Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hřích v krajích. 10 vládců Česka, jejich aféry, skandály a tresty

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    16. 10. 2015
    13:20

    Olomoucká aféra zasáhla i Jiřího Rozbořila a ČSSD se děsí další kauzy spojené s jejím hejtmanem. Přízrak někdejšího středočeského vládce Davida Ratha se vrací. V minulosti přitom měli problémy hejtmani z dalších míst Česka, ale i z dalších stran. Půta, Palas, Šulc, příkladů je řada... Některým potíže přetrvaly dodnes, jako je tomu v případě pražské dvojice Bohuslav Svoboda a Tomáš Hudeček. To Pavel Bém se směje.

  • 1.Jiří Rozbořil a pochybný sportovní byznys

    Čtyři obvinění, ve vazbě dva vysoce postavení krajští policisté a vlivný podnikatel a Langerův parťák z byznysu i tenisu Ivan Kyselý. Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) vyšetřovaný na svobodě. To je současný výsledek akce Vidkun, policejního zásahu v Praze a hlavně na Hané. Rozbořil, který nastoupil do úřadu v roce 2012, je stíhaný pro podplácení, rezignovat na svůj post odmítl.

     

    „Cítím se nevinen a žádný úplatek jsem nenabízel,“ tvrdí Rozbořil. V pátek své stanovisko osobně zopakuje šéfovi ČSSD Sobotkovi. „Platí můj názor, že pan hejtman Rozbořil by měl rezignovat na své veřejné funkce, měl by rezignovat eventuálně na své stranické funkce a měl by se věnovat své obhajobě,“ vzkázal včera z Bruselu Sobotka. Bude nadále premiér takto neústupný?

    Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) na tiskovce vysvětloval svůj postoj k razii a k obvinění v údajné korupční kauze. Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) na tiskovce vysvětloval svůj postoj k razii a k obvinění v údajné korupční kauze. | ČTK

  • 2.David Rath s miliony v krabici

    Z řad sociálních demokratů zní, že strana ctí presumpci neviny, i ministr vnitra Milan Chovanec však hejtmana Rozbořila vyzval, aby odstoupil a do vrcholné politiky se vrátil případně až po svém očištění. Není divu, ČSSD se obává dalšího skandálu. Všichni mají na paměti stále živou kauzu Rath.

     

    Ostatně i při olomoucké korupční aféře vypsala sázkovka kurz na to, zda policie oznámí po raziích v kanceláři Rozbořila a bydlištích exministra Ivana Langera a podnikatele Kyselého nález nějakých podezřelých peněz. Třeba v krabici od vína. „David Rath peníze skrýval v bedně od vína, Kott s Pancovou coby kompot v zavařovačkách. Dá se spekulovat, jak kreativní mohl být při skrývání případných nelegálních výnosů Ivan Langer,“ vysvětloval kuriózní sázkovou příležitost mluvčí Fortuny Petr Šrain.

     

    Rathova krabice je zkrátka již legendárním pojmem. Čas přitom letí. Hejtman Rath byl zadržen v květnu 2012 v Rudné u Prahy. U domu tehdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a se sedmi miliony v hotovosti. Byl obžalován z manipulování zakázek a přijetí úplatku, letos v červenci si vyslechl rozsudek. Dostal 8,5 roku, odvolal se a kauza běží dál.

    David Rath byl odsouzen k 8 a půl roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě 21 milionů. Odvolal se. A vrátil se k lékařské praxi. David Rath byl odsouzen k 8 a půl roku vězení a propadnutí majetku v hodnotě 21 milionů. Odvolal se. A vrátil se k lékařské praxi. | Z. Pecák, ČTK

  • 3.Jana Vaňhová a podezřelé zakázky

    Podezřelé zakázky se v minulosti řešily i na „divokém severu“. V Ústeckém kraji, kterému od listopadu 2008 do listopadu 2012 šéfovala Jana Vaňhová, bývalá dlouholetá místopředsedkyně ČSSD. I s jejím jménem bylo spojováno údajné zasahování do rozdělování dotací. Při policejní razii v roce 2012 měl ÚOOZ prošetřovat také její aktivity, obvinění ale nepadlo.

     

    Vaňhové nic neprokázali, otázky ale v minulosti vyvolávalo také její soužití s ústeckým bossem Romanem Houskou, považovaným za severočeského kmotra. Houska však byl v listopadu 2013 zastřelen před svým domem. V roce 2005 Vaňhová, původně učitelka, půjčila Houskovi 2,5 milionu korun, původ peněz nikdy nevysvětlila.

    Roman Houska s partnerkou Janou Vaňhovou v roce 2012 Roman Houska s partnerkou Janou Vaňhovou v roce 2012 | Profimedia.cz - Karel Pešek, Mafra

  • 4.Jaroslav Palas s luxusním penzionem

    Jedno je jisté, Jaroslav Palas v tom umí chodit. Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje se do spekulací o původu svého majetku dostal kvůli stavbě luxusního penzionu v Ludvíkově na Bruntálsku. Vyšetřovatelé ale tápou.

     

    Podle serveru Lidovky.cz měla Palasova rodina investovat do stavby o 10 milionů víc, než kdy vydělala. „Provedeným prověřováním jsme došli k závěru, že manželé Palasovi disponují výrazně vyšším majetkem, než by odpovídalo jejich vykazovaným příjmům. Avšak přes veškerou snahu se nepodařilo zjistit původ příjmů, ze kterých byl tento majetek pořízen,“ uvedli podle serveru vyšetřovatelé. Manželé Palasovi prý za celý život legálně vydělali 40 999 152 korun, ale utratili minimálně 50 411 006. Kde se vzaly peníze navíc? Z rodinných úspor, nebo jiného zdroje?

    852819:full:true:true

  • 5.Martin Půta a pochybná rekonstrukce kostela

    Obvinění z korupce čelí i liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Stejně jako olomoucký kolega Rozbořil však na svou funkci nerezignoval. Z přijetí statisícového úplatku a zneužití pravomoci byl obviněn loni na podzim. Šlo o projekt za 65 milionů korun – rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Půta sice pozastavil své předsednictví v hnutí Starostové a nezávislí, kterého se ujal první místopředseda Petr Gazdík. Proti obvinění však podal stížnost, tvrdí, že nijak nepochybil, a v příštím roce se bude o křeslo hejtmana ucházet v krajských volbách opět. Obvinění, neobvinění.

    Liberecký hejtman Martin Půta Liberecký hejtman Martin Půta | ČTK

  • 6.Jiří Šulc a čachry s eurodotacemi

    A ještě jeden „borec“ z krušného severu. Zpátky do Ústeckého kraje se vracíme s Jiřím Šulcem (ODS), který byl hejtmanem v letech 2000 až 2008. Šulce státní zástupce obvinil ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku. Šlo o údajně neoprávněně uzavřené konkurenční doložky v řádu statisíců korun pro dva bývalé ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze a Pavla Markvarta. Ty jim zajišťovaly 12 měsíčních platů po jejich odchodu z funkcí.

     

    Šulc stane před soudem v půlce listopadu. V ROP Severozápad dělal sám Šulc v minulosti předsedu. Podle serveru Lidovky.cz měl podíl na přivedení Kušnierze do funkce. Kušnierz dopadl neslavně. Za čachry s eurodotacemi vyfasoval v roce 2012 7,5 roku natvrdo, propustili ho však již v listopadu 2014. Na své věznění podal ústavní stížnost, ale neuspěl.

    Někdejší hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc Někdejší hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc | ČTK

  • 7.Miroslav Novák v korupčním stínu

    I na hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka (ČSSD) dopadl korupční stín. Přiznal, že se léta zná a přátelí s lobbistou a „ostravským Janouškem“ Martinem Dědicem, obviněným z korupce v několika případech veřejných zakázek.

     

    Do Nováka se nedávno pustil vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Označil Nováka za nedůvěryhodnou osobu a přirovnal ho k Rathovi. „Já říkám, že rozdíl mezi hejtmanem Novákem a Rathem je asi takový, že Nováka neodposlouchávali, jinak by dopadl stejně, podle mého názoru,“ řekl Babiš v pořadu Partie na FTV Prima. Nováka to však naštvalo, vyjádření prý přesáhlo únosnou mez. „Pan Babiš zřejmě dospěl do stadia, kdy si myslí, že si může již dovolit úplně vše,“ reagoval Novák a omluvu chce žádat soudně.

    Hejtman Miroslav Novák Hejtman Miroslav Novák | Ladislav Křivan

  • 8.Duo červené kartičky Svoboda–Hudeček

    Ve funkci primátora Prahy se vystřídali Bohuslav Svoboda (ODS, 2010–2013) a Tomáš Hudeček (TOP 09, 2013–2014), společnou však mají i další věc. Podědili kauzu Opencard. A kvůli ní společně s dalšími 8 úředníky a zaměstnanci magistrátu skončili u soudu, který probíhá i tento týden. Jde o žalobu za smlouvy, které Praha uzavřela v rámci kontroverzního a předraženého projektu s firmou Haguess. Městu měla údajně vzniknout škoda 24,9 milionu korun. Jak Svoboda, tak i Hudeček vinu popírají. Problém s Opencard vidí jinde. Jde o dědictví po jejich předchůdci Pavlu Bémovi.

    Kvůli Opencard čelí žalobě i Hudeček se Svobodou. Kvůli Opencard čelí žalobě i Hudeček se Svobodou. | Archiv Blesk

  • 9.Pavel Bém aneb borec na konec

    Pavel Bém je v našem přehledu „borec na konec“. I když projekt Opencard – červené karty, ze které je předražená lítačka do MHD – vznikl za jeho éry, on se usilovně brání tomu, že byl od počátku neúspěšný a pochybný. „Projekt měl před sebou budoucnost,“ tvrdil nedávno v DVTV Bém.

     

    Nad současnou situací zaplakal. „Projekt stál dvakrát tolik a před sebou žádnou budoucnost nemá. Nevím, jestli díky pirátům, nebo díky jiným, díky pánům Hudečkům a Svobodům, se dostal do absolutní slepé uličky, která je jenom výrazem manažerské nekompetentnosti, politické neodpovědnosti a jistého lidského hlupství, nebo takého sedláckého hlupství. ‚Po mně ať přijde potopa. Já nic, já muzikant,‘ to k politice možná patří, ale nevede to obvykle k dobrému řízení manažerských projektů,“ tvrdil Bém, který dle zlých jazyků řídil Prahu v minulosti společně s lobbistou Romanem Janouškem. Vzpomínáte na známé duo z odposlechů Kolibřík a Mazánek?

    Grimasy Pavla Béma, když exprimátor dorazil vypovídat ke kauze Opencard. Grimasy Pavla Béma, když exprimátor dorazil vypovídat ke kauze Opencard. | Foto Blesk - Petr Novotný

byvalyvoliccssd4 ( 17. října 2015 21:04 )

Socany dělíme na ty, které při zlodějinách již chytili a na ty, které ještě nechytili.

tymitaky ( 16. října 2015 19:32 )

To je galérka, bohužel neúplná.

gabreta ( 16. října 2015 18:16 )

No do ulic lidi našli odvahu vyjít až po 41 letech a cinkali klíčema s vidinou, že bude líp. Po zkušenosti s tím, že je hůř, hned tak brzo odvahu nenajdou!! Jedině až budou úplně na hubě. To je tady ale pak rychle srovná nová, Islámská policie!!

gabreta ( 16. října 2015 18:10 )

A nezapomínal bych ani na Schlafenberga!

sores ( 16. října 2015 15:03 )

No hlavně že to národ ví ale mlčí! Mlčení je souhlas. Češi ať se děje co se děje budou držet hu.bu a krok. Odvaha jim není geneticky dána jako jižním národům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa