Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„S Langerem se známe, neuplácel jsem.“ Obviněný hejtman z ČSSD se hájí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. října 2015
13:55

Má na krku obvinění z podplácení, ministr vnitra chce jeho hlavu a premiér mu doporučuje rezignaci. Z olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) je nežádoucí osoba. Po razii při akci Vidkun, která se týkala také Ivana Langera (ODS). Policisté přišli do bytů Langera i Rozbořila, ten přiznal, že se s Langerem znají. Zároveň popřel, že by jakkoli uplácel. A rezignovat nehodlá.

Hejtman Jiří Rozbořil po razii zmizel a od úterý nebyl k zastižení. „Až teď mi byla umožněna komunikace s médii,“ vysvětloval při své tiskovce. K průběhu vyšetřování se prý vyjadřovat nemůže, je vázán mlčenlivostí. Rozhodl se však obhájit před veřejností.

Rozbořil je obviněn v souvislosti s akcí Vidkun, při které detektivové začali rozplétat klientelistickou síť v Olomouckém kraji. Zapleteni do ní mají být politici, podnikatelé a také policisté. Neovlivní.cz upozornili, že se hejtman Rozbořil měl sejít s náměstkem krajského ředitele Karlem Kadlecem a snažil se ho uplatit v souvislosti s vyšetřováním jednoho dotačního případu. Podle serveru měl hejtman údajně přebírat také policejní informace od někdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS), který má v centru Olomouce byt.

Rozbořil vše popřel. „Tato kauza v historii Olomouckého kraje nemá obdoby svým rozsahem. Co se týče mé osoby, nikdy jsem nepožadoval žádné informace nad rámec svých povinností a kompetencí hejtmana. Informace, které by se mohly požadovat za nestandardní, jsem nikdy nepožadoval a žádný úplatek jsem nikdy nenabízel. Z mého pohledu jsem byl pouze, jak to řekl můj advokát, ve špatný čas na nesprávném místě,“ tvrdil před novináři Rozbořil.

Žádostí o schůzku mu prý přichází denně několik. Nepopřel, že se s policistou Kadlecem sešel, iniciativa prý vzešla ze strany Kadlece – hejtmanovi poslal SMS. Okolnosti schůzky prý hejtman prozradit nemůže.

Při dotazech novinářů popisoval olomoucký hejtman i své vztahy k jednotlivým osobám, které figurují na seznamu lidí obviněných či jinak zapojených do celé kauzy. Obviněni spolu s ním byli i policejní náměstek Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, jak uvedla ČTK.

Hejtman stručně o Langerovi a jeho příteli: Známe se

„Vykáme si a rozhodně nejsme žádní přátelé a v takovém vztahu, abychom si předávali nějaké informace a eventuálně se bavili o nějakých finančních či jiných věcech,“ řekl hejtman o policistovi Kadlecovi. Na dotaz, zda se zná i s exministrem vnitra Ivanem Langerem a podnikatelem Ivanem Kyselým, reagoval velmi stručně: „Známe se.“

Hejtman tvrdí, že zdaleka není v případu hlavní osobou. „Má role je dle mého názoru v této kauze nepodstatná. Nejsem klíčovou osobou,“ uvedl Rozbořil. „Celou kauzou se cítím samozřejmě osobně poškozen,“ dodal a děkoval za vyjádření podpory. Vnímal prý i vyjádření předsedy ČSSD Sobotky, že pokud se prokáže důvod obvinění, měl by odejít.

Sobotku chce hejtman požádat o osobní schůzku. „Rád bych celou záležitost projednal na krajském výkonném výboru, s celou situací bych rád seznámil zastupitele na sociální demokracii a v neposlední řadě i koaličního partnera. A následně požádám pana předsedu Sobotku o osobní setkání.“ Rezignovat Rozbořil momentálně nehodlá.

Hejtman uvedl, že ho celá akce překvapila. „Policie přišla někdy v úterý ráno a skutečně jsem tou návštěvou byl zaskočen," řekl Rozbořil. "Troufám si tvrdit, že i díky tomu, že jsem byl propuštěn po dvou dnech, bylo shledáno, že nehodlám mařit rozhodnutí policie a výkon vyšetřování," pokračoval a zdůraznil: "Cítím se nevinen a žádný úplatek jsem nenabízel.“

Do vazby poslali tři obviněné

Hejtman Rozbořil je vyšetřován na svobodě, do vazby však již soud poslal zbylé tři obviněné – podnikatele Kyselého, krajského policejního náměstka Kadlece i šéfa olomoucké hospodářské kriminálky Petrůje. Kvůli obavě z ovlivňování svědků a z pokračování v trestné činnosti.

moiaza ( 15. října 2015 22:38 )

Naivkové. Vy si opravdu myslíte že zloději a zločinci pocházejí z ČSSD a KSČ? Jak jste hloupí. Ve vysoké politice jsou jen lumpové. Slušný člověk do politiky nepůjde! Kradou a korumpuji všichni.Ve všech parlamentních stranách se krade a korumpuje. Nač by tam jinak tito grázlové byli? Za mrzký peníz si nechat nadávát? Nejvíce lumpů porodila Klausová ODS. O to není pochyb. Ti pak nalezli do jiných stran a někteří si založili strany nové, aby mohli nerušeně loupit. Kníže jich vystřídal několik. Všichni jsoou si rovní.

rudyptak48 ( 15. října 2015 19:04 )

OLOMOUCKÝ HEJTMAN Náš pan hejtman Rozbořil, hejtmanství nám rozložil. Známý odér se sem line, ten syreček, ten už hnije. Farmu zvířat založil, Orwellův sen podpořil. Kdo je teď to hlavní prase? Íčko již v tom jede zase.

handgood ( 15. října 2015 17:43 )

Můj otec měl povolání, splnil svého otce přání. Kudy chodil, tudy krad, byl sociální demokrat.

prycsvladou ( 15. října 2015 16:30 )

jaka ma byt asi policie kdyz dva vysoce postaveni policajti putovali do vazby za trestnou cinnost

tgbg ( 15. října 2015 15:58 )

Se zločinci a zloději z KSČSSD se roztrhl pytel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa