Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Politolog v šoku z Věcí vyděračských!

Kristýna Kočí: Chceme Radka Johna za ministra vnitra!
Kristýna Kočí: Chceme Radka Johna za ministra vnitra!  (Autor: Michal Šula)
Autor: jos - 
29. června 2010
05:00

Věci veřejné (VV) by se mohly klidně přejmenovat na Vydíráme všechny. Přesně takovou strategii podle politologů skupinka kolem Víta Bárty (a také Radka Johna) zvolila, když dala najevo, že v koalici budou jen tehdy, připadne-li jim křeslo ministra vnitra.

Je jí pouhých 24 let a svět kolem sebe vnímá s přímočarostí, o které se politickým dinosaurům nezdálo ani v hodně odvážných snech. Vyjednavačka Kristýna Kočí v neděli v Otázkách Václava Moravce natvrdo "vypálila" požadavek, který hraničí s vydíráním. "Chceme křeslo ministra vnitra pro Radka Johna, jinak do vlády nejdeme," řekla Kočí a doplnila, že jen John je zárukou antikorupčního programu.

Jejich politika zničí koalici

Její slova další koaliční partnery hodně zaskočila a Petr Nečas se okamžitě nechal slyšet, že silácké gesto Věcí veřejných se mu vůbec nelíbí. Faktem ale je, že když jde o vládní křesla, v rukavičkách se rozhodně nejedná. Co na požadavek "Vévéček" řekl politolog Zdeněk Zbořil?

"To snad nemohli myslet vážně! Jejich tvrdý požadavek naznačil, jak by jejich politika mohla vypadat do budoucna. Věci veřejné ukázaly, že jsou velkým nebezpečím pro stabilitu budoucí vlády. Mě jejich jednání hodně překvapilo. Podobně jednali s Topolánkovou vládou například Zelení. Nechci Věci veřejné se Zelenými srovnávat, ale je to vyděračská politika," nebral si servítky Zdeněk Zbořil.

John na vnitru budí rozpaky

"Neumím si představit Radka Johna v křesle ministra vnitra. Nechci být nespravedlivý, mohl by překvapit, ale nejsem si jistý, že by byl skutečným ministrem. Myslím, že by za něj dělali politiku jeho náměstci. Někteří členové Věcí veřejných se domnívají, že vnitro znamená jen dohled nad tajnými službami a policií, a naprosto jim uniká, že jde také o státní správu, se kterou nemá John vůbec žádné zkušenosti," byl hodně tvrdý Zbořil.

gevi ( 29. června 2010 20:26 )

V koalici nemůže žádná strana trvat přesně na svých slibech. Vždycky jsou nutné kompromisy a strana si musí vybrat, ve které koalici bude moci lépe plnit svůj volební program. VV mohly stejně dobře vybrat jako partnera ČSSD, vytvořit koalici s ní a vládnoute za podpory komunistů. Pak by ovšem opět nemohly splnit skoro žádný ze svých volebních slibů.To je základní vztah v koalici. Pokud VV nebudou v žádné koalici, nebude mít žádné seskupení jistých 101 hlasů a vláda bude paralyzovaná a neschopná se do žádných vážných akcí pouštět, protože nikdy nebude vědět, jak budou izolované VV reagovat. Pokud by šly VV skutečně do izolace, tedy do žádné koalice, aby nemusely nikomu "ustupovat", neměly by možnost prosadit ze svého volebního programu vůbec nic. To jsou jednoduché zákony politiky.

gevi ( 29. června 2010 20:14 )

Pár faktů: Pravicoví voliči, kteří nevolili ODS, volili TOP09, nikoli Věci Veřejné. Počet pravicových voličů ODS a TOP souhlasí zhruba s počtem pravicových voličů - tehdy jen pro ODS - v minulých volbách. Věci veřejné volili voliči, kteří jsou náchylní naslouchat populistům a příliš nepřemýšlejí nad tím, zda jejich sliby jsou reálné a splnitelné. Mnoho z těchto voličů kvůli Paroubkově nepřijatelnosti vsadilo na VV. Odpovídá tomu zhurba počet 570tisíc voličů, kteří ubyli ČSSD a zvolili novou populistickou stranu VV. Kdyby ČSSD dostala pověření k sestavení vlády, neměla by v žádném případě 101 hlasů, aby vláda prošla. Jediná možnost byla, kdyby bezzásadové VV hned po volbách zradily všechny své sliby, utvořily koalici s ČSSD a vládyi s podporou komunistů. To by ovšem byl vrchol zrady voličů, poplivání vlastních slibů a vrchol politické špinavosti.

pjotri ( 29. června 2010 19:04 )

Je to predevsim jejich sponzor a majitel one bezpecnostni agentury. A co z toho plyne? Na ministerstvu vnitra byt a mit prehled o VSEM, vcetne TAJNYCH zalezitostech. Nebo si myslite, ze onen pan investuje jen tak? Ze nema kam jinam vlozit prachy? A co pak, az VV odejde ze sceny jako zeleni? Pak bude mit ona bezpecnostni agentura hody, ponevadz bude vedet vse a tim bude schopna informace nejen dale prodavat, ale i jinak jich vyuzivat. To povazuju za nepripustne. Pokud by byl sponzor majitelem autodopravy, drogerie, pripadne stavebni firmy, bylo by mi to jedno. Ale bezpecnostni agentura, ktera apriori po tajnych informacich prvoplanove pase, to NEEEEE! A pokud jde o boj proti korupci a podobny bombonky pro nas - volice - neverim, ze John zmuze cokoliv jinyho, co by nebyl schopen udelat kdokoliv jinej. Je bezpodminecne nutna spoluprace s min.spravedlnosti, protoze jinak nema nic smysl. A nakonec k tomu jejich chovani. Pokud chteji do koalice - a to oni chteji - NEMUZOU a NESMI se chovat takhle. Je to o dohode a ne o tom, ze budu do medii delat vlny, aniz by se vubec o necem jednalo. Tak se chovaji diletanti a ne nekdo, kdo ma v umyslu cokoliv pozitivniho. Otazka na konec: Jak lze prijit ke "kmotrovske" znacce? Ja uz mam nekolikaty auto a jeste nikdy mi takova znacka nabidnuta nebyla. Taky jsem takovou znacku nikdy nevidel na "normalnim" aute, ale jen na macatych BMW, MB, AUDI atd. Ze by stacilo prijit na urad a rict "..dejte mi kmotra.."? Urcite ne.. Znamosti, mazani atd. Takze VV maji na vyvesnim stitu onoho celna, kterymu verejna doprava smrdi a pr.del si vozi v BMW s kmotrem. Takova strana skutcne kaze vodu a pije vino a nebudi moc duvery.

emiliem ( 29. června 2010 16:23 )

Radek John nemůže být ministrem vnitra, protože by opravdu chtěl vyšetřit korupční případy i u politiků,. např, pandury apod. Takže mu v tom musí být zabráněno i za cenu, že věci veřejné nebudou ve vládě a ta bude slabá. Je to opravdu smutné, když byla šance tuto zemi očistit od skandálů a do budoucna jm zabránit, jsem moc zklamaná postojem pana Nečase

radan65 ( 29. června 2010 15:47 )

pro hloupeho blbec kralem pro me plati AZ TAM BUDE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa