Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volba prezidenta startuje. Politici se utkají v poslední debatě Blesku

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
12. ledna 2018
05:00

Češi vyberou v historicky druhé přímé volbě svého prezidenta a možná i nástupce Miloše Zemana. Jemu stávající mandát skončí na začátku března. Volební místnosti se otevírají v pátek ve 14 hodin a lidé mají na výběr z devíti kandidátů. A stávající hlava státu mezi nimi nechybí. Jakou podporu mají uchazeči o Hrad v parlamentních stranách? Bylo vůbec zavedení přímé volby správné? Ptát se můžete i vy, debata sněmovních politiků startuje už ve 12 hodin.

Dvě hodiny před otevřením volebních místností odvysílají Blesk Zprávy poslední debatu k prezidentským volbám před startem jejich prvního kola. Tentokrát už ve studiu neusednou prezidentští kandidáti, ale zástupci politických stran, které se dostali v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Hnutí ANO vyslalo do debaty ministryni obrany Karlu Šlechtovou, která se netají velkými sympatiemi ke stávajícímu prezidentovi Miloši Zemanovi. „Miloš Zeman je náš prezident a já za ním stojím,“ napsala si novopečená šéfka obrany, která čeká s vládou na důvěru ve středu na svůj facebookový účet.

Bývalého premiéra a někdejšího stranického šéfa podporuje v druhé přímé volbě prezident senátorka a také někdejší ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová. Sama v Senátu odmítla přímoou volbu prezidenta podpořit. A to z toho důvodu, že se prý novela ústavy nabourává rovnováhu ústavího systému, v době schvalování navíc nebyl ani známý prováděcí zákon. A  senátorce chyběl také „rozumný“ argument ústavního právníka, který by ji o nutnosti přímé volby prezidenta v České republice přesvědčil.

Video  Poslední debata před volbami: Co čekají politici od hlavy státu? V pátek ve 12:00 živě  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Nižší počet podpisů pod petici neprošel

Za ČSSD přijde do debaty její statutární místopředseda Milan Chovanec, který má čerstvě nominaci na post předsedy strany. Ten ještě v roce 2016 prosazoval jako ministra vnitra změnu ústavy tak, aby ke kandidatuře na prezidenta stačilo uchazeči místo 50 tisíc jen osm tisíc úředně ověřených podpisů.

Úprava, ke které po prvních přímých volbách prezidenta vybízel Ústavní soud, ale vzala za své a politici padesát tisíc podpisů zachovali a doplnili je o číslo občanského průkazu.  I Chovanec přes občasné spory se Zemanem podpoří současnou hlavu státu a bývalého předsedu ČSSD Zemana.

S přímou volbou přišli už komunisté

Poprvé přímou volbu prezidenta navrhovali ještě v roce 1989 komunisté. Věřili, že by v ní nezvítězil Václav Havel. Přímo si ale hlavu zvolili lidé až o 24 let později - v roce 2013. Bylo zavedení přímé volby prezidenta dobře anebo špatně? Odpovídat bude také zástupce KSČM, poslanec a předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič.

Z politiků dorazí také nynější předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil. I o něm se spekulovalo jako o možném kandidátovi na prezidenta. Hlasitý kritik Miloše Zemana ale nakonec podpořil ve volbě bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše. Jako ministr spravedlnosti dostal právě Pospíšil od tehdejší vlády v roce 2008 připravit varianty pro přímou volbu prezidenta. Jak je se systémem volby spokojený dnes? I na to se v diskusi dostane.

Poslední debaty před otevřením volebních místností se zúčastní také předsedové KDU- ČSL a STAN Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík. Jejich strany měly jít do sněmovních voleb společně. V červenci loňského roku proto z Velehradu podpořili pro volbu také Jiřího Drahoše. „Plníme tím koaliční smlouvu,“ řekl v létě Bělobrádek ještě před tím, než se koaliční spolupráce rozpadla.

Video  Horáčková: Můj muž není hazardní hráč, se závistí jsme se potkali. Jak vnímá Ivanu Zemanovou?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Petr Gazdík byl například při zavádění přímé volby prezidenta proto, aby hlava státu nemohla bez spolupodpisu například předsedy vlády jmenovat nové členy bankovní rady. Současnou hlavu státu kritizoval například za milost pro doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. „Slovo prezidenta nemůže být hadr,“ reagoval na Kajínkovo propuštění a porušení Zemanova slibu, že nebude udělovat milosti.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Zeman pak kritizoval Starosty, že nemají do sněmovních voleb žádný program. STAN chce také změnit pravidla pro hradního kancléře. Přichází s návrhem, aby nejbližší spolupracovník prezidenta musel mít bezpečnostní prověrku. Pokud by ji do roka nezískal, na Hradě by musel skončit. 

SPD, Piráti i ODS bez zastoupení

SPD ani Piráti  do poslední debaty žádného svého kandidáta nevyslali. Jejich hlas k otázce moderátorů Davida Vaníčka a Kláry Brunclíkové, zda by se neměla přímá volba prezidenta změnit jen na jednokolovou, tak nezazní.

Dotazy posílejte i vy

Během duelu bude další moderátorka přenosu Markéta Volfová přijímat dotazy diváků a vybere otázky, na které budou oba kandidáti živě odpovídat. Ptát se můžete posíláním e-mailu na: zpravy@cncenter.cz, příspěvkem na Twitter s označením @Blesk24 nebo s hashtagem #duelBlesku. A otázky můžete posílat i přímo pod okno s živým vysíláním na Facebooku.

Vysíláme 12. ledna od 12 hodin na Blesk.cz a Facebooku Blesku.

Ve volebním duelu se utkal Mirek Topolánek s Pavlem Fischerem. Řeč přišla i na svazky homosexuálních párů: 

Video  Přijmout euro? Dovolit osvojení dětí gayům a lesbám? To byl DUEL Toplánka s Horáčkem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

V prezidenské debatě Blesk zpráv se utkali také Pavel Fischer a Michal Horáček. Půjdeme opět povinně na vojnu? Podívejte se: 

Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Michal Horáček se v debatě Blesku utkal s Mirkem Topolánkem. Řeč přišla i na rušení krajů:

Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Druhého ledna se osm kandidátů na prezidenta utkalo ve velké debatě Blesk Zpráv. Chyběl jen Miloš Zeman, který prý kampaň nedělá:

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
pochcanycarmin ( 12. ledna 2018 11:54 )

Debil zůstane debilem, nemusíš nám to znovu na sobě dokazovat.

pochcanycarmin ( 12. ledna 2018 11:47 )

Už našli ten Peroutkův článek s názvem "Hitler je gentleman"?

kupredu-leva ( 12. ledna 2018 11:06 )

Doporučení našeho politického grémia: Pokud chcete, aby vaše volba pana soudruha Zemana (č.7) byla obzvláště důrazná, tak jeho jména na lístku VÝRAZNĚ zakroužkujte a na ostatní napište, že to jsou volové. Potom vše vložte do obálky. Čest práci!

pochcanycarmin ( 12. ledna 2018 11:03 )

Tak mu ho tak moc nezáviď!

xiioma ( 12. ledna 2018 10:39 )

ano, na hrad Mírov

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa