Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Svoboda pro Ratha: Milenka a otec nabízejí milion, manželka nedá nic!

Autor: Sandra Apostolidisová, lmk - 
16. srpna 2012
05:22

Rovný milion korun nabízí milenka Davida Ratha (dříve ČSSD, 46) Renata Horká (44) a jeho otec Ratmír (81) za poslancovo propuštění z vazby! Manželka Eva překvapivě finanční záruku za otce svého syna nenabídla.

 

„Ty kauce jsou dvě, obě shodně po pěti stech tisících korun. Jednu nabízí Renata Horká, druhou otec Davida Ratha,“ prozradil Blesku zdroj dobře obeznámený s případem.

Ratmír Rath je podle svých slov bohatý: Dodnes ordinuje na poliklinice v pražských Vokovicích a přihlásil se k 10 milionům, které policie našla v trezoru jeho syna, jako ke svým celoživotním úsporám. Horká, se kterou má Rath syna Filipa (11), má řadu let nadstandardní příjmy. Dříve jako vysoká manažerka Zentivy a nyní jako šéfka farmaceutické společnosti Stada. Podle zasvěcených se její plat počítá na statisíce. Sám Rath návrh kauce nepředložil, třebaže to udělat mohl. Neudělala to ani jeho žena. „Nezlobte se, ale to opravdu nebudu komentovat,“ řekla Blesku Eva Rathová (47).

„Manželce poslance policie zajistila majetek, je tedy logické, že kauci nenabízí“ vysvětlil možné důvody zdroj, který nechtěl být jmenován. Jestli soud posoudí milion korun jako adekvátní částku je zatím ve hvězdách. „Zatím nevíme jakou a jestli vůbec nějakou částku soud nebo státní zástupce navrhne,“ sdělil Blesku Rathův advokát Adam Černý. Rozhodně to ale není vyloučené.

„Vůbec se to nedá odhadnout. Je to čistě na posouzení soudu a ten je nevyzpytatelný. Stačit by to mohlo,“ odpověděl Blesku renomovaný právník Josef Lžičař.

Tři měsíce za mřížemi

Rath za tři měsíce v samovazbě zhubl už 13 kilogramů. V jednom oku má prý navíc zánět a celé bělmo podlité krví. „Vůbec nevypadá dobře. Myslím, že až opět vystoupí ve Sněmovně, hodně lidí bude jeho stavem zaskočeno,“ popsal Blesku zdroj. Nejvíc času věnuje obviněný sepisování knihy, hotovo už má prý 140 stran rukopisu

Kauce v pěti bodech

➊ Kauce představuje záruku, že se obviněný nebude po propuštění z vazby vyhýbat vyšetřování, skrývat se, případně pokračovat v trestné činnosti.

➋ To, že soud někoho pustí na kauci z vazby, nemá nic společného s tím, jestli je dostatek důkazů o jeho vině. Nejnižší kauce může být 10 tisíc.

➌ Propuštění na kauci navrhuje sám obviněný. Pokud s tím souhlasí, může ji za něj složit někdo jiný a ten také může využití kauce sám navrhnout.

➍ Rozhodnutí je v rukách soudu. Záleží třeba na tom, o jaký jde trestný čin, jaké jsou majetkové poměry obviněného či kdo za něj nabízí peníze.

➎ Pokud obviněný po propuštění z vazby uteče, dál páchá trestnou činnost nebo se vyhýbá nástupu do basy, verdiktem soudu kauce propadne státu.

marieelle ( 19. srpna 2012 10:33 )

Advokáti by taky mohli, tací pánové berou slušné honoráře. Jistě by se jim to později navrátilo s úrokem.

smrtkamrdka ( 16. srpna 2012 20:52 )

Já pořád co to tu tak strašně páchne, a teď koukám že jsi promluvil. Měl by si navštívit dentistu, ale nesmíš na něj dýchat kocourku...to by mohlo být kvalifikováno jako pokus o vraždu

rendyx111 ( 16. srpna 2012 10:24 )

Tak vida,měl jsem pravdu.Na těchto darebácích je vidět,jak trapná byla ta podělaná sametová revoluce,chce se mě blít,že jsem se také zůčastnil zvonění klíčema a volil Havla a podobný...jo holt mladej a blbej...

dzery ( 16. srpna 2012 09:45 )

Srandisto.

rezacek ( 16. srpna 2012 09:25 )

Co dělal za komančů?!? To je obecně známo: estébáka stejně jako jeho stará. Donášel na své kolegy v nemocnici v Krči, atestace přiděloval dle stranického klíče a likvidoval slušné lidi. Je ještě hodně lidí, kterým se při jméně Rath chce zvracet. V roce 89 si nestačil ani posbírat věci, jak ho hnali.

Zobrazit celou diskusi