Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Politolog o vydíraní VV: Stejně to dělá ODS i TOPka

Fotografie
Šéf Věcí veřejných Radek John by se rád stal ministrem vnitra  (Autor: internal)
Autor: šim - 
30. června 2010
05:15

„Radek John bude muset dokázat, že je čistý a že kauzy ORAprint či Zvěřinová kuchařka byly prohřešky mládí,“ komentoval Johnovo koketování s ministerstvem vnitra politolog Jan Kubáček.

Pro Johna chceme ministerstvo vnitra, jinak nepůjdeme do vlády. Tak zněl požadavek VV, který v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce pronesla vyjednavačka o vládě Kristýna Kočí. Co na to říká politolog Jan Kubáček?

538235:gallery:true:true

„Je to jasná taktika. Nevidím v tom problém. Když se řeší personální věci, poslední detaily, je jasné, že vyjednávání jde do finále,“ řekl pro Blesk.cz  Kubáček. A jedním dechem dodal: „A jak říká známé úsloví, ďábel se skrývá v detailech.“

Jestli oním ďáblem bude právě John na pozici ministra vnitra, ukáže čas. A Nečas! Právě na něm leží většina odpovědnosti. „Je to na premiérově rozhodnutí,“ komentuje rozdělování ministerských postů Kubáček. Zatím je John považován za čertíka druhé kategorie, jak na jeho adresu pronesl těsně po volbách Karel Schwarzenberg.

Prohřešky mládí? Ať dokáže, že je 'čistý'

Johnovi podle Kubáčka v cestě na ministerstvo nebrání ani jeho minulost s pochybnými zakázkami firmy ORAprint, v jejímž představenstvu byl a která vydávala drahý časopis pro VZP nebo stojí za pověstnou Zvěřinovou kuchařku s Evou Pilarovou. „Bude muset dokázat, že jde o prohřešky mládí,“ řekl Blesk.cz Kubáček. „K tomu je jistě dobrý také mediální tlak. Vždycky je dobré, když se o těchto věcech ví, než když jsou veřejnosti skryté,“ dodal.

Každá strana chce svoje

Koaliční partnery, tedy TOP 09 a ODS, sice sebevědomý požadavek na ministerstvo vnitra šokoval, ale podle politologa Kubáčka neměl proč. „ODS i TOP 09, a logicky i VV bojují o tzv. silová ministerstva. Finance chce Miroslav Kalousek, protože TOP 09 měla hlavním bodem programu šetrnost, Petr Nečas (ODS) je premiérem. VV chtějí také silnou pozici. To, že je to zrovna ministerstvo vnitra, odpovídá jejich volebnímu programu, tedy odstranění korupčního prostředí,“ nevidí v přímém požadavku Věcí veřejných žádný problém Kubáček.

sakra ( 12. července 2010 10:25 )

Ničemu nerozumí a ohledně vnitra neví vůbec nic. Kecá jen jako novinář a mele a mele. Stačilo ho jen v neděli sledovat u Moravce.

sakra ( 30. června 2010 10:48 )

Prdla.js! Je to gauner 1. kategorie. Jak řek, tak Nečas udělal!l

bosomfriend ( 30. června 2010 08:26 )

návštěva u psychiatra ?

znojmacka ( 30. června 2010 08:17 )

mně je třeba úplně jedno, jestli je ve vládě ženská, nebo chlap. Stačilo by, kdyby tam byl někdo normální.

gogo ( 30. června 2010 07:06 )

Svatá prostoto...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa