Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Japonsko: Jedy ve vodě i potravinách

Autor: ČTK, shp, mivrk - 
22. března 2011
06:50

Z nejrizikovějšího třetího reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1 začal včera stoupat zlověstný šedý dým. Kouř se později objevil i u druhého reaktoru. Z komplexu byli evakuováni pracovníci. Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) mezitím oznámila, že radioaktivita zasáhla více potravin a pitné vody, než si dříve mysleli...

Reaktor dělal inženýrům vrásky už o víkendu, kdy v jednu chvíli kvůli rostoucímu tlaku zvažovali nucené upuštění radioaktivní páry. „V 15:55 (7:55 SEČ) jsme z elektrárny dostali hlášení, že ze střechy reaktoru 3 uniká šedý dým. Nařídili jsme evakuaci pracovníků, kteří se nacházeli v blízkosti,“ prohlásila společnost TEPCO, která elektrárnu vede. Úroveň radiace v okolí elektrárny se však prý v pondělí nezvýšila.

Největší riziko přitom představuje právě třetí reaktor, neboť v něm jsou palivové články obsahující nebezpečnou směs oxidů plutonia a uranu. Mezitím WHO bije na poplach ohledně potravin a vody. „Je to mnohem vážnější, než jsme se domnívali. Tento problém měl být omezen na okolí 20 až 30 kilometrů,“ dodala společnost.

Případy kontaminované zeleniny, mléka a vody vyvolávají obavy v celém regionu, i když japonské úřady ujišťují, že úroveň radiace bezprostředně zdraví neohrožuje. Podle odhadů si katastrofa vyžádala osmnáct tisíc mrtvých.

jirkaxman ( 22. března 2011 10:22 )

Lžou stejně jako v Černobylu....pravdu se dozvíme až za 20 let...

gogo ( 22. března 2011 08:41 )

Myslím si, že skutečnost bude mnohem vážnější ....

Zobrazit celou diskusi