Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka chce rezignaci hejtmana „úplatkáře“. ČSSD má zaděláno na Ratha 2

Autor: simao, ČTK - 
15. října 2015
11:30

Nad ČSSD se opět vznáší přízrak Davida Ratha. Po někdejším hejtmanovi Středočeského kraje má problémy i další sociální demokrat, který vede pro změnu Olomoucký kraj. Jiří Rozbořil (53) byl obviněn v souvislosti s razií ÚOOZ, při které byl vyslýchán i exministr Langer (ODS). Rozbořil měl policejnímu náměstkovi nabízet úplatek kvůli dotacím. Premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka uvedl, že v případě potvrzení obvinění čeká hejtmanovu rezignaci.

Olomoucký hejtman Rozbořil (ČSSD) byl obviněn v souvislosti s nedávnou razií policie a bude stíhán na svobodě, uvedla ve čtvrtek Česká televize.

Státní zástupce Ivo Ištvan odmítl informace ČT potvrdit. To však udělal Rozbořilův obhájce Petr Konečný. „Je to tak, pan hejtman byl obviněn z podplácení, toto obvinění ale odmítá. Považuje jej za nedorozumění a podal si stížnost,“ řekl ČTK Konečný.

Premiér Sobotka čeká, že pokud se potvrdí obvinění z korupce Rozbořil rezignuje na veřejné a stranické funkce. Dodal, že vyšetřování je plně v rukou policie a ČSSD o něm nemá bližší informace. Strana podle něj ctí presumpci neviny. Rozbořil svolal na 13:00 do Olomouce tiskovou konferenci.

Obvinili celkem čtyři lidi

V údajné olomoucké korupční kauze byli přitom obviněni celkem čtyři lidé, u tří z nich je podán návrh na vazbu, řekl dnes ČTK mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Mezi obviněnými jsou dva důstojníci policie. Dva lidé jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Třetí osoba je stíhána pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Čtvrtý z obviněných je stíhán pro podplácení, jedná se právě o Rozbořila.

Jiří Rozbořil je přitom druhým politikem, kterého se razie týká. Stejně jako Ivan Langer (ODS) absolvoval dlouhý a náročný výslech. Ve středu pak Rozbořil nenastoupil do práce a zrušil schůzky do konce týdne. Není jisté, kde se momentálně nachází. Rozdílů mezi Rozbořilem a Langerem je několik.

Zatímco se Langer již stačil, byť krátce, k aféře vyjádřit, olomoucký hejtman mlčí. A zatímco exministr vnitra Langer z vrcholné politiky přece jen už odešel do ústraní, Rozbořil je politicky aktivní. I když se pod ním silně prohýbá židle. Ten třetí rozdíl je pak momentálně zásadní. Proti Langerovi žádné obvinění vzneseno nebylo, alespoň prozatím.

Rozbořil již obviněn byl. Čeho se měl podle policie dopustit, nechtěl jeho obhájce příliš komentovat. Podle Konečného však osoba hejtmana v celé kauze zabírá pouze minimální procento. „Je jen její okrajovou záležitostí. Prostě se vyskytl v nesprávný čas na nesprávném místě. Kauza není o hejtmanovi. Je možná tam osobou nejznámější, ale nejméně významnou,“ tvrdí obhájce.

Uplácel policistu kvůli dotacím?

Přesto to celé připomíná začátek kauzy Rath, kdy si zakuklenci přišli pro jiného hejtmana tehdy také z ČSSD. Policisté zasahovali u Rozbořila v olomoucké kanceláři, odkrývají prý rozsáhlou klientelistickou síť, která měla propojovat několik institucí státní a veřejné správy, policii i podnikatele.

Podle ČTK šlo i o snahy ovnivňovat vyšetřování některých hospodářských kauz. Na triku má proto Rozbořil podle serveru Neovlivní.cz podezření z korupce. Odposlechy jeho komunikace s náměstkem krajského policejního ředitele Karlem Kadlecem měly odhalit to, že se Rozbořil údajně snažil ovlivňovat vyšetřování možného dotačního podvodu. A to v případě výstavby jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích.

Rozbořil stojí v čele správního orgánu Regionálního operačního programu Střední Morava, přes který proudí do Olomouckého kraje miliardové dotace. Sejít se s Kadlecem měli letos 13. srpna odpoledne v jedné z olomoucký restaurací.

„Ze strany podezřelého Ing. Jiřího Rozbořila bylo podezřelému Karlu Kadlecovi nabídnuto zprostředkování úplatku od adresáta dotace ve formě finanční hotovosti ve výslovně nesdělené výši,“ citují Neovlivní.cz z policejních záznamů. Kadlec měl nabídku nejprve odmítnout, ale později s úplatkem souhlasit. Vyhovět měl hejtmanovi na přání dalšího z podezřelých podnikatele Ivana Kyselého, Langerova přítele z tenisu i byznysu.

ČSSD na nervy kvůli Rozbořilovi

Hejtman Rozbořil stejně jako ve středu ani dnes nepřišel podle informací ČTK do úřadu. Podle obhájce hejtman Rozbořil po celou dobu s policií spolupracoval a respektoval i jejich žádost ohledně klidu na práci, proto měl dosud také vypnutý mobilní telefon. Nyní prý odpočívá a zřejmě vydá i nějaké své stanovisko. O návrhu na vazbu v jeho případě se prý neuvažovalo.

Hejtmanem je Rozbořil od roku 2012. Předtím byl provozním náměstkem ředitele Fakultní nemocnice Olomouc. V minulosti byl členem olomouckého zastupitelstva, dnes je místopředsedou ČSSD v Olomouckém kraji.

Aktuální události kolem Rozbořila nenechávají sociální demokraty klidnými. "Znáte to, jak to chodí. Tohle se může vléct dlouho, všechny to poškodí. A nakonec výsledek nula," posteskl si jeden z poslanců ČSSD v Právu. „Pokud by se ukázalo, že na tom může být něco pravdy, tak kariéra Rozbořila v ČSSD končí,“ dodal výše postavený člen ČSSD, ani jeden z nich si prý nepřál být jmenován. Paralela s Rathem tu však opět je. Obvinění Rathovi také zabouchlo v ČSSD dveře. 

milosuvadvokat ( 15. října 2015 17:44 )

stydim se za me soudruhy

tgbb. ( 15. října 2015 14:27 )

Jednoho vykopnou a socanská pakáž se bude zase rvát o to uvolněné koryto.

byvalyvoliccssd4 ( 15. října 2015 14:26 )

Ať žije ČSSD! (Ale ze svého)

presumpce666 ( 15. října 2015 12:52 )

Je to na smetení celé Sněmovny, počínaje Hradem, koho místo všech dát? Do takového bordelu!!!!! Hrstka slušných se sotva načte. Taková hovádka co si hřejí zadky a vezou se, jako Jandák! Člen ze čtyř členů!! podvýboru pro heraldiku a vexilologiii co se bahní na honosném sídle ....... velebnosti hnus.

presumpce666 ( 15. října 2015 12:47 )

Blaho je jen u Lucie, jinak samej socančlánek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa