Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanův černý listopad a strmý pád! Prezident ztrácí důvěru u lidí

Autor: simao, ČTK - 
21. listopadu 2014
19:22

Ještě v říjnu mu podle tohoto průzkumu věřilo 58 % lidí. Ovšem listopad se pro Miloše Zemana nevyvíjí zrovna nejlépe. Zeman zažil strmý pád. V důvěře u lidí prý o 21 %. 

Důvěru v prezidenta Zemana zkoumalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Aktuálně činí 37 %. Je nejníže od Zemanova nástupu do funkce.

A to CVVM provádělo průzkum v první listopadové dekádě. Tedy v době, kdy Zeman čelil kritice zejména za své vulgární výroky typu „K*nda sem, k*nda tam“, pronesené ve vysílání Českého rozhlasu. A dále za některá vyjádření při návštěvě Číny.

Šetření přitom skončilo týden před vypískáním Zemana v Praze na Albertově. Klesla důvěra v prezidenta od té doby ještě níže? Jasné je, že Zemanovo chování rozdělilo národ. Pokles jeho důvěry označilo CVVM za „dramatický“.  

Video Miloše do koše, křičela proti Zemanovi zaplněná Národní třída! - Jan Jedlička, Tomáš Polák, foto: ČTK
Video se připravuje ...

Zemanův mluvčí: Je to výzva

Největší podíl lidí důvěřoval Zemanovi na začátku jeho funkčního období – loni v dubnu mu věřilo 61 % respondentů. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka je snížení důvěry v prezidenta důsledkem „zjitřené atmosféry posledních týdnů“. „Je to výzva, jak tento trend obrátit,“ poznamenal. Zeman by podle něj měl více hovořit přímo s občany, aby nebylo pouze na médiích interpretovat prezidentovy výroky. Za nejvhodnější k tomu považuje krajské návštěvy. V prosinci se Zeman chystá do Jihomoravského kraje.

Mírně si však dle CVVM pohoršila i Sobotkova vláda (z 45 % na 41 %), naopak Sněmovna a Senát nikoli. O čtyři procenta si polepšila krajská zastupitelstva (44 % dotázaných), o pět procent hejtmani, kterým věří 41 % respondentů. Mírně se podle průzkumu ze 46 % na 49 % zvýšil počet lidí nespokojených se současnou politickou situací. Dosáhl tak úrovně z března letošního roku.

Průzkum CVVM: Jak jsou na tom s důvěrou ústavní instituce? Prezident si výrazně pohoršil! Průzkum CVVM: Jak jsou na tom s důvěrou ústavní instituce? Prezident si výrazně pohoršil! | ČTK

tgbb. ( 24. listopadu 2014 09:02 )

Dobytkové si zvolili dobytka. Svůj k svému.

zarazenyprd ( 23. listopadu 2014 00:02 )

Já jsem na náměstí sice nebyl, protože jsem neměl čas, ale kdybych šel, tak bych si pro jistotu červenkartu namaloval a vzal ssebou.

zarazenyprd ( 22. listopadu 2014 23:48 )

Když neznáš dějepis, tak kušuj! A přečti si něco o bitvě na Bílé hoře!

st.rec ( 22. listopadu 2014 07:55 )

Ninunko dost možná půjdou,akorát to budou praví Češi a hnědočeši,tak se asi dá rozdělit válka na UA.

st.rec ( 22. listopadu 2014 07:53 )

Zemane,za pravdu se u nás jezdí hořet do zahraničí.Zeptej se kdo a kde vytisknul červené karty,možná tudy vede stopa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa