Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Roztavení jádra: Fukušima zamořena radioaktivní vodou!

Autor: ČTK - 
28. března 2011
11:43

Havarijní týmy ve Fukušimě mají pohotovost! Druhý blok zaplavily stovky tun radioaktivní vody. Příčinou je pravděpodobně roztavení reaktorového jádra. Úřady nevylučují, že radioaktivita možná pronikla do půdy a mořské vody.

Likvidace kontaminované vody je nyní hlavním úkolem záchranářů. Voda musí být z bloků elektrárny odčerpána, aby byly zprovozněny chladící systémy. Podle agentury AFP byla v pondělí v zamořené vodě druhého reaktoru naměřena vysoká radioaktivita tisíc milisievertů.

Vládní mluvčí Jukio Edano řekl, že k zamoření vody ve druhém reaktoru došlo zřejmě v důsledku roztavení reaktorového jádra. Svědčí o tom i přítomnost izotopů jódu a césia. Vzhledem ke stabilnímu tlaku uvnitř reaktoru ale podle expertů bylo roztavení nejspíš jen částečné.

Agentura Reuters citovala amerického experta Garyho Wase z Michiganské univerzity, podle něhož může likvidace radioaktivní vody trvat týdny. "Odstranit zamoření natolik, aby se v prostorách mohlo pracovat, je setrvalý problém," řekl Was.

Ochranná nádoba snad nebyla porušena

Japonská Komise pro jadernou bezpečnost (NSC) vydala dobrozdání, podle něhož vysoce radioaktivní voda pochází z reaktorové nádoby. NSC nicméně přímo neuvedla, že nádoba, která chrání reaktorové jádro, byla porušena.

Podle zjištěných měření se zamoření moře rozšířilo o dalších 1,6 kilometru severně od elektrárny. V moři nedaleko pátého a šestého bloku byla zjištěna přítomnost radioaktivního jódu 131 v hodnotách víc než tisíckrát přesahujících normu! Odborníci se proto obávají, že radioaktivní voda uniká z elektrárny do moře.

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo vodárny a průmyslové podniky, aby nehromadily v zásobnících dešťovou vodu a nečerpaly vodu z řek bezprostředně po dešti. Důvodem je obava z kontaminace radioaktivitou. Veškeré nádrže s vodou mají být podle ministerstva zakryty ochrannými plachtami.

carodejnice398leta ( 1. dubna 2011 13:26 )

je to šílené,alarmující(důsledky/následky se musí jednou objevit)ale že je to tak-jak uvádíte-ANO-jsná pravda-je evidentní-že to tak je-jen je v těchto věcech "mediaální ticho",pro Vás

rickczsu ( 29. března 2011 17:34 )

V tomhle máš pravdu

rickczsu ( 29. března 2011 17:33 )

Ty brďo. To abychom stačili sjet všechny pivovary

r.oppenheimer ( 29. března 2011 08:31 )

konečný dopat na celkovou dávku radiace kterou dostáváme do těla je 0,2% to je zhruba. 0,0002 mikrosievrtů/hodinu (standartní pozadí je 0,1). V radioizotopech je to 0,00001 Bq/h (teměř neznatelně). Je si dovolím upozornit, že je to omil že testy probíhali v obdobý 40. a 50. let ale soustavně začali probýhat od prvního ruského testu. (začátek závodu ve zbrojení) a to soustavně od roku 49 (do té doby bylo odpáleno 5 jaderných pokusů a 2 Jaderné zbraně na japonské města). Od tohoto roku do roku 2007 (sever.korea) 1998 (věčina světa vlasnící jaderné zbraně) bylo odpáleno přez 2050 jederných testů

r.oppenheimer ( 29. března 2011 08:23 )

Další komentář na urovni řeknu vám to takhle. v 50. letech se vyhořelé palivo standartně házelo do moře. je to hnus ale je to tak. Ve světě proběhlo od roku 1945 do současnosti. přez 2050 testů jaderných zbraní. Z toho mimimálně několk stovek pokusů se dělalo v tichomoří buť přímo ve vodě nebo na atolech (koralových soostrový) viz. Atol bikiny. tudíš veškerý spád z těchto zbraní končil v moři. Bohužel i testy suchozemní nezle vyřadit neboť země je ze 70% voda tudíš spád který byl z jaderného testu suchozemního měl určitý dopat na moře. Každý test je srovnatelný ne-li horší jak fukušima. Neříkám že je to dobré a že si klidně mužem beztrestně vozit rad.material do moře, ale Moře zvládlo tyhle situace bez náseldků a vše dokonale zředilo nevím proč by to nezvládlo i s touto situací. Omolvám se za chyby jsem dislektik disgrafik disortografik. (není důležitý stil ale obsah)

Zobrazit celou diskusi