Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zoufalý boj ve Fukušimě: Tudy uniká radioaktivita

Autor: ČTK, INT, vk, mivrk - 
3. dubna 2011
19:29

Jak zastavit prosakování radioaktivní vody z trhliny v reaktoru japonské atomové elektrárny Fukušima? Tento problém se nyní snaží vyřešit provozní energetická společnost TEPCO. Původní nápad ucpat 20centimetrovou trhlinu betonem nevyšel. Vysoce radioaktivní voda dál vytéká do Tichého oceánu. Další nadějí expertů je, že průsak zastaví polymery...

Na pomoc už TEPCO povolalo experty z Tokia. Měli se pokusit utěsnit jímku pomoci polymerních látek. Experti budou nyní znovu analyzovat radioaktivitu v oceánu poblíž elektrárny a také odeberou vzorky na třech různých místech vzdálených od elektrárny 15 kilometrů.

Počet mrtvých narůstá

TEPCO v neděli navíc zasáhla zpráva o úmrtí dvou jejích zaměstnanců, kteří byli pohřešovaní od 11. března. Mladí lidé ve věku 21 a 24 let se podle policie stali obětí přívalové vlny tsunami. V zoufalém boji se nyní snaží majitel energetického kolosu hledat dobrovolníky, kteří by v prostorách elektrárny Fukušima vypomáhali. „Pojďte k nám pracovat, dostanete 80 tisíc korun denně,“ vybízí mladé muže.

Počet potvrzených obětí už podle včerejšího vyjádření úřadů stoupl na 12 020. Bilance ztrát na životech podle všeho zdaleka není konečná a bude dále stoupat. Tři týdny po katastrofě se stále pohřešuje 15 512 lidí. V pátrání po tisících nezvěstných pokračuje asi 25 tisíc vojáků, 120 vrtulníků a 65 plavidel japonské a americké armády.

r.oppenheimer ( 5. dubna 2011 15:19 )

Ono se jim tam asi hlavně ani nechce moc strkat ruce

Shelby16 ( 4. dubna 2011 00:45 )

a neumějí zacpat jednu celkem malou díru ?! vyzkoušejte k ucpání polymer DS 321, ten by mohl být dle mého úsudku nejvhodnější kluci japonský

Zobrazit celou diskusi