Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Katastrofa v Japonsku: Budou dražší televize?

Autor: Jan Jedlička, apk - 
22. března 2011
06:20

Ničivé zemětřesení a následná tsunami ochromily Japonsko i jeho průmysl. Elektronický gigant Sony má v nejpostiženějších oblastech hned šest továren. Nedostatku může být hlavně čipů a pamětí, které se používají například v mobilních telefonech.

Prozatím není jasné, zda opravdu zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy škály negativně ovlivní produkci elektroniky. „Podle informací ze sídla firmy v Koreji se výroby japonská katastrofa nijak nedotkla, o navýšení cen také žádné zprávy nejsou,“ řekl Blesk.cz mluvčí Samsungu Marek Pšeničný. Společnost není závislá pouze na dodávkách součástek z Japonska a továrny má v různých koutech světa.

Sony má v nejvíce postižených oblastech Mijagi a Fukušima dohromady šest továren. Vyrábí se v nich například Blu-Ray disky, lasery (pro přehrávače) a nabíjecí baterie. "V tuto chvíli prozatím nedovedeme předpovědět, zda se během roku cena zvýší a nechceme o tom ani spekulovat. V tuto chvíli máme ohlášené opoždění dodávky záznamových a profesionálních záznamových médií (např. CD a DVD pozn. red.)," potvrdila Blesk.cz mluvčí Sony Ivana Katančíková. Prý se nemusíme bát nedostatku paměťových karet.

Zemětřesení poškodilo i výrobny Panasoniku, kde se produkují například digitální kamery nebo Blu-Ray mechaniky. Panasonic však stejně jako jeho konkurent Sony nechce spekulovat o důsledcích. "V tuto chvíli stále situaci analyzujeme - a to i pokud jde o naše dodavatele, jak hodně byli katastrofou postiženi," řekla Blesk.cz mluvčí společnosti Panasonic Andrea Marsáková.

Japonské čipy v ohrožení

Paměťové čipy pochází z asi jedné pětiny právě z Japonska. Jak píše německý Bild, Ericsson již potvrdil, že jejich nedostatek bude mít nevyhnutelné důsledky. Obnovení práce v továrnách může trvat týdny nebo i měsíce! Při výrobě chipů je potřeba prostředí čistší než operační sál. Další překážkou je nedostatek elektrické energie, se kterou se na doporučení vlády šetří. Většinového výrobce těchto čipů – Toshibu - trápí jak nedostatek elektřiny, tak zničené křemíkové desky.

V Japonsku se plánovaný start prodeje iPadu 2 odložil, ale Apple tvrdí, že jeho výrobu nic neovlivní. Start prodeje tabletu v USA se setkal s neskutečným zájmem a během prvního víkendu se prodal 1 milion kousků. Pokud by přeci jen nastal nedostatek součástek, cena iPadu nebo iPhonu by kvůli filosofii Applu nevzrostla. Omezila by se výroba.

pompadurka ( 22. března 2011 09:46 )

elektronika neni ropa!!

Zobrazit celou diskusi