Varadero je pro mnohé synonymem slova „Kuba“. Aby také ne – tři ze čtyř turistů, kteří překročí hranice Kuby zamíří právě sem. Ročně jich sem přijede přes jeden milion – a nic na tom nemění ani autoritářský režim, který na Kubě panuje.

Úzký poloostrov Hicacos je cílem většiny turistů, kteří přijíždějí na Kubu
Autor: ESO Travel

Varadero znamená v překladu kotviště, a pokud si chcete užít dovolenou plnou luxusu, tak zde určitě spusťte kotvy. Toto letovisko leží na poloostrově Hicacos zhruba 140 kilometrů od kubánského hlavního města Havany a potkat tu můžete i Čechy.

Nejčastěji v zimních měsících – Kuba je totiž u Čechů dlouhodobě nejoblíbenější destinací. Jen silvestra tady stráví několik stovek Čechů. Nejčastěji pod ochrannými křídly některé z cestovek. Čtrnáctidenní last minute zájezd do těch nejluxusnějších hotelům aktuálně možné pořídit už od pětatřiceti tisíc.

Tropická flora na jedné z pláží Varadera
Autor: ESO Travel

Než zde vznikl první hotel…

První zmínky o osadě Varadero se datují k roku 1555. Tehdy zde vznikl španělský přístav. O několik let později byly na poloostrově Hicacos nalezeny zásoby soli, z kterých celá oblast profitovala až do poloviny 20. století. Ve 20. letech 20. století se navíc Varadero stalo oblíbenou destinací pro letní dovolenou mnoha známých osobností. Své letní sídlo tu měl Al Pacino i diktátor Babtista. Ke stavbě prvního hotelu už tak zbýval jen krůček…

Oblast Kubánské riviery, jak se Varaderu a jeho nejbližšímu okolí  také někdy říká, toho může nabídnout opravdu hodně. Hotely zde mají zastoupení od těch dvouhvězdičkových pro méně náročné klienty až po ty nejluxusnější pětihvězdičkové, kde vám splní (téměř) každé vaše přání.

Hotelových komplexů určených pro turisty je tu bezmála padesát a stále vznikají další. Rozhodně se ale nemusíte bát přelidněných pláží. Ty zde totiž dosahují délky více než dvaceti kilometrů, a tak je zde dost místa a soukromí pro každého.

Hlavně nezávislí cestovatelé dnes Varadero označují za „turistické ghetto“. Na poloostrově sice žije více než 7000 Kubánců, povětšinou to ale jsou zaměstnanci zdejších hotelů. Běžní domorodci nemají do letoviska přístup.

V rytmu Kuby - Kubánské koktejly

Bílý rum, máta a limetkový džus – základní ingredience pro výrobu snad nejznámějšího kubánského koktejlu, mojita. Jeho počátky se datují až do 16. století, kdy se o první „mix“ alkoholu, ovoce a bylin postarali angličtí korzáři. Ti svému nápoji říkali „El Draque“, na počest Francise Drakea. Tyto první pokusy se jen nepatrně lišili od toho, co popíjíme na baru dnes.

Turistům ale nic nebrání vyrazit mimo „brány“ letoviska a nasát tu pravou kubánskou atmosféru, která voní po dávno skončených časech. Jen 140 kilometrů od Varadera leží Havana – se slavnou „promenádou svobody“ Malecón. Autem jste tam za dvě hodinky. A pokud se vám cestovat nikam nechce, můžete vzít zavděk místními atrakcemi.

Varadero nabízí na bílých plážích i možnosti sportovního vyžití
Autor: ESO Travel

Školy potápění se tu dají počítat na desítky. V nabídce jsou i plavby lodí s proskleným dnem. Už v roce 1927 tady vzniklo golfové hřiště – to mimochodem funguje dodnes. Nabízí se i delfinárium, výlet katamaránem na ostrov Crucero, nebo národní park Hicanos.

A pokud by vám ruch Varadera neučaroval, je možné strávit dovolenou, a to i tu silvestrovskou na některém ze čtyř tisíc ostrůvků při pobřeží Kuby. Až dekadentně luxusní dovolenou zažívají turisté na ostrově Cayo Largo, „lidovější“ jsou pak ostrůvky Cayo Coco nebo Cayo Guillermo. I tak ale počítejte s tím, že vaše peněženka zchudne o nějakých šedesát tisíc korun.

Inzertní sdělení

Tipy na dovolenou (nejen) na Kubě:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky pobytových zájezdů na Kubu:

Kuba – Varadero

Kubánská riviera a nejznámější a nejluxusnější letovisko, na které můžete při návštěvě Kuby narazit. Varadero nikdy nespí a vždy poskytuje maximální komfort. V nabídce ještě stále Silvestr  2011!

Kuba – Varadero
Autor: ESO Travel

 

Kuba – Cayo Largo
Autor: ESO Travel
Kuba – Cayo Largo

Jen málo míst na Kubě vám může poskytnout takovou míru luxusu jako letoviska na ostrově Cayo Largo. Bílé pláže, pozvolný vstup do moře a luxusní hotely s možností all inclusive.

 

Kuba – Cayo Santa Maria
Autor: ESO Travel
Kuba – Cayo Santa Maria

Kouzlo Havany a romantických pláží v dalším z letovisek karibské oblasti. Cayo Santa Maria prozatím nezasáhl masivní turistický boom. Může tedy nabídnout soukromí a ničím nerušený klid.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Komerční prezentace