Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman hostil Babišovy svíčkovou. Jeho sokové by přichystali rybu, husu i knedlo zelo

  • Video se připravuje ...
    Autor: simao - 
    2. 1. 2018
    18:15

    Prezident Miloš Zeman přivítal 2. ledna v Lánech Andreje Babiše s manželkou Monikou, naservírovat jim nechal kachní paštiku, hovězí vývar, svíčkovou a slavnostní menu završil zmrzlinový pohár. Chuťové pohárky pak navnadili i účastníci Superdebaty Blesku – prezidentští kandidáti prozradili, co by v roli hlavy státu v Lánech nachystali oni. Někteří by přitom uvažovali i o tom, že vsadí na své vlastní kuchařské umění.

  • 1.Zeman pohostil Babiše svíčkovou

    Andrej Babiš poprvé přicestoval v úterý 2. ledna do Lán, aby tam poobědval u slavnostní tabule s prezidentem Milošem Zemanem – na novoročním obědu přitom nechyběly ani jejich drahé polovičky Ivana Zemanová a Monika Babišová. Lánské menu zveřejnil následně hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

    Co Zeman Babišovi nechal nachystat? Kachní paštiku ve slaninovém přebalu se žampiony dušenými v portském víně, hovězí vývar s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi, svíčkovou na smetaně s houskovým a karlovarským knedlíkem a jako sladkou tečku zmrzlinový pohár s čerstvě krájeným ovocem.

    Také o tom, co by konkrétně Babišovi přichystali prezidentští kandidáti, kteří vyrazili na Superdebatu Boj o Hrad, byla ve studiu Blesku v úterý řeč. Zeman pozvání prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka odmítl. Debat s kandidáty se účastnit nebude vůbec.

    „Kdyby by byl premiérem pan Babiš, vzhledem k tomu, že je to Slovák, tak bych mu udělal halušky s brindzou, aby se cítil jako doma,“ uvedl Marek Hilšer, který byl mezi osmičkou debatujících v živě vysílaném přenosu. „Pokud by to bylo v tomto případě, kdy je tam Andrej Babiš, tak já bych mu nechal udělat – on je hubený, abychom ho trošku vykrmili – vepřo knedlo zelo a pořádně prorostlé to vepřové,“ přidal se další z kandidátů Petr Hannig.

    Volební kalkulačka 2018 - Volba prezidenta >>>

    Spolu s Hilšerem a Hannigem se debaty účastnili i Mirek Topolánek, Michal Horáček, Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Jiří Hynek a Vratislav Kulhánek. I oni v poněkud odlehčené a lehce „rozmlsané“ části debaty prozradili, co by v Lánech servírovali oni.  

    Ivana a Miloš Zemanovi a Monika a Andrej Babišovi v Lánech na novoročním obědě Ivana a Miloš Zemanovi a Monika a Andrej Babišovi v Lánech na novoročním obědě | ČTK

  • 2.Topolánek: Rizoto a candát. Zn. dietně

    „Pokud bych vařil sám, tak bych určitě udělal nějaké dobré rizoto s nějakou dobrou rybou typu candát. Tímto bych, myslím, uhostil každého. Jsem zvyklý jíst s diabetickou dietou, takže bych normálně nutil i toho premiéra, aby se mnou poobědval můj styl,“ uvedl expremiér Mirek Topolánek.

    Sám má osobní zkušenosti z novoročních obědů v Lánech, kde tehdejší prezident Václav Klaus hostil premiéry lánskou zvěřinou. 2. ledna 2007 na jelení kýtu vyrazil Topolánek s tehdejší manželkou Pavlou, o rok později už jel ke Klausovi sám, protože protokol neumožňoval, aby vzal partnerku Lucii Talmanovou, která se stala zanedlouho jeho druhou ženou.

    Mirek Topolánek na novoročním obědě v Lánech s tehdejším prezidentem Václavem Klausem 2. 1. 2008 Mirek Topolánek na novoročním obědě v Lánech s tehdejším prezidentem Václavem Klausem 2. 1. 2008 | Archiv Blesku

  • 3.Horáček je pro české ryby

    Textař Michal Horáček na rozdíl od Topolánka odmítl, že by sám oblékl kuchařskou zástěru. „Kdyby byla taková příležitost, tak já bych, prosím pěkně, určitě nevařil, protože bych chtěl ty hosty uctít,“ prohodil při superdebatě Blesku v momentě, kdy se vážnější témata bezpečnost, migrace či ústava změnila v lehčí notu a přišly dotazy na preferované lánské menu.

    „Pokud bych něco měl vybírat, přiklonil bych se k panu Topolánkovi. Máme tradičně dobré české říční ryby, které často vyměňujeme za zmrzlé z moří. Ten candát, kapr i ta štika – ano, něco takového bych určitě doporučil,“ uvedl Horáček.

    Superdebata prezidentských kandidátů: Michal Horáček Superdebata prezidentských kandidátů: Michal Horáček | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 4.Fischer ryby také rád. S vlastními bramborami

    Pavel Fischer vaří rád. Ostatně i v jednom z předvolebních spotů stojí doma ve své kuchyni s manželkou Klárou, krájí papriku a během společného vaření „nenuceně“ konverzují. „Pokud bych byl s premiérem v nejlepších vztazích, tak bych šel vařit sám. To by bylo privilegium. Pokud by to byl studený, profesní vztah, tak bych pouze schvaloval menu,“ uvedl Fischer.

    A prozradil i možnou podobu svého prezidentského menu. „Kdybych vařil sám, tak bych udělal hovězí vývar, salát z červené řepy, brambory – to vám potom dám recept, provensálský recept na olivovém oleji s mořskou solí – rybičku k tomu, pstruha bych udělal. A jako recept něco lehkého z ovoce. Možná ananas,“ lákal bývalý velvyslanec ve Francii Fischer na vlastní menu.

    „A co bych schvaloval, to bych si nechal předložit tři varianty a podle toho se rozhodl, na co mám chuť,“ dodal někdejší poradce prezidenta Václava Havla a bývalý ředitel politického hradního odboru.

  • 5.Hynek si kančí se šípkovou sám uloví

    Jiří Hynek je nejen prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, ale také myslivcem, v čemž jde ve stopách svého otce i dědečka. A příležitostným rybářem. „Já doma často vařím, rád vařím, protože máme dvě malé děti, tak aby se jim manželka mohla víc věnovat,“ říká.

    „Nejvíc vařím zvěřinu a nejraději si ji nejdřív ulovím. Takže moje specialita – a opravdu povedená specialita – je kančí se šípkovou. Doporučuji. A to bych servíroval,“ uvedl v odpovědi na složení lánského novoročního menu.

    Superdebata prezidentských kandidátů: Jiří Hynek Superdebata prezidentských kandidátů: Jiří Hynek | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 6.Hannigovo vepřo knedlo zelo

    Vdovec Petr Hannig je hudebním producentem a skladatelem. Bylo by v jeho případě menu v lánském zámku symfonií? Hannig spíš zabrnkal na národní cítění. „Pokud by to bylo v tomto případě, kdy je tam Andrej Babiš, tak já bych mu nechal udělat – on je hubený, abychom ho trošku vykrmili – vepřo knedlo zelo a pořádně prorostlé to vepřové. Jednak aby to bylo i české jídlo a třeba knedlíčkovou polívku bych mu dal. A jako dezert české buchty. Když je českým premiérem, ať má něco typicky českého,“ odpověděl prezidentský kandidát.

    Superdebata prezidentských kandidátů: Petr Hannig Superdebata prezidentských kandidátů: Petr Hannig | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 7.Kulhánek se těší z husy

    Bývalý šéf Škoda Auto Vratislav Kulhánek by se při novoročním obědu s premiérem nevyhnul ani aperitivu. „No samozřejmě. Jako aperitiv já mám rád portské, ale abych byl v českých podmínkách, tak s krvácejícím srdcem becherovku coby aperitiv,“ uvedl s narážkou na oblíbený alkoholický nápoj prezidenta Zemana.

    I on by přitom zůstal u osvědčeného knedla zela, jen by vepřo vyměnil na rozdíl od Hanniga za husu. „Jako předkrm bych požádal kuchaře z jedné třeboňské restaurace, že by byly račí ocásky. Pak jako hlavní jídlo je věc, na kterou se vždycky celý rok těším a nevím, proč bych se nemohl těšit z ní i na Nový rok – a to je husa s knedlíkem a se zelím,“ říká Kulhánek.

    Superdebata prezidentských kandidátů: Vratislav Kulhánek a Michal Horáček Superdebata prezidentských kandidátů: Vratislav Kulhánek a Michal Horáček | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 8.Hilšer také pro husu. S medovou omáčkou

    Lékař Marek Hilšer by svou profesi v případě sestavování lánského novoročního menu příliš nezohledňoval. „Kdyby by byl premiérem pan Babiš, vzhledem k tomu, že je to Slovák, tak bych mu udělal halušky s brindzou, aby se cítil jako doma. Protože si myslím, že dobré vztahy je třeba udržovat i možná s premiéry, se kterými člověk není vždy za jedno,“ upozorňuje.

    „Kdyby to byl kdokoliv jiný, tak bych udělal dozlatova vypečenou husičku na medu, který bych vzal z Masarykova včelího úlu, protože já jsem také mj. včelař, takže bych udělal nějakou medovou pochoutku v tomto ohledu,“ prozradil.

    Superdebata prezidentských kandidátů: Marek Hilšer Superdebata prezidentských kandidátů: Marek Hilšer | Foto Blesk - Karel Kopáč

  • 9.Drahoš by si dal dančí hřbet či jelenní guláš

    A na závěr – dle pořadových čísel, které byly vylosovány jednotlivým kandidátům – odpovídal i někdejší dlouholetý šéf Akademie věd ČR, největší vědecké instituce Česka, Jiří Drahoš. Jak vidí on novoroční oběd? „Určitě by měl začít přípitkem. Sekt Bohemia Superprestige Brut nebo něco takového,“ říkal autor řady patentů.

    „Polévka asi klasická. Já doma moc nevařím, nemám na to čas, ale dělám jednou za rok skvělou rybí polévku. Možná, že by se tam také dala uplatnit, ale klasický je asi vývar s játrovými knedlíčky. A podobně jako pan Hynek mám rád zvěřinu, takže bych přemýšlel o něčem, jako je dančí hřbet nebo možná jelení guláš. Samozřejmě lehký, v přiměřeném množství a k tomu dobrou variaci knedlíčků,“ zakončil odlehčenou anketu prezidentských kandidátů v přímém přenosu ze studia Blesku Drahoš.

    Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

    Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

    Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

    Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

    Průzkumy volebních preferencí najdete zde

    Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

    Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
renda1 ( 5. ledna 2018 18:07 )

Ještě se naučit správně česky

kofila ( 2. ledna 2018 22:32 )

Kostelecké jsou jenom pro podhradí.

kofila ( 2. ledna 2018 22:25 )

Taková přání, no jenom aby se nevyplnila na tvojí rodině. Přej a bude ti přáno, osud je nekompromisní.

villon ( 2. ledna 2018 21:20 )

Carmin se do novýho roku přemenoval?

villon ( 2. ledna 2018 21:17 )

Čapý stehýnka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa