Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ČSSD chystá levicovou univerzitu: Se školným!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Oldřich Tichý - 
22. července 2010
06:05

Mladým lidem je třeba nalít do hlavy levicové myšlenky. Proto chce ČSSD založit vlastní vysokou školu. A pozor, nebude pro chudáky – bude se platit školné! Šéf strany Bohuslav Sobotka (38) to včera řekl vybraným sympatizantům, s nimiž se sešel na obědě. Blesk byl u toho, aniž by odhalil svoji identitu.

„Máme Masarykovu demokratickou akademii, která teď toho tolik nedělá. Chceme, aby se postupně změnila na řádnou vysokou školu, kde by mohli přednášet lidé, kteří mají blízko k ČSSD. Už příští rok na to chceme vyčlenit peníze,“ popsal Sobotka. Poslouchalo ho devět náhodně pozvaných lidí, kteří se zapojili do začínajícího projektu sociální demokracie.

Cílem je zajistit ČSSD sympatizanty, kteří sice nebudou členy strany, ale mají pomáhat s kampaní, ovlivňovat známé a fungovat také jako zpětná vazba pro vedení.

Školné na soukromé škole samozřejmě ano

Ještě překvapivější než samotný záměr na zřízení vlastní univerzity, byla ovšem Sobotkova odpověď na dotaz, zda by se na škole pod dohledem ČSSD platilo školné. „Na soukromé škole samozřejmě ano,“ nezaváhal.

Některým stolovníkům v tu chvíli nejspíš zaskočilo sousto z oběda, který si mohli vybrat z jídelního lístku o šesti položkách. Výběr jim ovšem usnadnil číšník: „Jednička a dvojka nejsou, takže si vyberte ze zbytků.“

Nabírání nových straníků

Sám Sobotka přišel na setkání do sklepního salonku v Lidovém domě se čtvrthodinovým zpožděním. „Scházela se tu stínová vláda ČSSD,“ upozornil. Zdržel se hodinu, vypil jedno pivo a snědl uzenou vepřovou kýtu zapečenou v žemlové nádivce. Byla dobrá.

Podobná setkání se špičkami strany mají být i napříště jedním ze způsobů, jimiž chce ČSSD své příznivce odměňovat za aktivitu. Za šest týdnů, kdy se lze přihlásit přes internet, se zaregistrovalo asi 700 lidí. Oficiálně strana projekt představí za týden.

radan65 ( 24. července 2010 10:05 )

kdo si pamatuje nemel by psat kraviny nevidi zadne rovnitko mezi soc dem a komary dyt za komaru byly vsude kolem soc dem vlady a koukali jsme s obdivem na hospodarstvi tzv. zapadni evropy ovsem soukroma politicka skola neni ten nejlepsi napad stejne jako soukromy liberalni institut podporovany pravici ktery jak to vypada nikomu nevadi prave s bezbrehou liberizaci zacalo jit vsechno do haje a k lizu se vic a vic dostavaji parazitni vykukove a prelivaji si statni do soukromi pak to stejne zaplati plebs tam dole a jeste se bude bit v prsa jak je zodpovedny a sporivy v zajmu statu tak zdar

9030 ( 22. července 2010 22:40 )

ales1 ( 22. července 2010 22:04 )

no vidíš, Noro, jak jsi blbá. Můžeš mi vysvětlit, jak se při hledání zaměstnání rozlišuje zda je uchazeč bohatý nebo chudý?

ales1 ( 22. července 2010 22:02 )

a to ještě pořád v parlamentu straší ti RSDr. Už vidím normální mladé lidi, jak tam chodí studovat. Jedině nějací milicionářští spratkové

9030 ( 22. července 2010 21:35 )

Sobotka si dal vepřovou kýtu...., no, v případě socanů bych dával pozor na jídelníček, být kanibal není in...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa