Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Kongresu odhalili Havlovu bustu: Dagmar plakala dojetím!

Autor: ljš - 
19. listopadu 2014
20:16

Dvacet pět let od revoluce a tři roky po své smrti se dočkal Václav Havel (†75) a s ním i Česká republika obrovské pocty. V americkém Kongresu byla odhalena jeho busta. Slavnostního ceremoniálu se účastnila také jeho manželka Dagmar, která jen stěží skrývala slzy.

Paní Dagmar byla z pocty, které se posmrtně dostalo jejímu manželovi, viditelně dojatá. Když ji předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner přizval na pódium, zamířila rovnou před sochu. Jeden z členů gardy jí proto musel opravit, a nasměrovat k řečnickému pultíku, kde stál Boehner.

Pak společně s dalšími osobnostmi z busty, kterou vytvořil českoamerický sochař Lubomír Janečka, sňali roušku. Bývalá první dáma v ruce svírala kapesník a gestem se pak Boehnerovi omlouvala za své slzy.

Ceremoniálu byli mimo jiné přítomni premiér Bohuslav Sobotka a šéf české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, kteří oba pronesli své projevy v češtině. Nechyběla ani Havlova blízká přítelkyně exministryně zahraničí USA Madeleine Albright.

Havel je po Winstonu Churchillovi, Raoulu Wallenbergovi a Lájosi Kossuthovi čtvrtým Evropanem, jehož busta se ocitla v americkém Kongresu. „Touto bustou chceme ocenit to, že i obyčejní lidé mohou dosáhnout velkých věcí,“ prohlásil Boehner, který Havla označil za významného politika a dramatika. Vyjádřil také přesvědčení, že by Havel při své skromnosti byl jistě v rozpacích, že se mu dostalo takovéto pocty.

 

salto ( 24. listopadu 2014 11:44 )

I kdyby nedokázal nic, tak je to pořád lepší než to co tady natropil VH

salto ( 24. listopadu 2014 11:42 )

Kde??? Koupím si psa!

zarazenyprd ( 20. listopadu 2014 20:23 )

Ano, soudruh Filip byl v Moskvě.

ahmik ( 20. listopadu 2014 18:27 )

Zemanovec nejsem a ty dokazuješ,že kde chybí argumenty nebo znalosti,nastupuje urážení a sprosťárny.Divím se sám sobě,že na takovou debilku vůbec reaguji.

satorejka ( 20. listopadu 2014 17:25 )

je vidějt, že sij uplněj blbá p.í.č.a. a nemá cenuj ti necoj vysvětlovajt zemanovko z.a.s.r.a.n.á. nikdyj sij nic nedokázalaj jb a můžejš sej vztekyj p.o.s.r.a.t. z tech coj aneco dobedlij.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa