Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kdo vyhraje boj o Hrad? Drahoš má náskok nad Zemanem, ukázal průzkum

Autor: bru - 
17. ledna 2018
19:40

Češi už příští týden definitivně rozhodnou, kdo bude novým prezidentem. V závěrečné „bitvě o Hrad“ se utkají už jen dva muži – Jiří Drahoš a Miloš Zeman. Zdá se ale, že ani voliči ještě netuší, komu dají větší důvěru. Průzkum, který pro Blesk Zprávy zpracovala agentura Phoenix Research, dává Drahošovi větší naděje než Zemanovi, rozdíl je však těsný – pouhá statistická chyba.

„Aktuální měření voličských preferencí ukazuje, že ještě není rozhodnuto o vítězi prezidentského klání 2018 – celých 27,4 procenta dotázaných voličů váhá a doposud se nerozhodlo o své volbě v rámci dvojice postupujících, mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem,“ říká ředitel agentury Phoenix Research Jan Kubáček Blesk Zprávám.

Anketa
Kdo má být novým prezidentem?
počet hlasujících: 4251

Miloš Zeman v prvním kole prezidentských voleb sice zvítězil, průzkum ale teď jeho naděje do dalšího kola sráží, lepší výsledek v něm totiž dosáhl Jiří Drahoš. Zatímco Zemana by tentokrát volilo 35,6 % Čechů, lístek s Drahošovým jménem by do obálky vložilo 37 % z nich. 

Průzkum: Drahoš lehce vede nad Zemanem. Průzkum: Drahoš lehce vede nad Zemanem. | Blesk

Všechno ale mohou změnit televizní debaty

„Miloš Zeman zaostává o pouhá 1,4 procenta preferencí. Výsledek duelu je nadále velmi otevřený, kdy rozhodne úspěšnost mobilizace voličů ze strany obou kandidátů a rovněž úroveň jejich vystoupení v televizních debatách,“ upozorňuje Kubáček. 

Politické debaty mohou být pro kandidáty zlomové i podle Karla Komínka z Institutu politického marketingu. Zeman podle něj zřejmě dosáhl hned v prvním kole svého voličského maxima, takže bude muset tempo udržet.

Zeman se podle Komínka nechtěl původně debat účastnit zřejmě proto, že by je nemusel zvládnout kvůli zdraví. „Teď to zřejmě došlo tak daleko, že se rozhodl to vyvrátit. Sází na to, že bude schopný tu debatu reálně vyhrát,“ míní Komínek.

Volby Čechy zajímají

Přestože druhé kolo prezidentských voleb bývá z hlediska volební účasti slabší, z dat agentury se zdá, že Češi se o prezidentský duel zajímat nepřestali. Pro druhé kolo přímé prezidentské volby můžeme očekávat opět poměrně vysokou účast voličů, kdy svou účast aktuálně plánuje 59,8 procenta voličů. Pro připomenutí, v historicky první přímé volbě hlavy státu před pěti léty byla v I. kole – 61,3 %, o dva týdny později, v II. kole pak ve výši 59,1 %,“ uzavřel Kubáček.

Měření průzkumu proběhlo mezi 13. a 17. lednem na vzorku 950 respondentů po celé České republice.

Druhé kolo volby prezidenta 2018 - vše, co potřebujete vědět >>>

Video  Drahoš: V souboji se Zemanem čekám útoky. „Bude to ještě horší...“  - Zuzana Štíchová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Video  Jsem stále plný sil, řekl Zeman. A přijal výzvu od Drahoše.  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
luder ( 22. ledna 2018 13:46 )

Upřímně přeju, haark. Praze a Brnu minimálně padesát tisíc muslimských negrů.Radujte se,konečně se dočkáte..prvoci.A my ostatní se budeme bavit..

luder ( 22. ledna 2018 13:43 )

O to měl odměňovat své nepřítele, vy kritiku?!

luder ( 22. ledna 2018 13:41 )

EU mají zájem o odstranění pana Zemana, protože je jim nepohodlný! ...není poslušný "kýval" EU, nazývá věci pravým jménem, nehraje si na politickou korektnost. Pan Zeman je zkušený politik, vlastenec a hájí zájmy našeho státu a našich občanů. A to i proti diktátu EU, migraci. Nechci na hradě LOUTKU a proto volím Miloše Zemana.

AntiZeman ( 22. ledna 2018 05:45 )

Bordel v ČR především dělá Zeman, má na Hradě proruské neprověřené agenty, z ústavy si dělá trhací kalendář, ČSSD nadělala za jeho vlady ty největší dluhy 5 roků ve funkci prezidenta rozeštvalo národ a vládne spolu s estébákem a zlodějem. FUJ!

AntiZeman ( 22. ledna 2018 05:42 )

Co za 5 let dokázal Zeman? Rozdat stovky metálů kamarádům a přítelíčkům, pár předražených cest vždy s několika letadly do Ruska a Číny, výsledkem jsou skoro nulové investice a prý zakázka na 4000 traktorů Zetor, zdvojnásobit rozpočet hradu na 500 milionů, letos k tomu s další sekerou 120 milionů (bude prý snižovat zadlužení ČR), rozeštvat celou společnost, desítky návštěv krajů se žranicemi přes 200 milionů k zátěži krajů, vlézt do zadku Rusku a Číně. Na co jsme zapomněli ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa