Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohřbí elektrárnu do betonu jako v Černobylu?

Autor: pf, pet, ČTK - 
18. března 2011
12:53

Pokračuje boj s peklem a závod s časem! Desítky japonských záchranářů s nasazením vlastních životů hasí mořskou vodou největší jadernou hrozbu současnosti – přehřívající se reaktory v kolabující elektrárně Fukušima. Zároveň se objevily nové informace, že technici mohou zařízení i zalít betonem – podobně, jako v jaderné elektrárně Černobyl.

Udržet vysokou teplotu v reaktorech pod kontrolou se Japonci snaží nově také obnovou elektrické energie, která kvůli ničivému zemětřesení a vlně tsunami přestala zásobovat chladící systémy. Boj s jadernou hrozbou se opět viditelně ukázal – z reaktorů 2, 3 a 4 stoupal dým a pokračovalo chlazení obrovským množstvím mořské vody.

Japonští experti navíc připustili možnost řešit nebezpečnou situaci způsobem známým z Černobylu, tedy pohřbít jaderná zařízení do betonového sarkofágu. „Není nemožné zapouzdřit reaktor do betonu. Teď je ale naší prioritou zchladit ho,“ řekl představitel společnosti Tepco. Jiný jaderný expert, Graham Andrew, označil situaci sice za vážnou, ale za stabilní.

Co se týče dalších důsledků katastrofy na život v Japonsku, vyšlo najevo, že v provizorní nemocnici ve městě Iwaki zemřelo na ozáření 14 lidí. Země vycházejícího slunce držela za všechny oběti ničivé pohromy, kterých je podle agentury Reuters zatím 6539, minutu ticha. Zasaženým obyvatelům, z nichž mnozí přišli úplně o všechno, teď pomáhají další státy, mezinárodní organizace i jednotlivci.

silvervoice ( 19. března 2011 14:59 )

V Tokiu je už radioaktivní pitná voda. Měla by jim Drábová vysvětlit, že to není možné, tak daleko od reaktoru.

silvervoice ( 18. března 2011 14:01 )

Tak to mi řekněte, čím se to vlastně liší od Černobylu - vůbec ničím. Měli by napsat seznam "odborníků", co to řadili pod stupeň 4 a vyvěsit je na pranýř. Včetně masové hypnotizérky Drábové.

rebelx ( 18. března 2011 13:47 )

Z Japonska se vratil Franta Fuka, a rekl k tomu i sve, viz http://www.muvi.cz/palce/973-17-3-2011-obrad-autopohadek-ma-dilema.htm - mozna to v CR prehanime s nakupem jodu

Zobrazit celou diskusi