Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šlechtová a Chovanec pěli ódu na Zemana. Topolánek je nový člověk, znělo v superdebatě

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
12. ledna 2018
12:55

V pravé poledne, v den, kdy startují prezidentské volby v Česku, se ve studiu Blesku sešli zástupci stran z Poslanecké sněmovny, aby v superdebatě probrali preference jednotlivých stran a hnutí v prezidentské volbě. A také preference své vlastní. Oblíbenkyně Miloše Zemana Karla Šlechtová (za ANO) nepřekvapila, stejně tak na druhé straně ani zastánci Jiřího Drahoše, mezi které se počítá např. šéf TOP 09 Jiří Pospíšil. V úspěch Mirka Topolánka věří exministryně Daniela Filipiová (ODS).

„Přesně tak, já jsem jeden z těch politiků, kteří podporují našeho stávajícího prezidenta dlouhodobě,“ říká ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), oblíbenkyně Miloše Zemana. Upozornila, že stávajícího prezidenta podporuje tři a půl roku.

Pro Zemana se ostatně vyslovil i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Žádná strana ani hnutí nepostavily kandidáta. A u nás neměl nikdo zájem. Vyjadřuji se k tomu jako Andrej Babiš. Kdybych apeloval na naše voliče či sympatizanty, aby volili stejně, je to nesmysl, každý má svoji hlavu. Ale já samozřejmě budu volit pana prezidenta Zemana,“ uvedl pro Blesk současný premiér a dodal, že ve volbě v roce 2013 podpořil tehdejšího Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga.

Průběžné výsledky 1. kola
Vstup do speciálu
Sečteno: %
Účast: %

Filipiová (ODS): Topolánek je nový člověk

Nominaci do současného prezidentského klání podepsala Mirku Topolánkovi senátorka Daniela Filipiová (ODS). „Já se přiznám, že dokud se neobjevil kandidát Mirek Topolánek, tak jsem si říkala, že asi poprvé od roku 90 nepůjdu k volbám. Pro mě tam nebyl žádný relevantní kandidát,“ uvedla v živě vysílané superdebatě Blesk Zpráv.

Video  Koho budou volit politici? A dali by prezidentovi větší moc?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Topolánka označila za nezávislého kandidáta, kterého podpořili lidé z různých politických stran. „Rozhodně není stranickým kandidátem,“ uvedla Filipiová, odkázaná po neurologické operaci z roku 1986 na invalidní vozík. Topolánka zná 17 let, spolupracovala s ním už v Senátu, kde Topolánkova kariéra začínala. „Vím, že to byl velmi impulzivní člověk, ale za těch osm let, co není v politice, tak se skutečně nesmírně zklidnil, stal se rozvážným a to, co říká, že je to Mirek Topolánek 2.0, je absolutní pravda,“ dodala exministryně zdravotnictví druhé Topolánkovy vlády.

Chovanec (ČSSD): Zeman měl často pravdu

Milan Chovanec, který vede v současné době ČSSD, byl na Hradě za Milošem Zemanem během uplynulého funkčního období hlavy státu několikrát, mj. i v době vládní krize. Je však také účastníkem dnes již legendární povolební lánské schůzky. 

Chovanec v superdebatě připomněl, že před pěti lety tehdy ještě jako hejtman Plzeňského kraje podpořil Zemana coby „outsidera“, hlas mu dá i dnes. „My po celou tu dobu držíme nějaké korektní vztahy. Byl jsem mnohokrát s ním za občany, když objížděl kraje, a je to jeden z politiků, který se nebojí jít za lidmi,“ vyzdvihl u Zemana exmistr vnitra. 

Věci si se Zemanem umí prý říct na rovinu. „Někdy ty debaty nejsou příjemné, ale jsou korektní a mnohdy musím přiznat, že Miloš Zeman měl v mnoha věcech pravdu,“ uvedl Chovanec. Podle něj se nepodařilo naopak najít korektní vztah mezi prezidentem a premiérem. Ten vyvrcholil v momentě, když se Zeman na Hradě otočil zády k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a odkráčel během jeho projevu pryč. Hádky mezi Hradem a Úřadem vlády vidí Chovanec jako jednu z příčin volebního propadáku ČSSD.

Video  Moment potupy: Sobotka mluvil, Zeman odešel v půlce věty  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zemana podpořil i komunista

Podle Chovance může Zeman vyhrát při nízké volební účasti již v prvním kole. Pokud dojde na kolo druhé, jako možného soupeře pro současného prezidenta vidí expremiéra Topolánka. Podle něj se vyprofiloval jako „velmi silný kandidát“.

„Já jsem se dlouho rozmýšlel... Pro nás bude nejlepším tipem asi volba Miloše Zemana, přestože jsme takové konkrétní doporučení před volbami nedali,“ uvedl komunista Stanislav Grospič (KSČM), šéf v posledních dnech ostře propíraného mandátového a imunitního výbor, který má po 1. kole prezidentských voleb rozhodovat, zda doporučí vydání či nevydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Babiše se byl ve Sněmovně zastat ve středu přímo Miloš Zeman, upozorňoval na presumpci neviny. „To není o levicovosti nebo pravicovosti. Mělo by to být o tom, kdo dokáže spojit českou společnost, být moderátorem a přispívat k jejímu zklidnění, ne příliš vyhrocovat některé věci. Jsem si vědom toho, že Miloš Zeman toto někdy dokáže, někdy ne, že v tomto je do určité míry kontroverzní osobností,“ uvedl o Zemanovi ve studiu Grospič.

Pospíšil (TOP 09): Drahoš vrátí Česku glanc

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil platí naopak za častého kritika Miloše Zemana. A tak se netají tím, že si setrvání současné hlavy státu na Hradě nepřeje. Podporuje naopak Jiřího Drahoše. „Já sám osobně tam vidím několik kvalitních kandidátů a rozhodl jsem se nakonec pro volbu Jiřího Drahoše, protože má největší šanci porazit Miloše Zemana,“ uvedl politik, který v čele Topky vystřídal loni na podzim Miroslava Kalouska. 

Podle Pospíšila může bývalý šéf Akademie věd Drahoš vrátit „glanc“ České republice, splňuje podle něj prozápadní orientaci a důstojně by reprezentoval naši zemi. „Je to důstojný člověk, který reprezentoval tuto státní instituci, vědec, profesor,“ dodal Pospíšil.

Další předseda sněmovní strany - tentokrát lidovců - Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), prozradil: „KDU-ČSL nepostavila svého kandidáta a to z toho důvodu, že jak Petr Pithart, tak Zuzana Roithová kandidovat nechtěli.“ Vidí minimálně čtyři kandidáty, kteří by Hradu slušeli. Po anketě mezi lidovci prý vyšlo najevo, že „největší podporu má pan Drahoš“, shoda naopak panovala na tom, koho by na Hradě nechtěli.

Gazdík: Potřebujeme prezidenta, který stmeluje

U Drahoše vidí také Bělobrádek největší šanci dostat se do 2. kola a uspět v něm. „Jsou ale mnozí členové, kteří třeba podporují Pavla Fischera, protože hodnotově je našim členům a voličům velmi blízko. Jsou někteří, kteří podporují Mirka Topolánka, někteří Michala Horáčka, určitě někteří naši členové budou volit Miloše Zemana. Já myslím, že to bude velmi pestré a že i z tohoto důvodu není nikdo, koho bychom jasně podporovali,“ uvedl Bělobrádek a svou vlastní volbu si nechal pro sebe.

Seznam hostů v superdebatě uzavřel šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík (STAN). „ČR potřebuje prezidenta, který stmeluje, který nás vrátí na euroatlantickou vazbu, který bude důstojným reprezentantem, kterého budou zvát do Bílého domu i do Bruselu jako svého zásadního spojence a takovým prezidentem bude Jiří Drahoš,“ uvedl poslanec. „Já mu to hodím i dnes osobně,“ prozradil. 

Osmička prezidentských kandidátů včetně Jiřího Drahoše či Mirka Topolánka - a bez Miloše Zemana, který odmítl účast ve všech debatách - se představila v předchozí superdebatě Blesku. 

Video  Superdebata: Osm kandidátů na prezidenta. Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...
Video  Přijmout euro? Dovolit osvojení dětí gayům a lesbám? To byl DUEL Toplánka s Horáčkem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ellenic ( 13. ledna 2018 13:31 )

Na té Karle Šlechtové není nic ženského , na rozdíl od ní a Chovance nebudu nikdy pět ódy na Zemana . Takhle si prezidenta rozhodně nepředstavuji. Není schopen se vzdát svého postu, i když musí sám vidět, jak je na tom. Hrůza, bez pomoci nevstane, pomoc při chůzi atd. Už mne ani nebaví ho vídat v televizi a v médiích. Nemám ráda takové lidi, kteří navzdory svému postavení používají vulgarismy, a že jich Zeman už má za sebou hodně. Drží se svého koryta a neodejde a neodejde .

snehulak ( 13. ledna 2018 10:24 )

A ještě jedna "superdebata" z dílny podvodníka Horáčka : https://aeronet.cz/news/skandal-jen-nekolik-hodin-pred-zacatkem-prezidentske-volby-michal-horacek-si ri-po-internetu-zfalsovane-video-jeho-neexistujiciho-tv-duelu-s-milosem-zemanem-rozhovor-je-cgi-vide omontazi/

sekebo ( 13. ledna 2018 07:38 )

"Krasavice" Šlechtová s turbostudentem z plzeňských práv jsou mimo snad už od narození.

moiaza ( 12. ledna 2018 21:42 )

Hloupost. Hulvát hulvátem vždy zůstane. Topolánek je pouze divadelník. Něco jako Dášenka.

jajas ( 12. ledna 2018 19:43 )

Topolánek je nový člověk? Ten cholerik se najednou změnil? Byl "impulzivní" a za posledních 8 let se změnil a uklidnil, protože nebyl v politice? Takoví se nemění, je to cholerik a tím taky zůstane.... nervák jeden zarudý......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa