Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Atomoví samurajové: První snímky hrdinů z Fukušimy

Autor: Aleš Půček, mivrk - 
25. března 2011
20:01

Samurajové, kamikadze, zachránci či hrdinové. To všechno jsou přezdívky tří set statečných, kteří se už dva týdny snaží zabránit nejhoršímu. Nyní se konečně objevily první snímky, které ukazují jejich práci v poškozené japonské elektrárně Fukušima 1 a zároveň dobře dokumentují nebezpečí, kterým čelí.

Jejich boj tak trochu připomíná hrdinství 300 řeckých bojovníků, kteří se postavili deseti tisícům Peršanů u Thermopyl. Věděli, že jejich životy budou viset na vlásku, přesto odešli od svých rodin a neúnavně svádí tuhý boj s nejnebezpečnější hrozbou dnešního Japonska. Čelí unikající radiaci z Fukušimy. "Jsme připraveni zemřít," uvedli před vstupem do elektrárny.

Původní padesátku statečných doplnilo dalších 250 mužů. Pracují v rychle se měnících směnách uvnitř poškozených reaktorů ve snaze zabránit jejich přehřívání. Šplhají v těžkých ochranných oděvech, aby upevnili poškozené kabely. A čelí nebezpečí na každém kroku.

Dva z nich museli být ve čtvrtek odvezeni do nemocnice poté, co drobnou neopatrností vstoupili do kontaminované vody. Jejich kolegové je okamžitě pod modrou plachtou transportovali do nemocnice.  Lékaři, kteří musí být také v ochranných oděvech, se snaží zachránit jejich těžce popálené nohy.

Galerie atomových samurajů

I když se ale dokáží v tuto chvíli vyhnout všem okamžitým nebezpečím, vyhráno stále nemají. Každý, kdo bojuje přímo ve Fukušimě, musí počítat nejméně s mnohem vyšším rizikem vzniku rakoviny. "Rád bych jejich činnost nazval jiným způsobem, ale jsou jako sebevražední letci kamikadze za druhé světové války," vyzdvihl jejich statečnost specialista na radiaci Keichi Nakagawa z univerzitní tokijské nemocnice.

A výsledky jejich boje? V pátek se jim povedlo obnovit dodávky elektřiny, což by mohlo pomoci ochladit přehřívané reaktory. Ale japonská vláda, která původně situaci spíše zlehčovala, je nyní již opatrná.

Experti se obávají, že na nádrži paliva třetího varného reaktoru může být prasklina. "Situace je nadále velmi nepředvídatelná. Pracujeme na tom, aby se nezhoršovala. Musíme být nanejvýš ostražití," prohlásil šéf japonské vlády Naoto Kan. Sebeobětujícího nasazení fukušimských samurajů bude ještě potřeba.

wrunx ( 26. března 2011 11:50 )

Stejně takovou jakou si zaslouží desítky vojáků i civilních pracovníků, kteří prakticky bez jakékoli ochrany odstraňovali nejhorší následky havárie v Černobylu...

gogo ( 26. března 2011 09:15 )

Že dýchají jen přefiltrovaný vzduch ? V Japonsku ! Takto primitivně vybaveni byli záchranáři v Černobylu .... kteří se také obětovali...

libor123 ( 26. března 2011 07:03 )

Jsou to výjmeční lidé. Nedovedu si představit co by se stalo kdyby tito lidé do tohoto nešli. Jaderné elektrárny bych zrušil je to příliš nebezpečné a riskantní. Vždyť je jiná možnost, tak proč takovéto riziko. Jinak jsou to opravdoví hrdinové čest a plné uznání celého světa si tito lidé zaslouží.

Shelby16 ( 26. března 2011 05:59 )

Obětovat se pro záchranu japonského národa, aby se ta radioaktivita zastavila a eliminovala, aby zbytečně neumíraly japonské děti Je to obdivuhodné od nich a zároveň je to velké memento do budoucna, jak lépe zabezpečit atomové technologie, před dalšími možnými katastrofami, protože podobné tsunami a zemětřesení může přijít kdykoliv znovu !

suuun ( 25. března 2011 22:47 )

borci. Taky smekám.

Zobrazit celou diskusi