Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kandidátem ODS na prezidenta zvolen Přemysl Sobotka

Kandidátem na ODS se v prezidentských primárkách stal Přemysl Sobotka
Kandidátem na ODS se v prezidentských primárkách stal Přemysl Sobotka  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. června 2012
09:03

Občanští demokraté již mají za sebou výběr prezidentského kandidáta. na rozdíl od jiných politických stran vzešel ze stranických voleb všech členů. A stal se jím Přemysl Sobotka.

Místopředseda senátu Přemysl Sobotka vyhrál prezidentské primárky ODS a získal při tom 3771 hlasů od svých stranických kolegů (61%). Porazil tak svého rivala, europoslance Evžena Tošenovského (39% hlasů, 2432) a stal se oficiálním kandidátem občanské demokracie za končícího prezidenta Václava Klause.

Oznámil to dnes na brífinku premiér Petr Nečas. Musel odpovídat i na otázky, proč se volba prezidentského kandidáta nepotkala u členů ODS s příliš velkým zájmem.ODS má totiž kolem 27 tisíc členů, hlasovalo pouze něco málo přes šest tisíc...

„Občanští demokraté jsou svým životním stylem velmi aktivní lidé, kteří mají stále co na práci,“ omlouval své ovečky Nečas za to, že se nedostavily v hojnějším počtu do připravených volebních místností.

Sobotka zatím v průzkumech pokulhává, Nečase to neděsí

Zároveň však premiér zdůraznil, že jsou ODS jediná strana, která si troufla na tento způsob volby kandidáta. „Tento způsob nominace považuji za velmi správný a ověřený,“ sdělil Nečas novinářům a neodpustil si rýpnutí do ČSSD, kde kandidáta Dienstbiera volila jen špička sociálních demokratů.

Musel přitom čelit opět dotazům na kontroverzní odvolání ministra Pospíšila. Ty však utnul slovy, že své důvody již sdělil dříve. A k Sobotkovi jako kandidátovi ODS dodal: „Platí za nesmírně kvalitního a slušného kandidáta, každých šest let procházel zkouškou voleb do senátu, které opakovaně vyhrával.“ 

Sobotka však rozhodně nepatří k favoritům historicky první přímé volby hlavy ČR. Ty je zatím třeba hledat jinde (Fischer, Zeman, Švejnar). Nečas si s tím však těžkou hlavu nedělá. „Jsme osm měsíců před volbami a vůbec není rozhodující, kdo má jaké preference,“ dodal premiér.

gogo ( 29. června 2012 13:33 )

Kdo bude v tomto českém absurdistánu prezidentem je podle mne zcela jedno. Několik politických psychopatů se sice o tuto zasmrádlou kost pere, ale je to spíše jen k smíchu a k pláči ..

guido ( 29. června 2012 10:47 )

Nejak mi to rozum nebere. Neni to tak davno, co politicke strany vykrikovaly, ze prezident by nemel mit zadne vazby na politickou stranu. Co se to tedy nyni deje? Politicke strany financuji kempane svym kandidatum!? To to zase dopadne! No, chteji mit moznost, odvolavat ministry mavnutim proutku. Stejne si myslim, ze pan Klaus ma zadrapkovano i v odvolani Pospisila.Necas je blaticko, ktere se velmi dobre formuje.

urmi ( 28. června 2012 14:57 )

Ta trafika už není pro tebe, mizernej doktůrku,hodíš se tak akorát k otvírání brány na Hradě Fisherovi,Zemanovi nebo Švejnarovi.U brány se můžeš střídat se sedlákem s motýlkem.

hvezda8 ( 28. června 2012 13:32 )

SOBOTKO SEDNI NA KOULE TY DEB-LE STEJNĚ JSTE ZAPLAŤ BŮCH S CELOU ODS V PRD-LI.UMEJ SI NOHY A ČEKEJ NA SMRT UŽ TO PŘIJDE,UŽ SE TO BLÍŽÍ

dzery ( 28. června 2012 11:52 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa