Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman je nemocný, Drahoš chalupář a zpěvák od táboráku: Co sousedé říkají o kandidátech?

Autor: čad, idh - 
23. ledna 2018
20:11

Lékařské konzilium, které dohlíží na zdraví prezidenta, tvrdí, že Miloši Zemanovi (73) nic nebrání, aby se znovu ucházel o post hlavy státu. „Je nemocný, chudák,“ míní však rybář z Vysočiny, kam se Zeman na čas odebral trávit svůj důchod, než se vrátil zpět na politické výsluní. Pomohl nám, chválí naopak prezidenta starosta někdejšího „Zemanova“. Také o jeho rivalovi z 2. kola prezidentské volby Jiřím Drahošovi (68) promluvili pro Blesk jeho sousedi – z chaty nad Vltavou, kam Drahoš jezdí s manželkou. Sekat trávu, hrát si s vnoučaty nebo třeba zpívat u ohně. 

Klid, jen pár sousedů a překrásný výhled na řeku i vltavské břehy, to je místo, kde Jiří Drahoš čerpá síly a nad vínem klábosí se sousedy. Kultivovaně prý působí i u sekání trávy, říkají. 

Chalupář Drahoš a zpívání u táboráku

Osada u Vltavy leží na jihovýchod od obce Zduchovice na Příbramsku, kde ne všichni tuší, kdo je jejich slavným sousedem. V Žebrákově trvale žije jen málo obyvatel, v zimě je osada téměř opuštěná.

Na víkendy sem nyní stejně jako prezidentský kandidát jezdí z Prahy i Jiří Staněk (50). Od Jiřího Drahoše ho dělí jen úzká silnice. „Jako každý chalupář, i on má vždy spoustu práce se sekáním trávy, prořezáváním stromků, péčí o bazén... a o vnoučata, když přijedou,“ prozradil Staněk Blesku.

Při tom všem ale vždy působí velmi klidným a kultivovaným dojmem. Na žádné výstřelky „pana profesora“ , který si chatu před 30 lety postavil téměř sám, si tu prý nikdo nepamatuje. Možná i proto byla Drahošova kandidatura pro místní překvapením. „Ale přejeme mu to, je to velmi slušný člověk. Naše rodina ho rozhodně bude volit,“ pokračuje soused, který prý s Drahošem po práci občas prohodí pár slov u sklenky červeného vína. „Když se tu s ostatními scházíme u ohýnku, pan Drahoš nechybí.“ Dokonce prý nemá problém zazpívat si u kytary. „Má výhodu, zpívá ve sboru,“ dodal s úsměvem Staněk.

Video  Na chatě u Jiřího Drahoše: Posekal trávu a prozradil, jak shání miliony na boj o Hrad  - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Zeman nemá ve Veselí podporu jako dřív

Zemanov, tak se v okolí říká Novému Veselí, městysi nedaleko Žďáru nad Sázavou. Jeho nejznámějším obyvatelem je totiž prezident Miloš Zeman, který na Vysočině nějaký ten rok před nástupem do úřadu „důchodcoval“.

V roce 2013 Zeman v této obci získal 71,21 procent hlasů. První kolo letošních prezidentských voleb pro něj však nedopadlo v Novém Veselí už tak jednoznačně. Dostal 44,09 procenta hlasů a jeho protivník Jiří Drahoš necelých dvacet procent.

Proč ten propad? „Je nemocný, chudák,“ posteskl si jeho letitý přítel a nestor rybářů na Žďársku Jiří Růžička. Je jeden z mála místních, který o Zemanovi otevřeně mluví. „Když to Miloš teď nevyhraje, půjde od válu i Babiš,“ prognostikoval další případný vývoj české politiky.

Video  Pirát z Vysočiny: Zeman znovu vyplul na rybník, fanynky mu mávaly  - TV Nova, Hudební banka.cz
Video se připravuje ...

Starosta: Prezident přijede dvakrát do roka

„Teď v té funkci prezidenta ho tady vídáme tak jednou dvakrát do roka,“ říká starosta Zdeněk Křivánek (KDU-ČSL) na adresu Zemana. Neživého ho tu vidí každý den – jeho billboard se sněhovým popraškem visí před hospodou U prezidenta.

„Zažil jsem ho také jako chalupáře. Užíval jsem si těch společných rozhovorů například o Novém Veselí. Udivoval mě znalostmi, které má o širokém okolí. Účastnil se tradičních pochodů k prameni Oslavy. Byl impulsem pro vznik zdejší naučné stezky po břehu Veselského rybníka,“ bilancoval Zemana chalupáře a místního znalce starosta Křivánek.

Nové Veselí nyní čeká výstavba silničního obchvatu. „Dlouho se nám nedařilo přesvědčit kraj,“ vysvětluje Křivánek. „Bez prezidentova vlivu by se to určitě nepodařilo,“ dodává starosta.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
akko ( 24. ledna 2018 14:30 )

Milos Zeman sam dobre vi a uzna,jestli schopen dal slouzit CR...A Drahos je jen jedinec,touzici po moci...ale nema na to...pripada mi takovy nemastny a mdly...pro me to neni "osobnost",schopna zastavat takovou vysokou funkci...pusobi jako Student bez zkusenosti a vlastniho nazoru...papousek,ktereho naucili mluvit...a hlavne co ma rikat...

YOU-me-TOO ( 24. ledna 2018 01:39 )

Sorry, nechtěně jsem mu jméno trochu zkomolil, ale i kdybych napsal třeba "na Vemena", bystří čtenáři Blesku by jistě pochopili...

YOU-me-TOO ( 24. ledna 2018 01:21 )

Tak teď ještě nějaké povedené laudatio na Zamena a máš po šichtě...!

sores ( 23. ledna 2018 11:13 )

Zeman byl včera na Barrandově úžasný, ten člověk ví co mluví, je nesmírně chytrý a hlavně nedělá předklon před nikým jako většina čechů co se bojí! Hlavně nekrade ani nekradl, kdo z mocných u nás to může říci???????????? Absolutně žádný!!!!!!!!!!!

georgexxx ( 23. ledna 2018 11:12 )

Tak s tím bych se tady vůbec nechlubil. Ještě že jste jenom falešný Drahoš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa