Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za propuštění Ratha se zaručilo 30 osob! Dostane se ven?

Autor: Ladislav Leimer - 
13. srpna 2012
13:40

Vězněný poslanec David Rath již několikrát žádal o propuštění na kauci. Poslední žádost o propuštění z vazby Okresní soud pro Prahu-východ z minulého týdne ještě není vyřízení. Za Ratha se přitom chce zaručit už třicet lidí. Věří mu, že neuteče.

O propuštění z vazby by měl soud rozhodnout přesně za týden, v pondělí. Tentokrát však za úplně jiných podmínek. Rathovi totiž v úterý vyprší tříměsíční lhůta pro jeden z důvodů vazebního stíhání, a to možné ovlivňování svědků. Bude tak moci u nového projednání například navrhnout, že za své propuštění na svobodu nabídne kauci. Rath je vazbě kvůli podezření z převzetí úplatku ve výši sedmi a poté devíti milionů Kč.

 

Uteče, nebo ne?

I nadále však zůstává Rathovi vazba kvůli možnému útěku či pokračování v trestné činnosti. O tom, zda i pro ně zůstává důvod, rozhodne soud právě v pondělí. To si nemyslí třicet osob, které se chtějí za bývalého hejtmana středočeského kraje zaručit. „Okresní soud zatím obdržel přes 30 záruk,“ prohlásil mluvčího soudu Jiří Wažik.

Šlégr se k tomu přiznal

Kdo ale mezi těmito lidmi je, není známo. Je totiž pouze na nich, zda se k záruce veřejně přihlásí nebo ne. Jediný, kdo tak učinil, je poslanec Jiří Šlégr z nové LEV 21. Učinil tak prý proto, že chce Rathovi umožnit kontakt s rodinou a dvěma malými dětmi. Jednání Šlégra podpořil Jiří Paroubek.

gogo ( 20. srpna 2012 06:15 )

Možná, že ho oběsí. Ale v tom případě to bude oznámeno jako sebevražda...

gogo ( 20. srpna 2012 06:14 )

Korupcí vážně ? A v Česku ?? To snad nemyslíte vážně...

marieelle ( 15. srpna 2012 17:15 )

Zabývejme se korupcí vážně a nehrajme si na vojáčky, ano?

smrtkamrdka ( 14. srpna 2012 18:18 )

smrtkamrdka ( 14. srpna 2012 18:18 )

Zobrazit celou diskusi