Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Horáčka tepal Topolánek: Politická korupce kvůli dluhům a spor o kraje

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, Marta Prokešová - 
10. ledna 2018
05:00

Kandidáti na prezidenta Michal Horáček a Mirek Topolánek se pohádali v duelu Blesk Zpráv i kvůli odpouštění dluhů a rušení krajů. Návrhy vnesl do prezidentské kampaně textař Horáček a s oběma narazil nejen u bývalého premiéra, ale také u politiků, kteří sledovali debatu přímo ve studiu. Také Topolánka ale hosté opravovali. 

S penězi si Michala Horáčka lidé pro jeho sázkařskou minulost běžně spojují a on právě téma peněz vnesl i do předvolební kapaně. Oznámil, že pokud se stane prezidentem, vyhlásí dluhovou amnestii. Odpustí lidem dluhy. Pro Mirka Topolánka je to ale něco nepředstavitelného a nespravedlivého.

„Říkat, že jim odpustím penále v této situaci, amnestovat vlastně ty lidi, je nezodpovědné v tom smyslu, že každá amnestie musí být neočekávatelná, nepředvídatelná a aby ti lidé s tím dopředu nemohli kalkulovat a spekulovat v podstatě s tím neplacením. V tomto smyslu to pokládám za krajně neodpovědné,“ zaútočil na Horáčka Topolánek. Expremiér ve studiu přiznal, že se do dluhové pasti dostala i jeho blízká osoba, protože její příbuzný prosázel peníze a rodina tak přišla o dům.

„Mně připadá ten návrh extrémně populistický, řekl bych dokonce, že to je politická korupce, v tomto smyslu. Protože říkat, že když budu zvolen, tak vám odpustím penále z dluhu, je politická korupce,“ pokračoval ostře Topolánek.

Horáčkova hrdost a Topolánkova nepřesnost

„Jsou to silná slova. Tohle je ale akce, na kterou jsem hrdý. Budu v tom pokračovat v každém případě,“ řekl Horáček. Vychází opět z příběhů lidí, které potkal během kampaně. Dluhy se podle něj musí platit, „ale někdy se stane, že na penále narostou o tisíc procent a to vyřadí lidi z normální ekonomiky, už neplatí daně, a jsou zoufalí. A zoufalí lidé dělají zoufalé věci a já nechci zoufalé Čechy,“ hájil svůj návrh Horáček, podle kterého by v případě jeho zvolení byla dluhová amnestie neočekávaná a jednorázová.

Bývalý premiér ale poukázal několikrát během debaty na to, že by takové odpuštění dluhů mohlo být nespravedlivé pro ty, kteří poctivě platí. „Řešil bych to individuelně a řešil bych ty případy, které jsou křiklavé. Část lidí neplatí zcela záměrně, není to o tom, že by nemohli,“ je přesvědčený Topolánek. A snažil se ukázat příklad, kolik lidí je kvůli dluhům v exekuci.

„Průměrný počet exekucí na jednu osobu je 4,5, to znamená, je to problém,“ vytasil se s čísly expremiér. Jenže poslanec hnutí ANO Patrik Nacher, který se touto problematikou dlouhodobě zabývá, ho později korigoval. „Průměr na jednu osobu je 5,3 exekucí,“ řekl Nacher.

Podle Topolánka je především potřeba připravit změnu systému a zákonů, která by lidi od zadlužení držela dál.

Video  Hádka v duelu Blesku. Topolánek se obul do Horáčka kvůli Ondráčkovi.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Budu žádat poslance a budu žádat vládu, aby ten problém řešili systémově, protože to vyžaduje systémové řešení,“ prohlásil dále Topolánek.   

„Můj návrh je odpustit penále z dluhů fyzických osob vůči státu,“ kontroval Horáček. Česko si to totiž podle něj může u příležitosti 100 let Československa dovolit. Stát se podle textaře stává drábem. „Stále více pokut, stále více regulací,“ zmínil. Horáček prý věří, že lidé, kterým stát takto penále odpustí, se z předešlé situace poučí a do dluhové pasti už se znovu nedostanou.  

Co dál s kraji? Zrušit?

Zatímco Horáček v duelu Blesk Zpráv trval na tom, že by se kraje měly zrušit, Topolánek to považuje za hloupost. I když připouští, že kraje, tak jak vznikly, jsou velmi nevyrovnané. A to kvůli velikosti i hustotě osídlení.

„Jsou potřebné, protože vykonávají samosprávnou funkci. Vraceli bychom se k centralismu, řízení z Prahy. Se zrušením krajů, když nevím, co by je nahradilo, nesouhlasím,“ hájil dělení republiky Topolánek.

„Když pan Horáček s panem Babišem říká, a to je spojuje, protože říkají: nefunguje to, tak to zrušíme. Nicméně, chceme to řídit z Prahy?“ položil Topolánek řečnickou otázku, nad kterou se Horáček usmíval.

Horáček ale trval na tom, že projel celou zemi a starosty věc trápí. „Je potřeba mnohem víc lidí a není to pružné. Nevím to »bé«. Je to k diskusi,“ řekl. A nařkl politiky, že si zřídili kraje a hejtmany jako mocenská centra. Na námitku ze strany opozičních politiků, že by se prezident měl starat, aby politici včetně krajských byli lépe vnímáni, se ale Horáček rozčílil.

„To není věc prezidenta, ale vás. Budu-li prezidentem, budu vás pečlivě kontrolovat,“ vpálil jim textař. A ťal do živého, protože právě to mu v závěru vyčetl komunistický poslanec Leo Luzar. Jakým právem je prý chce stíhat, když oni jsou zvoleni zrovna takovým způsobem jako prezident?

Horáček uzavřel diskusi s tím, že přišel pouze s tématem do debaty a věří, že se o budoucnosti krajů bude diskutovat.

Celý záznam debaty mezi Michalem Horáčkem a Mirkem Topolánkem ve studiu Blesk najdete zde: 

Video  Topolánek v ostrém duelu s Horáčkem. Přeli se o „mlátičku“ Ondráčka, kraje a dluhy lidí.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Prostor k diskusi měli i zástupci stran

Duelů Blesk Zpráv se účastní také zástupci parlamentních stran, kteří mohou komentovat a hodnotit argumenty kandidátů. Mirka Topolánka a Michala Horáčka tak ve studiu doplnili Marek Ženíšek – místopředseda TOP 09, předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík z KDU-ČSL, komunistický poslanec Leo Luzar a poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Redakce dala příležitost vyslat svého zástupce všem sněmovním stranám. Ty, jejichž zástupci v tomto výčtu chybí, buď své nominanty neposlaly, nebo na pozvání vůbec nereagovaly.

Už ve středu pro vás chystáme další prezidentský duel. Tentokrát se v něm utkají diplomat Pavel Fischer s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem. Jejich diskusi bude moderovat zkušená redaktorka deníku Blesk Vera Renovica.

Dotazy posílejte i vy

Během duelu bude další moderátorka přenosu Markéta Volfová přijímat dotazy diváků a vybere otázky, na které budou oba kandidáti živě odpovídat. Ptát se můžete posíláním e-mailu na: zpravy@cncenter.cz, příspěvkem na Twitteru s označením @Blesk24 nebo s hashtagem #duelBlesku. A otázky můžete posílat i přímo pod okno s živým vysíláním na Facebooku.

Vysíláme 10. ledna od 20 hodin na Blesk.cz a Facebooku Blesku.

Video  Duel prezidentských kandidátů: Fischer vs. Topolánek, dívejte se ve středu od 20 hodin!  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Proč nepřišel Drahoš a Zeman?

Blesk koncipuje duely kandidátů tak, aby nabídnul verbální souboje tří možných kandidátů, kteří mají relevantní šanci dostat se do druhého kola prezidentské volby. Jenže Miloš Zeman už na své březnové tiskové konferenci řekl, že do debat chodit nebude a tenhle svůj slib plní. Blesk proto rozšířil pozvání pro Jiřího Drahoše, Mirka Topolánka, Michala Horáčka a Pavla Fischera. Poté, co Drahoš po měsíci váhání účast v duelech odmítl, redakce sestavila tři duely ve formátu „každý s každým“" mezi trojicí Topolánek – Horáček – Fischer.

Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

Video  Osm kandidátů na prezidenta v Blesku: Prošli zkouškou z Ústavy, protokolu a zpívali hymnu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
soorry ( 10. ledna 2018 15:43 )

Topolánek se nestydí za nic, pěkně nás oškubal a te´d vše svádí na druhé. hanba jemu. byl to nejsprostější premiér a chce na hrad

flora ( 10. ledna 2018 13:13 )

Havel propustil tisíce vrahů a těžkých kriminálků, kteří do několika hodin zavraždili desítky lidí, Klaus odpustil podvody stovkám, možní tisícům podvodníkům - zlodějům a Horáček odpustí dluhy všem co neumí hospodařit. To je zlý sen ! Ať tedy ty dluhy za ne zaplatí ze svého, proč je máme platit my z našich daní ?????????????????????????

priserka ( 10. ledna 2018 11:36 )

sesta-k-dobru ( 10. ledna 2018 10:38 )

Takže:Jeden šašek vlevo,druhy šašek v pravo a co vidim???Horačky STB a Topolanka megagaunera zlodeje. To mi stačí.

hadaja ( 10. ledna 2018 10:38 )

Docela mně to děsí, Horáček by mohl hrát v reklamě na Thymolin, pořád se usmívá, jak nás má všechny v paži, Topolánek..jak může ten člověk vůbec může ukázat, všechno nechali rozkrást, ODS ho nikdy nezajímalo ani když byl v jeho vedení, poslechněte si rozhovor s panem Tlustým u Luboše X.Veselého, podepíše se mu několik kamarádičků senátorů a on je najednou kandidát na presidenta, není mu vůbec hanba, je to na blití

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa