Salon vín je nejvyšší soutěž vín v tuzemsku. V Salonu se tedy vystavují a nabízejí k ochutnávce vína, která vyhrála v této soutěži. V průběhu celého roku tak můžete ochutnat nejlepší stovku vín, která jsou umístěna ve sklepních prostorách zámku ve Valticích.

Tato vína jsou určena k propagaci a podpoře moravského a českého vinařství. Právě tady má široká veřejnost, včetně zahraničních návštěvníků, možnost naše nejlepší vína ochutnat na jednom místě a v důstojných podmínkách a zároveň se dozvědět všechny podstatné informace o víně.

Takto uložená vína je možno i zakoupit, ovšem pouze po jednotlivých láhvích. Takový nákup není určen obchodníkům za účelem dalšího prodeje.

Součástí sklepních prostor Národního vinařského centra je také expozice o tuzemském vinařství a vinařských oblastech a také prodejna dárkového balení na láhve, vinařské literatury, degustátorských skleniček, sommelierských potřeb a podobně.

Kdy se do salonu vydat
Úterý až čtvrtek 9:30 - 17:00
Pátek až sobota 10:30 - 18:00
V období od června do září bude otevřeno také v neděli a to od 10:30 do 17.00 hod.

Otevřeno je celoročně kromě února, kdy probíhá příprava expozice nového ročníku.

Návštěvníci si mohou vybrat buď z takzvané volné degustace, nebo několika typů programů řízených sommelierem. Je možná také návštěva bez degustace za účelem prohlídky a nákupu celých láhví.

Nabídka Salonu vín v tomto roce:

  • 63 vín bílých, 35 vín červených a 2 vína šumivá.
  • Odrůdová skladba čítá 29 odrůd révy vinné a 3 vína cuveé.
  • Z odrůd letos nejvíce uspěl Ryzlink rýnský (8 vzorků), Chardonnay (7 vz.), Rulandské bílé a Ryzlink vlašský (po 6 vz.)
  • Z červených odrůd Frankovka (5 vz), Cabernet Sauvignon a Rulandské modré (po 3 vz.).
  • Z hlediska jakosti převažují pozdní sběry (39 vz.) a výběry z hroznů (37 vz.).
  • Dvě vína jsou z vinařské oblasti Čechy, ostatní z vinařské oblasti Morava.
  • Z ročníků je nejvíce zastoupen ročník 2006 (55 vín) a 2005 (39 vín).

Salon vín v létě nabízí mladá oceněná vína

Národní vinařské centrum připravilo pro návštěvníky degustační expozice Salonu vín ČR ve Valticích letní prezentační akci mladých vín, která byla oceněna na našich a zahraničních soutěžích vín.

"Návštěvníci mají jedinečnou možnost ochutnat tato vína v rámci degustačního programu tzv. volné degustace nad rámec vín aktuální kolekce Salonu vín ČR od poloviny července až do konce září," říká Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra. "V případě většího zájmu počítáme s možným prodloužením akce," dodává.

Již v loňském roce byla kolekce Salonu zpestřena letní prezentační akcí růžových vín. Letos tato tradice pokračuje, konkrétně je letos degustační expozici prezentována nad rámec vín kolekce Salonu vín také 12 mladých vín z ročníku 2007, která získala významná ocenění na našich nebo zahraničních prestižních soutěžích vín. Jedná se např. o šampiony Valtických vinných trhů, Vína a Destiláty, či Muviny Prešov.

Pro návštěvníky je připravena také spotřebitelská anketa, ve které mají možnost zvolit si nejoblíbenější víno z této letní prezentační akce. "Anketní lístky slosujeme a deset vylosovaných respondentů obdrží dárky s vinařskou tématikou. Hlavní cenou bude V. I. P. vstupenka na volnou degustaci do Salonu vín a tričko s logem Vína z Moravy, vína z Čech; ostatní vylosovaní obdrží DVD ´Vinohraní´," informuje Marek Babisz.

Více na www.salonvin.cz a www.vinarskecentrum.cz. Více informací o vínech, vinařských stezkách a vinařské turistice se dozvíte na www.vinazmoravy.cz nebo na www.vinazcech.cz.