj poslední výroky antimonopolního úřadu hospodářskou soutěž nechrání, ale naopak brzdí nebo zamezují. Zároveň dodal, že nechce zpochybňovat vážnost úřadu nebo jeho právní postavení.

Podle Ťoka koncem července ÚOHS ministerstvu vzkázal, že soutěž na provozovatele registru vozidel je v pořádku. Poté ale 13. srpna předběžným opatřením zakázal s vítězem tendru společností O2 uzavřít smlouvu a nyní celou soutěž zrušil, uvedl ministr.

Pokud by nevyšel opravný prostředek, kterým je rozklad k předsedovi ÚOHS Rafajovi, je ministerstvo ochotné se soudit, protože soutěž na provoz registru považuje za správně vypsanou.

O2 chce za kontrakt 40 milionů

O2 požadovalo  v tendru zhruba 40 milionů korun za tříleté období. Ministerstvo původně očekávalo, že jej provoz registru za tři roky vyjde na 140 milionů korun, což je zhruba totožná cena, jakou platí dosud.

Ministr dopravy Dan Ťok již dříve uvedl, že ministerstvo dopravy musí zajistit bezproblémový provoz registru a neobtěžovat lidi dalšími problémy s touto veřejnou službou. „Pokud bude nutné uzavřít dočasně smlouvu se současným provozovatelem registru, pak musíme jednat o zlevnění provozu na nezbytně nutnou dobu, než registr převezme nový subjekt,“ uvedl Ťok.

Dosavadní provozovatel ICZ nahradil dřívějšího provozovatele, firmu ATS Telcom. Ta systém spravovala od léta 2012, kdy registr přešel pod ministerstvo dopravy. Komplikovaný přechod z jednoho úřadu na druhý způsobil dlouhé fronty žadatelů o změny v registru na přepážkách.

jasamosobne ( 26. srpna 2015 16:24 )

 To by me zajimalo proc ty darebaky na ministerstvech platime z nasich dani.kdyz na co sahnou tak zkurvi.

Zobrazit celou diskusi