Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Debata Drahoš vs. Zeman: Prima dělala bezpečnostní manévry, kandidáti byli na vodě

Autor: Jakub Veinlich, zst - 
23. ledna 2018
19:54

Už v sobotu odpoledne budeme vědět, kdo bude příštích pět let českým prezidentem. Miloš Zeman, nebo Jiří Drahoš. Síly se zdají být vyrovnané, šanci na vítězství mají oba. Rozhodnout může sebemenší detail. Například i zaváhání během kontaktní kampaně. Strach v táboře Jiřího Drahoše je pak především z televizních debat. Z přímého střetu je ale podle všeho nervózní i Miloš Zeman. 

V televizi se prezident Miloš Zeman a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš potkají tváří v tvář hned dvakrát. V úterý 23. ledna na Primě, která odvysílala živý přenos z Hudebního divadla Karlín, a v předvečer volby se pak oba kandidáti potkají znovu v živém přenosu České televize, který bude moderovat místo Václava Moravce Světlana Witowská z Rudolfina v Praze.

Anketa
Kdo zvítězil v debatě na Primě?
počet hlasujících: 17668

Dohady kvůli debatám

I když prezident Miloš Zeman v prvním kole do debat nechodil a po vítězství v kole prvním říkal, že dvě debaty jsou akorát, protože tři by už lidi nudily, nakonec se rozhodl vystoupit v předvolebním čase ve čtyřech celoplošných televizích. Jiří Drahoš přistoupil na přímé duely jen na Primě a v ČT.

Video  Witowská už grilovala Babiše. A takhle v televizi začínala.  - Zdroj: Newsroom ČT 24, Česká televize
Video se připravuje ...

Prima odvysílala hodinovou debatu v úterý večer od 20:15 v přímém přenosu. Netradičně rozeslala do médií předem okruhy otázek, na které se moderátor Karel Voříšek v karlínském divadle Zemana a Drahoše ptal. Na přetřes tak přišly možné změny ústavy nebo pravomoci prezidenta, církevní restituce, EET, budoucnost ČR v EU a vztahy s Ruskem či migrační kvóty.

Nevídané manévry v Karlínském divadle

Hlediště divadla rozdělila televize Prima na dva stejně velké sektory. „Oba týmy mají možnost pozvat si do divadla své podporovatele včetně VIP osobností, a to rovným dílem,“ řekl k rozdělení sedadel za zpravodajství Primy Adam Halmoši. Každý z prezidentských uchazečů tak získal stejný díl vstupenek, které může plně využít.

Do divadla se vejde více než 900 diváků a Prima tak má nelehký úkol. Zajistit bezpečnost všech a to i díky bezpečnostním rámům. „Každý z návštěvníků bude muset projít bezpečnostní kontrolou,“ nastínil před vysíláním Halmoši pro Blesk Zprávy a doporučil, aby diváci přišli s časovou rezervou.

Scénu stavěl štáb Primy přímo v divadle už od pondělního rána, na přípravě se přitom podílely desítky lidí. Připravit bylo ale potřeba zároveň i zákulisí pro prezidentské kandidáty. Ani Miloš Zeman, ani Jiří Drahoš prý neprojevili žádné „hvězdné“ manýry a neměli žádné zvláštní požadavky, jako to bývá v zahraničí.

Každý tak měl k dispozici jen svou šatnu a zázemí, ve kterém byla přichystaná voda, káva a lehké občerstvení. „Oba kandidáti chtěli během přímého přenosu debaty jako občerstvení pouze vodu,“ doplnil Halmoši.

Zemanův náskok

Zeman už má za sebou rozhovory na Nově i TV Barrandov, kde vystupuje každý týden. Na Novu přitom zvali i Jiřího Drahoše. Ten ale debatu z časových důvodů odmítnul. Rétorický um stávajícího prezidenta přitom ocenil i jeho protikandidát z letošní volby Michal Horáček, který ve finální volbě podporuje Jiřího Drahoše.

„Po dnešním Zemanově výkonu je zřejmé: v debatách čeká Jiřího Drahoše velká zkouška. Právě v nich se o příštím prezidentovi patrně rozhodne. Věřím, že pan profesor bude připraven,“ napsal textař v neděli na svůj Twitter.

A připravenost může sehrát svou roli ve finále voleb u obou kandidátů i podle politologa Jana Kubáčka. Jedno zaškobrtnutí může stát Zemana i Drahoše vítězství.

Video  Drahoš se střetne ve volbách se Zemanem. K čemu vyzval svého soupeře?  - Zuzana Štíchová, Aleš Bruclík
Video se připravuje ...

„Pokud Zeman zopakuje výkon, který předvedl na Nově, může jednoznačně získat. Naopak Jiří Drahoš musí být připravený už konečně do konkrétních odpovědí, jasných názorů,“ to se totiž podle Kubáčka ukazuje jako největší handicap Jiřího Drahoše. Důležité prý také bude, aby se ani jeden z kandidátů nenechal vyprovokovat k nějakým útokům. „Lidé už chtějí vidět hotového prezidenta, který mluví jednoduše, srozumitelně a ideálně v příkladech,“ uzavřel Kubáček.

Drahoš se chystá na Zemanovy „veletoče“

Drahoš krátce po vyhlášení výsledků prvního kola Blesk Zprávám řekl, že se na televizní duely s Milošem Zemanem nebude nijak speciálně připravovat. V Lucerně pak v pondělí upřesnil, jak probíhá taková „normální“ příprava několik hodin před prvním z nich.

„Hlavní problém je vybrat z obrovského množství veletočů Miloše Zemana, polopravd, jeho tvrzení, která vzápětí popírá… Vybrat z toho ty, které by mohly být třeba relevantní pro debatu. Je to docela obtížné, protože je jich hrozná spousta,“ přiznal Drahoš a připomněl údajnou podporu Zemana od Karla Gotta, kterou zpěvák důrazně popřel.

Doplnil, že debatu Zemana na TV Nova celou neviděl, protože se vracel z kampaně v Ostravě. „Pustil jsem si jen pár kousků z té debaty. Já nevím, mně to nepřišlo jako nic zajímavého. Miloš Zeman si řekl to, co říci chtěl. Nevím, koho z nerozhodnutých voličů tím přesvědčil,“ řekl Drahoš s tím, že neúčasti nelituje. Podivoval se nad tím, že Zeman začal vystupovat jako umírněný státník.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 25. ledna 2018 01:36 )

Z výše uvedených důvodů si můžeme blahopřát, že naši migranti pocházejí v převážné většině z Ukrajiny, Ruska, Vietnamu (po rozdělení republiky paradoxně ze Slovenska) a z dalších zemí mimo afroislámskou oblast, většinou poctivě pracují a jejich děti se učí lépe než někteří držitelé českého občanství. My jsme si vybrali tyto přínosné migranty, zatímco Němci afroislámské agresivní primitivy. Teď se nám je snaží vnucovat jako obohacení s podporou pana Drahoše a jeho přátel. Je třeba odmítnout podlou snahu pana Drahoše a jeho zahraničních i domácích podporovatelů typu Kalouska, náčelníka Feriho, Sobotky a jeho party, Hermana, Halíka, Bartoše, Michálka, Jandy, Putny, slušňáka Zelenky, politických neziskovkářů a různých inkluzivních pomatenců vedoucí k otevření náruče afroislámské invazi. Stačí se podívat do Německa, Británie, Francie, Itálie, Švédska a dalších zemí, kde si euromarxisté a podobní ničitelé vlastních zemí a národů rovněž mysleli, že afroislámskou invazi zvládnou. Brzy se budeme rozhodovat, zda dáme hlas týmu Zeman a Babiš, nebo Drahoš a Kalousek a neziskovky. Česká republika, nebo multikulturní afroislámská EU. Žádná lepší nabídka není a výsledek voleb ovlivní politiku na několik let. Ten, kdo nepůjde volit, riskuje, že tím podpoří afroislámskou invazi a likvidaci našeho státu do německých euroregionů po stu letech novodobé existence.

snehulak ( 24. ledna 2018 07:34 )

Bez obav Kubášek, Drahouš připravený přijde. Už dnes má od Witowské všechny otázky i s odpověďmi a předpokládanými reakcemi Zemana (v tom není třeba propagandu ČT podceňovat). Jen jestli to ale zvládne. Na Primě shořel jako papír, byť někteří pokrytci to označují za vítězství slušnosti nad hulvátstvím. Zeman byl hulvát, protože chvilku málem prstem hrozil, Drahouš slušňák, protože než špatně, raději občas neodpovídal vůbec. Ovšem nepodceňujme ho, třeba to jen popletl. Čekal otázky na které se pečlivě týden připravoval a nedošlo mu, že na té ČT není, ta že bude až ve čtvrtek a že je na Primě.

panamira ( 24. ledna 2018 06:20 )

Kdysi jsem viděl filmovou pohádku, v níž mj. hráli dva čerti jménem Blekota a Mekota. Pokud si se natáčel remake této pohádky, doporučuji obsadit Drahoše do obou rolí, tedy v podobě dvojrole. Včera prokázal schopnosti pro tuto dvojroli. Chvílemi blekotal, chvílemi mektal. Jen ty rohy mu chyběly

lenimacek ( 23. ledna 2018 21:09 )

 V diskusi mu přijde nejtrapnější Voříšek, který si neumí ani zklidnit publikum. Je to celé fraška!

lenimacek ( 23. ledna 2018 21:05 )

 Když tady velká část z vás tak oslavně mluví ó tom, jak pan Zeman se o nikoho neotírá a kampaň nevede na úkor protikandidáta, mohli byste mi vysvětlit, co mají znamenat ty nové vyvěšené bilboardy????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa