Některé hrady a zámky nabídnou vánoční a zimní sezonu a ty, které jsou v soukromých rukách, jsou většinou otevřeny celoročně.

Kam o víkendu vyrazit?

Karlštejn

O víkendu zde bude mimořádně otevřena 13. komnata. Návštěvníci tak budou mít možnost spolu s 1. prohlídkovým okruhem nahlédnout do bývalého apartmá císařovny v Císařském paláci.

Velké Březno a Házmburk

V Ústeckém kraji zámek Velké Březno ukončuje a hodnotí letošní sezonu v rámci akce »Zavírání okenic«. Hrad Házmburk láká na prohlídku sníženým vstupným.

Lemberk

Hrad Lemberk na Liberecku
Autor: archiv Blesku
V Libereckém kraji na zámku Lemberk o víkendu mimořádně zpřístupní středověkou věž. Akce s názvem »Podzimní výstup na věž« bude probíhat po oba dny vždy od 9 do 15 hodin. Na Lemberku také budete mít poslední možnost shlédnout výstavu fotografií »Lemberk 1992 – 2012«, která představuje 20. výročí zpřístupnění zámku po rozsáhlé obnově.

Náchod

Zámek Náchod
Autor: archiv Blesku
Na zámku v Náchodě v Královéhradeckém kraji připravili na sobotní večer 27. října tematicky zaměřené prohlídky. Večerní prohlídky zámeckých komnat Piccolominské expozice navštíví nejen Černá paní, ale i další strašidla a jiné úkazy nadpozemského původu. Prohlídky probíhají vždy od 18 do 19.30 hodin a je potřeba se na ně předem objednat.

Vizovice

Poslední šanci na zhlédnutí výstavy hraček máte na zámku Vizovice na Zlínsku. Výstava s názvem »Nestárnoucí svět hraček« představuje nejen hračky do roku 1945, ale také rodinné fotografie na dané téma z časů posledních majitelů zámku.

Raduň

Zámek Raduň
Autor: archiv Blesku
Zámek Raduň v Ostravském kraji bude ve dnech 27. října až 4. listopadu otevřen v mimořádném návštěvnickém režimu. Od 10 do 15 hodin zde návštěvníci mohou nahlédnout do zámeckých interiérů dekorovaných aranžemi z podzimních květů a plodin. V sobotu 27. října pak na Raduni od 17 do 23 hodin proběhne »Noc duchů a strašidel«. Na noční prohlídky je vhodné se telefonicky objednat.