Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na debaty čas nemá, ale na „nekampaň“ ve Sněmovně ano? Opozice se pustila do Zemana

Autor: base, ČTK - 
10. ledna 2018
12:31

Opoziční poslanci kritizují projev prezidenta Miloše Zemana, ve kterém před hlasováním Sněmovny o důvěře pro vládu podpořil kabinet Andreje Babiše (ANO). V reakcích na sociálních sítích, které členové dolní komory zveřejňovali ze sálu už během Zemanova vystoupení, často označují projev hlavy státu za předvolební s ohledem na páteční začátek prvního kola prezidentské volby. Mimo to prezidentští kandidáti ostře kritizují úterní projev prezidenta Miloše Zemana při zahájení oslav 100. výročí vzniku Československa na Pražském hradě. Vadí jim vulgarity, které v projevu použil, i způsob výkladu historie.

„Prezident Zeman právě přednáší ve Sněmovně předvolební projev v rámci své nekampaně. Důvěra vládě je mu šumák,“ glosoval projev na Twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Předseda strany Jiří Pospíšil označil za symbolické, že Zeman dělá ve Sněmovně kampaň současně pro sebe i Babiše. „Ti kluci bez sebe nedají ani ránu,“ uvedl.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová kritizovala to, že Zeman nemá čas či sílu účastnit se debat prezidentských kandidátů, ale má čas či sílu, aby podpořil svého mocenského partnera Babiše. „Věřím, že dneska se s Poslaneckou sněmovnou jako prezident loučí,“ uvedla. Další poslanec TOP 09 Dominik Feri s odkazem na Zemanův slib nedělat kampaň žertoval, že obdivuje zkušenější kolegy politiky. „Miloš Zeman zvládne mluvit pár dní před volbami ve Sněmovně do televize a nedělá přitom vůbec žádnou kampaň,“ napsal.

Lidovecký poslanec Marek Výborný také míní, že Zeman vedl kampaň. „Rád bych věřil, že to byl můj první a zároveň poslední projev Miloše Zemana na půdě Sněmovny,“ uvedl na Twitteru. Podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška prezident nepřímo podpořil vydání Babiše i místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda, když říkal, že poslanci nemají nahrazovat soudy.

Šéf ODS Petr Fiala na stejné sociální síti uvedl, že Zeman se v proslovu věnoval spíš jednotlivostem než celkovému obrazu. „Z jeho projevu bylo jasně vidět, že za dva dny znovu kandiduje. Nakonec nám ale dal za pravdu, že koncept menšinové vlády Andreje Babiše je neudržitelný,“ uvedl.

Místopředseda STAN Vít Rakušan také hovoří o předvolebním proslovu. „Maximální prostor pro Andreje Babiše. Téměř neomezený prostor pro vládu bez důvěry. Kritika neziskovek. Rýpnutí do všech stran, kromě těch, které ho podporují. Překvapilo snad něco?“ konstatoval.

Vulgarity při projevu na Pražském hradě

Zeman to schytal i za svůj úterní projev při příležitosti zahájení oslav 100 let od založení Československa a 25 let od vzniku České republiky. Řekl, že nekomunističtí ministři, kteří v roce 1948 podali demisi, byli blbí. Někdejší první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček podle něj patřil mezi ty, kteří se v roce 1968 podělali hrůzou. Zeman také uvedl, že pád komunistického režimu v Československu nezpůsobilo disidentské hnutí Charta 77, ale sovětský vůdce Michail Gorbačov.

Video  Zeman bude po Babišovi na druhý pokus chtít 101 potvrzených hlasů pro svou vládu.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Od prezidenta republiky bych při této příležitosti očekával více. Projev mi připadal spíše jako vystoupení sebestředného amatérského historika,“ uvedl Zemanův protikandidát Drahoš. Poznamenal, že hodnocené události stály stovky životů a perzekuci tisíců lidí. Od prezidenta by proto čekal méně povrchní hodnocení. „Byť bychom si jistě všichni přáli, aby se události v roce 48 a 68 vyvinuly jinak. Kdo nemá odvahu postavit se v diskusi tváří tvář živým politikům, neměl by urážet mrtvé,“ dodal s odkazem na neúčast Zemana v předvolebních debatách.

Ostře se proti projevu ohradil i Fischer. „Je to skandální a v Evropě naprosto bezprecedentní vystoupení hlavy státu,“ poznamenal. „Prezident, který plive špínu na zlomové momenty v historii naší země, na Pražský hrad už nepatří. Stydím se,“ zdůraznil.

„Nechci, aby prezident české země takhle mluvil a používal výrazy, které by státník neměl mít vůbec ve slovníku,“ podotkl Kulhánek. Poznamenal, že 100. výročí vzniku státu by nemělo být součástí jakékoliv kampaně. „Protože je to nadčasová záležitost týkající se nejenom minulých, ale i budoucích generací, které si již nevzpomenou, s kým a proč prezident v roce 2018 vedl svoji soukromou válku,“ uvedl.

Další z kandidátů Petr Hannig ironicky poznamenal, že projev Zemana je dalším důkazem, že nevede předvolební kampaň. „Právě tak jako je toho důkazem, že celá republika je zahlcena jeho billboardy, celá Praha kartony na kandelábrech a tak dále,“ poznamenal. Poukázal tak na Zemanův slib, že nepovede kampaň. Billboardy, plakáty či reklamu za něj zaplatili jeho spolupracovníci. „Pan prezident je geniální i v tom, jak nedělá předvolební kampaň v televizi. Ještě zítra (ve čtvrtek), místo účasti na předvolební debatě na ČT, nebude dělat kampaň v televizi Barrandov,“ dodal ironicky Hannig.

Video  Onkolog promluvil o Zemanovi a rakovině. A posun kauzy Čapí hnízdo.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

 

Podívejte se také na záznamy debat Blesku:

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Přijmout euro? Dovolit osvojení dětí gayům a lesbám? To byl DUEL Toplánka s Horáčkem  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Fischer vs. Horáček o vojně, referendu a prezidentovi: Kdo z nich byl lepší v duelu?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
žanyn ( 11. ledna 2018 14:56 )

Lepší hulvát, než slušňák, co nás Římskými kluby, Soros nadacemi a t.d. zatáhne do bahna. Z historie "celebrit" a "slušňáků" víme dost. A postačí jen ona II. světová a jejich chování v oné době.....

žanyn ( 11. ledna 2018 14:52 )

Ani se Zemanovi nedivím. Ty mediální šaškárny, mající za úkol jediný cíl a to zpitomět voliče by ze zákona být neměly. A lidi prostě volit ty, které znají a vědí co jsou zač. O tom media rozpitvávají permanentně. Jen je třeba pluralita.

hejhej ( 11. ledna 2018 14:05 )

europa: Trapní kandidáti, mohou žvanit co chtějí ( co jim je mnohým nadiktována za sponzorské),na pana Zemana nemají. Trapní jsou rovněž někteří hloupí "diskutující", kteří komolí jméno prezidenta a snaží se ho urazit. Nejhorší se srážka s blbcem, pan prezident takové duševní mrzáky dokáže ignorovat.

europa ( 11. ledna 2018 12:43 )

Já myslím, že čas na ty debaty my měl, ale nemá chuť diskutovat s těmi blby. A potom, stejně by to nemělo cenu, protože na Miloše nikdo nemá. Je inteligentní, vzdělaný, umí mluvit spatra, ne jen číst, co by mu kdo sepsal, všechny by je mohl v diskuzi zesměšnit, kdyby chtěl. Ale on nechce. Škoda by bylo toho ztraceného času.

isan ( 11. ledna 2018 09:46 )

Ja sem malej velkej tajtrlík itak mne zvolíte Váš Miloš

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa