Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šerif Sobotka přiletěl s manželkou z USA: Teď chce usměrnit Zemana!

Autor: mim, ČTK - 
22. listopadu 2014
16:53

Záhadný úsměv pod kovbojským širákem. Od akčního herce Chucka Norrise se už český premiér Bohuslav Sobotka (43, ČSSD) příliš neliší. A navíc si chce došlápnout na prezidenta! V klobouku "šerifa" z westernů se navíc ukázala i Sobotkova manželka Olga (33).

„Počítám s tím, že s panem prezidentem probereme zejména to, co se odehrávalo v těch posledních třech nebo čtyřech týden,“ prohlásil v USA »šerif« Sobotka. Témata prosincového rozhovoru neuvedl, ale dá se počítat s tím, že řeč bude o Zemanových výrocích vůči Rusku a Ukrajině i vulgaritách na adresu vězněných členek ruské punkové kapely Pussy Riot.

Sobotka během své návštěvy USA řekl, že je třeba sladit komunikaci ústavních činitelů. Po včerejším zasedání předsednictva ČSSD uvedl, že vláda musí být v této věci vůči prezidentovi aktivní. "Je důležité, abychom usilovali o to, aby Česká republika navenek působila jako konzistentní země, jako srozumitelná země, jako věrohodný partner pro naše spojence," podotkl premiér. V posledních deseti měsících se to podle Sobotky zásadně dařilo. "Nicméně ty poslední tři týdny nepokládám pro pana prezidenta za úplně šťastné," dodal Sobotka.

Sobotku popudila kritika Havla

Sobotka však z USA pálil ostrými i směrem k prvnímu náměstkovi ministra zahraničí Petru Drulákovi. Podle něj by měl respektovat politiku vlády v oblasti lidských práv a odkaz Václava Havla. Drulák v minulosti označil havlovské pojetí zahraniční politiky za chybné a škodlivé. Právě Havlův odkaz však Sobotka v USA vyzdvihoval. A to i při odhalení Havlovy busty v budově Kongresu. Za nápad umístit Havlovu bustu v centru americké demokracie poděkoval Sobotka českým krajanům, kteří s ním přišli.

Letěl i s manželkou

V Americe Sobotkovi zřejmě dodala kuráž i nová funkce zástupce šerifa v jednom texaském okresu. Dostal i hvězdu na sako, opasek a ostruhy. Z Olgy Sobotkové, která manžela na zahraniční cestě doprovází, se pak stala rázem "paní šerifová". S premiérem Sobotkou mají dvě děti - syny Davida a Martina. Do Česka se Sobotkovi vrátili v pátek odpoledne. Ve Spojených státech strávili čtyři dny.

stanislavpolacek ( 7. prosince 2014 16:18 )

Krásný výlet za peníze nás všech a ještě si stihl vyslechnout instrukce jak má přesvědčit Zemana aby poslouchal Š.ME.J.D.Y z USA. jak nebude poslouchat tak dostane zase červenou kartu, v USA jich natiskly dost, vlez dopr.de.lko.vé knížete zase mohou zase vyrazit do ulic!!!

pomoooc-hori ( 23. listopadu 2014 12:44 )

marie60 ( 23. listopadu 2014 11:44 )

marie60 ( 23. listopadu 2014 11:42 )

marie60 ( 23. listopadu 2014 11:39 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa