Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman strategicky „překopal“ kampaň. Pomohl mu Drahoš neúčastí v debatách?

Autor: Jakub Veinlich - 
24. ledna 2018
06:10

V prvním kole prezidentské volby to Miloš Zeman „odfláknul“. Žádný předvolební spot do vysílání České televize nedodal. Nechodil ani do televizních debat. V druhém kole, jako by soupeřil s Jiřím Drahošem úplně někdo jiný. Zemanův spot je na světě a samotný prezident byl už i ve dvou televizních debatách. Až do úterý ale bez Jiřího Drahoše. Ten přistoupil jen na dva přímé duely – na Primě a v České televizi. Chyba, nebo taktické rozhodnutí? Blesk Zprávy oslovily renomovaného politologa, aby Drahošovy i Zemanovy kroky ve finále kampaně zhodnotil. 

Miloš Zeman taktiku změnit musel, protože ta jeho nekampaň mu nezajišťovala vítězství. Musel změnit strategii, aby byl víc vidět,“ řekl Blesk Zprávám politolog Karlovy univerzity Milan Znoj.

A vypadá to, že zásah má Zeman v posledních dnech opravdu značný. I když všechny celoplošné televize nabídly oběma kandidátů předvolební debaty, přímý souboj Zeman – Drahoš vybojovala jen Prima a Česká televize. Miloš Zeman tak odpovídal na dotazy moderátorů v TV NOVA a Barrandov sám. A zatímco na Nově si v neděli ve vůbec prvním přenosu nenechalo ujít 1,5 milionů diváků a o den později na Barrandově 659 tisíc lidí, Jiří Drahoš dal přednost kontaktní kampani v regionech – byl například v Brně, Zlíně anebo v Praze na setkání s podporovateli. Jeho kampaň podpořili například zpěvačka Marie Rottrová, herečka Martha Issová nebo Jiří Bartoška či zpěvák Petr Janda.

„Miloš Zeman zjistil, že se musí objevovat nejen při státnických aktech, například ve spojitosti s výstavou korunovačních klenotů, nebo při podpoře Babišovy vlády, ale přímo musel začít oslovovat také své voliče. Proto ta silná konfrontační bilboardová kampaň a také musel jít do televizních debat a využít situaci ve svůj prospěch,“ popsal Blesk Zprávám nutnou proměnu Zemanovy kampaně politolog Znoj.

Video  Divný volební štáb Miloše Zemana: Na štítu visel Horáček, turisté museli čekat  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Pro Drahoše bylo podle odborníků důležité, aby oslovil voliče napříč republikou, protože se snaží převzít i hlasy neúspěšných kandidátů z prvního kola, ale snaží se také oslovit i nerozhodnuté voliče. Podle Znoje proto Drahoš zvolil dobrou strategii, když dal přednost kontaktní kampani před diskusemi v televizních studiích a nepřistoupil na taktiku Zemana, který chtěl nejdříve maximálně dvě diskuse a pak kývnul na čtyři.

„Zeman chtěl vyburcovat Drahoše, aby nejezdil do regionů a chtěl, aby se vše odehrálo před kamerami,“ odhaduje Zemanovu taktiku Znoj, podle kterého Drahoš sice svým rozhodnutím zariskoval, ale rozhodl se správně. „Bylo to určitě těžké rozhodnutí, ale rozhodně to chyba nebyla. Kdyby přistoupil na všechny čtyři debaty, tak by tančil, tak jak Zeman píská, a uškodilo by mu, že přistupuje na hru prezidenta. Riskoval s tím, ale musel si zachovat svou tvář,“ míní o taktice Drahoše Znoj.

Televizní debaty podle politologa budou sice důležité, ale především se při jejich sledování mohou voliči spíš utvrdit v tom, že si pro volbu vybrali dobře.

„Hraje se především o deset procent těch, kteří ještě nevědí, koho volit. Výsledek bude tedy důležitý především k přesvědčení této části publika,“ doplnil Znoj.

„Je potřeba, aby kandidáti mluvili tím jazykem, kterému jejich voliči rozumějí, Miloš Zeman bude v debatách sázet na svoje rétorické schopnosti, je přesvědčený, že v této disciplíně Jiřího Drahoše porazí,“ dodal k debatám pro Blesk Zprávy ředitel Institutu politického marketingu Karel Komínek.  

Zeman překvapil dodáním volebního klipu

Až do středy poskytuje Česká televize ve svém vysílání prostor prezidentským kandidátům pro odvysílání jejich volebních spotů. Toho na rozdíl od prvního kola voleb využil i stávající prezident Miloš Zeman. ČT tak má k dispozici klipy obou uchazečů o Hrad.

„Kampaň pro druhé kolo volby má zcela jiné parametry než pro první,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a připustil skutečně reálnou změnu Zemana v přístupu ke kampani.

Před prvním kolem totiž Zeman dodal jen svou starou fotografii se zasněženým Pražským hradem a nápisem Zeman Znovu 2018. To vše doprovázela fanfára Libuše. Mluvčí Hradu to před pár týdny odůvodňoval tím, že Zeman slíbil, že nepovede kampaň a dodání klipu by představovalo podle Ovčáčka „osobní předvolební kampaň“.

