Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rathovi zmírnili podmínky: Už dnes si může z vazby směle telefonovat

Autor: ČTK, simao - 
14. srpna 2012
13:59

Tříměsíční lhůta kvůli možnému ovlivňování svědků uplynula, David Rath si ode dneška může směle z vazební věznice v Litoměřicích telefonovat. A týkají se ho i další úlevy. Třeba to, že už na jeho návštěvy rodiny či přátel nebudou dohlížet vězeňští dozorci.

A je tady další díl Života doktora Ratha za mřížemi. Ostře sledovanému vězni, který sám sebe rád označuje za oběť, a přitom se mu v krabici od vína mrskaly králíci (v korupční mluvě miliony), však tentokrát přináší příjemnější epizodu.

Ode dneška se totiž v litoměřické vazební věznici zmírnily pro zadrženého politika podmínky. Může telefonovat, má snadnější přístup k dopisům i návštěvám. Na ně už nebude bezprostředně dohlížet vězeňská služba, a tak Rath a jeho rodina i přítelé (přítelkyně?) dostanou přece jen o něco více soukromí.

Jak tohohle David Rath využije? Zavolal jako první manželce, a nebo milence? O tom můžeme jen spekulovat. Zmírnění podmínek však ČTK potvrdil mluvčí litoměřické věznice Jaroslav Kindl. "Změna se týká pouze návštěv, telefonování a korespondence," zdůraznil však mluvčí.

Volat si bude za své

I tohle zmírnění má ale své hranice. Volat z věznice si Rath bude na své náklady a vězeňská služba pro jistotu hovory monitoruje - s výjimkou telefonátů s obhájci. Návštěvy může přijímat jednou za 14 dní na hodinu a půl, jako doposud. "Nejsou tam však již nutné povolení a přítomnost policie," potvrdil mluvčí.

O co však Rath nepožádal, je o větší volnost pohybu po věznici. S ostatními vězni se nejspíš příliš stýkat netouží. Zato okresnímu soudu Praha-východ zaslal další žádost o propuštění. A chystá se v případě neúspěchu navrhnout kauci a doložit písemné záruky lidí, kteří se za něj postavili. Podle Rathova obhájce Jelínka čítají již 38 podpisů.

Ačkoliv však oficiálně odpadla obava z ovlivňování svědků, přetrvávají stále obavy, že by mohl Rath pokračovat v páchání trestné činnosti a eventuálně utéct.

marieelle ( 15. srpna 2012 17:23 )

žije v česku a chvoal se jako v Česku,,,, nebo si myslíte,že to co snad dělal, byl,o nějak vyjímečné? Řekl zcela jasně a pravdivě"já jsem jen čudla".

marieelle ( 15. srpna 2012 17:22 )

prosdím pro příště"měřte stejnějším metrem..... vím,že dokonalá spravedlnost nikdy nebyla, a být nemůže ale prosím alespoň o vůli a o snahu. když paní spravedlnsot má artrozu v malíčku ,tak to národ vydrží, avšak když ji zachvátí artritida všech kloubů, a ona se vleče již po čtyřech, tak ten její nářek ohlušuje a jen hluší a sdlepí nechávají modvádět pozornost k nějhaké té letící mouše.....

gogo ( 14. srpna 2012 14:36 )

Může "směle telefonovat" ?? To je úžasné...

Zobrazit celou diskusi