Pojďme si z koupelny vytvořit domácí wellness
Autor: OBI

Rozbijte stávající rozložení prvků v koupelně

Bez ohledu na to, jak vaše koupelna vlastně vypadá, kde je umístěné umyvadlo, zda máte vanu nebo sprchový kout a jakou barvu mají dlaždice, stojí za to rozbít stávající strukturu a přehodnotit vzhled vaší osobní oázy. Pro lepší představu si své nápady vizualizujte. Zkuste si nakreslit náčrtek půdorysu vaší koupelny a pohrajte si s umístěním jednotlivých prvků. Nakreslete si jednotlivé prvky na kousky papíru nebo čtvrtky ideálně v co nejpřesnějším poměru rozměrů k realitě. Na půdorysu koupelny pak postupně hýbejte s umyvadlem, zrcadlem, skřínkou, toaletou, vanou nebo sprchovým koutem a zkoušejte různé dostupné možnosti, dokud nenajdete vytoužené řešení. Pokud vidíte, že máte dostatek prostoru, vana a sprchový kout mohou být volně stojící a sloužit jako lehce přístupný relaxační prostor, nebo je lze doplnit policemi a zabudovanou lavicí na sezení. U velkých koupelen je lákavé popřemýšlet i nad vířivou vanou nebo vybudováním sauny.

Pojďme si z koupelny vytvořit domácí wellness
Autor: OBI

Relax v malé koupelně

V malé panelákové koupelně bojujete s místem. Nevzdávejte to. I tady vykouzlíte odpočinkovou oázu třeba ve sprchovém koutě. Obyčejnou sprchu lze nahradit za tu s více druhy masážních trysek nebo za hydromasážní sprchový kout s mnoha funkcemi. Nesmí chybět intimní stropní osvětlení nebo odkládací polička na vonnou svíčku a aromalampu. Pohodlí vám poskytne sprchové sedátko ať už vestavěné nebo samostatně stojící. Pokud se vám do koupelny vejde menší vana, máte vyhráno! Ponoříte se do horké vody provoněné bylinkovou solí nebo olejem. Nezapomeňte na rádio či přehrávač s reproduktorem, protože relaxu při příjemné hudbě se nic nevyrovná.

Kolik prostoru potřebujete pro domácí wellness?

Už na 15 m2 se vám povede vytvořit domácí wellness, ve kterém se perfektně zrelaxujete. Vejde se vám tam sauna, sprchový kout nebo vířivá vana. A samozřejmě toaleta.  

Wellness ve větší koupelně

U velkých koupelen máte násobně větší možnosti. Láká vás vířivá vana nebo sauna? Pokud váš byt či dům disponuje dostatkem místa (nemusí jít nutně o koupelnu), není od věci popřemýšlet i nad více wellness prvky.

Pojďme si z koupelny vytvořit domácí wellness
Autor: OBI

Prvky domácího wellness pro velké koupelny nebo rodinné domy

  1. Lavice ve sprše: pohodlí nejen pro hendikepované, lavice zvýší relax při sprchování.
  2. Infrasauna: prohřívá tělo už sekundu po spuštění.
  3. Finská sauna: saunová kamna vyhřejí saunu od 60 do 120 °C, suchý vzduch. Pozor, finská sauna je nebezpečná pro lidi s kardiovaskulárními problémy.
  4. Ochlazovna: potřebujete ji, pokud máte finskou saunu.
  5. Biosauna: teploty do 60 °C, vlhkost vzduchu od 30 do 60 %, vzduch lze provonět vonnými silicemi. Biosauna je vhodnější pro děti, starší osoby. S mírou ji mohou využívat i lidé s vysokým krevním tlakem.
  6. Kombinovaná sauna: infrasauna s finskou saunou v jedné kabině.
  7. Solární louka: pokud milujete opálenou kůži, solární louka vám přirozené bronzové opálení umožní i v zimě.
  8. Vířivá vana: uklidňující bublinkové masáže v teplé vodě.

Podle čeho vybrat správnou vířivou vanu?

U vířivých van určených do bytů by plošné zatížení nemělo přesáhnout 500 kg na m2. Vířivá vana o rozměrech do 2 metrů na délku a do 1,5 metru na šířku je dostatečná pro dvě osoby. Dívejte se po takové, která má alespoň jedno anatomické lehátko, aby vám vana poskytla dobrou masáž. Trysky s autorotačním systémem vyvinou dostatečný proud i u malých vířivek.

Materiál: aby vám wellness dlouho vydržel

Keramické obklady najdete v domácích wellnessech nejčastěji. Určitě se na nich nevyplatí šetřit, protože potřebujete, aby vydržely výrazné výkyvy teploty. K obkladu stěn je vhodný i kámen. Pokud toužíte po finské sauně, tak ta se neobejde bez kvalitního dřeva. Jenom dřevo se popasuje s extrémním střídáním teplot a vlhkosti vzduchu. Sprcha a sauna mohou být oddělené od zbylého prostoru skleněnými zdmi. Díky tomu bude vaše domácí spa i na menší výměře vypadat vzdušně a prostorně. Sprchu rozhodně volte tu bez vaničky.

Od prvního nápadu, přes plánování, výběr produktů a implementaci

Z úplně každé koupelny vytvoříte oázu, ve které se budete cítit příjemně a odpočinete si. OBI vám profesionálně pomůže při plánování vašeho vysněného domácího wellness. Načerpejte inspiraci na webu OBI.