Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česku radiace neohrozí, tvrdí expertka Drábová

Autor: ČTK, šim, jaj - 
23. března 2011
13:35

AKTUALIZOVÁNO: Radioaktivní prach z poškozené japonské jaderné elektrárny má během středy dorazit nad střední Evropu. Lidi ale neohrozí, protože úroveň radiace bude velmi nízká, je o tom přesvědčena i expertka Dana Drábová. V japonské elektrárně Fukušima naopak radiace opět začala stoupat, takže práce na reaktoru musely být  zastaveny. Japonské úřady vydaly upozornění, že voda v Tokiu je kvůli kontaminaci radioaktivitou nevhodná pro děti.

Dana Drábová, šéfka Státního ústavu pro jadernou bezpečnost, je přesvědčena, že z radiace nehrozí vůbec žádné nebezpečí. Odvolává se na to, že prozatím nebyly naměřeny ani žádné hodnoty.

Ani černobylská havárie podle Drábové Evropu ve vzdálenosti větší než 300 kilometrů neohrozila. "Francouzi říkají, že jde nyní o tisíckrát až desettisíckrát menší vzrůst radioaktivity než při výbuchu jaderného zařízení v Černobylu. A my s tím souhlasíme," zdůraznila.

Japonský mrak nic neovlivní

Radioaktivita bude tak nízká, že ji bude možné naměřit jen za použití velmi nákladných metod, uvedl Erich Wirth z německého úřadu pro životní prostředí. Wirth očekává, že běžnou úroveň záření, která se pohybuje kolem 70 nanosievertů za hodinu, radioaktivní prach z Japonska "prakticky neovlivní".

I v dlouhodobém horizontu by hladina radiace měla zůstat velmi nízká. "Souvisí to s tím, že vzdálenost (od Japonska) je hodně velká," říká Wirth.

Český hydrometeorologický ústav ráno vydal zprávu, že radiace by se nad Česko vůbec neměla dostat.

Kontaminovaná voda v Tokiu ohrožuje zdraví dětí

Japonsko čelí stále stoupající hladině radioaktivity. V jaderné elektrárně Fukušima 1 dnes vzrostla radiace a záchranné práce na druhém reaktoru byly opět přerušeny. Úřady v pětatřicetimilionovém Tokiu zároveň oznámily, že voda v městském vodovodu je kvůli vysoké radioaktivitě nevhodná pro děti.

Podle agentury Kjódó byla v elektrárně naměřena radioaktivita na úrovni 500 millisievertů za hodinu. V přírodě se hodnota přirozené radiace pohybuje kolem dvou millisievertů za rok.

Ve vodovodu v japonské metropoli, která leží 250 kilometrů jihozápadně od elektrárny Fukušima, překročilo množství radioaktivního jodu hranici přípustnou pro děti.

Ve vzorcích pitné vody se zvýšila koncentrace jodu na 210 becquerelů na kilogram, zatímco limity stanovené japonskými úřady pro děti jsou 100 becquerelů.

Tokijské úřady nedoporučují dávat vodu z vodovodu dětem, zároveň ovšem tvrdí, že současný stav vody neznamená bezprostřední ohrožení zdraví pro dospělé.

e.44 ( 24. března 2011 01:23 )

Děkuji. I já jsem si všimla, že gogo napsal totální blábol, jelikož vím, že se radioaktivní částice běžně vyskytují, a vždy vyskytovaly, i v přírodě, ale nedokázala bych mu to vysvětlit tak, jako vy.

r.oppenheimer ( 23. března 2011 18:52 )

Vážený pane. Nechtěl jsem reagovat na imbecilní nazor a hodlám v tomto duchu pokračovat ,ale váš nazor je tak mimo že reagovat musím. Radioaktivní častice nás obklopují všude stále a pořát. Je to napřiklad radon. nebo cesium. Běžně v čechách dostáváte do plic, sníte či dostanete ve vodě částice okolo 0,001 Bq/ litr (kg) vzduchu vody či potravy pokud nám částice stoupne na 0,00100001 Bq/kg tak to bude hodně. Pokud máte strach z radiace máte smůlu nexsistuje žádné místo na světě kde by radiace normálně nebyla v čechách je dokonce radiace normálně vyšší než jinde ve světě. A bohužel ani žádný prášek či lék vám nepomůže Jodové tablety pomáhájí jen proji radioaktivnímu jodu a ten se rozpadá do devíti hodin od vzniku.

momo01 ( 23. března 2011 16:49 )

Proc te osobe neverim ani kdyz rekne "dobry den"? Taktika uradu je nevyvolavat paniku. A to za zadnou cenu.

gogo ( 23. března 2011 13:34 )

.....Radioaktivita bude tak nízká, že ji bude možné naměřit jen za použití velmi nákladných metod ??? Pokud ale takovou částici vdechneme, tak v našich plicích bude zářit trvale.... Než buňky v jejím okolí začnou mít problém.... A následně my....

sonyko ( 23. března 2011 11:41 )

jo tak minulý týden pleskálkové psali jak už sme zamořeni a co všechno nám hrozí a teď nás to mine obloukem. Opět vam píši za jedna

Zobrazit celou diskusi