V klipu pro druhé kolo Zeman dodal video se záběry z výkonu prezidentské funkce. Lidem připomíná například setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, svou účast na česko-čínském investičním fóru, charitativní ples na Pražském hradě nebo záběry z oslav vítězství při minulé volbě prezidenta. Zároveň se mužský hlas ptá diváků, zda by chtěli raději zkušeného chirurga, nebo studenta prvního ročníku, zkušeného pilota, nebo někoho, kdo jednou hrál letecký simulátor, či právníka s praxí, nebo nezkušeného koncipienta. „Žijeme v době, ve které není čas na chyby. Smutné příklady z různých koutů Evropy varují. Zvolte prezidenta, který neuhne ani o krok,“ končí video.

„Sdělení klipu je zcela jednoznačné. Česká republika potřebuje odvážného prezidenta, který má velkou politickou zkušenost,“ okomentoval Zemanův volební spot pro Blesk Zprávy jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Jiří Drahoš svůj klip z prvního kola příliš neupravil. Vyměnil jen závěrečnou znělku. I nyní bývalý předseda Akademie věd přesvědčuje voliče, aby zvolili změnu. Na videu opakuje záběry ze setkávání s voliči, nebo třeba běhání v lese, které patří k jeho koníčkům. „Rozhodnete se pro to, co už znáte, nebo raději pro něco nového?“ ptá se Drahoš lidí. Dodává, že by si přál žít v bezpečném státě, který garantuje svobodu názorů a pro občana méně papírování a více času na rodinu. „V zemi, která má sebevědomou zahraniční politiku,“ říká Drahoš. Zároveň podotýká, že se opírá o své svědomí a vizi společnosti, ve které převáží slušnost, pracovitost a vzdělanost. Připomíná své osmileté působení v čele Akademie věd, během kterého se „střetl s řadou politiků“. „A obstál jsem,“ uzavírá Drahoš.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
imros@seznam.cz ( 24. ledna 2018 15:12 )

 Zeman to vyhraje a je to velka skoda, budeme mit mimone jako prezidenta.Udelal to chytre rekl pokud bude prezident jmenuje Babise premierem a lidi chteji Babise ach jo hloupy lidi v ceske republice

luder ( 24. ledna 2018 14:31 )

Bez nápovědy by to nešlo!! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=384170745341285&set=gm.772881589585932&t ype=3

jetomormalni ( 24. ledna 2018 12:49 )

Nemám ve zvyku se vyjadřovat v podobných diskusních fórech. Ale tady mi to nedá. Musím souhlasit s p. ještě presidentem Zemanem v názoru na okruh jeho voličů. Myslím, že ten 30% stav + každý sedmý ... je číslo hodně, ale skutečně hodně podceněné. Takže zřejmě má skutečně velkou šanci, bohužel.

dobry-clovek ( 24. ledna 2018 12:25 )

Kde proboha vyhrabali tu křivou nechutnou falešnou tlamu Drahoše a kdo??? Jo už mi to došlo-zase jenom křivé,falešné,nechutné a bezpáteřní tupé palice viz Horáček a spol.... Každemu je jasné,že zde ze strany kavarenskych pražských povaleču a zloděju jde jen o mocensky boj at už na prezidenta z jejich strany kandiduje sebevětší DEBIL ,protože to bude jen kývač a vítač Vidím a slyšim co za luzu a lidsky odpad stojí za Drahošem pedofilem a to mi stačí..Ta křivá huba by se nehodila za prezidenta ani do Konga k černym tlamam A proto přátelé volime ROZUM-INTELIGENCI-PRAVDU-ČEST-NEUPLATNOST-PROFESIONALITU-HRDOST-ZKUŠENOST-BOJOVNÍKA ZA ČESKY LID prezidenta M.ZEMANA

zada ( 24. ledna 2018 12:02 )

Já si zase myslím, že ti "čtyři králové" co jsou poradci kolem Drahoše, museli vědět jaké má Drahoš "kvality", protože to musí být jenom "atentát" do vlastních rad kavárny. Vždyť přeci znají Zemana nejméně 30 let. Tak proč nasadili protikandidáta kandidáta Drahoše, to já vůbec nemohu pochopit. Drahoše nezachrání , že prohrál nebo neprohrál. Kavárna mohla vybrat z tolika akademiků, vzdělanců a politiků někoho, kdo by byl roven Zemanovi, ne tuhle durhou třídu. Vždyť museli dobře vědět jakou mají občané "náladu". Já to považuji za velké pochybení celé té soldatesky, která vybírala Drahoše, kterého v tom nechali "vymáchat", jen proto, že on sám je ješitný narcis. Zklamání je z výběru Drahoše pražskou kavárnou. Je vidět že nemají o politice vůbec ponětí. Že si myslí, že prezidentský úřad je na kladení věnců případně zajištění dobrých postů pro svoje noshledy. A to je pro mě největší varování a zklamání z těch, vzdělaných a amibicozních, politologů a sociologů že neodhadli, že na to Drahoš nemá. Ve výběrovém řízení do "firmy" by u mě pan Drahoš propadl hned v prvním kole. Škola není totiž patent na rozum!!!! Kavárno, to že jste do toho Drahoše dostali, je od vás nečestné a pod pás, právě kvůli Drahošovi. Měli jste být féroví k němu i sobě a vybrat ze svýho středu jiného. . a zklamání je i z politických stran, hlavně z Demobloku, že nepostavili svého kandidáta, Zemanovi rovného v politickém myšlení! To je dnes největší prohra těchto politických stran, je to jejich největší "porážka" a ukázka toho, že jim nezáleží jaká osobnost bude prezidentem, je to aby to nebyl Zeman - což je myšlení žáků 5 třídy! Šikana je trestná vážená kavárno, ale výběrem Drahoše jste se potrestali sami. Nic není náhoda!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa