Hlavním důvodem je to, že Portugalsko je plné milých lidí, překvapivě přívětivých cen a hlavně dokáže uspokojit snad všechny cestovatelské chutě. A je úplně jedno, jestli jste zkušený cestovatel, který za rok vystřídá hned několik destinací, či prostý dovolenkář, jenž má šanci vyrazit do dálek i jednou za rok či dva. Pokud už nyní plánujete jarní nebo letní dovolenou, nechte se inspirovat. Vydáte-li se na cestu třeba letecky z Prahy, už zhruba za tři hodiny můžete stanout na březích Atlantického oceánu nebo usednout v jedné z bezpočtu kaváren. My vás vezmeme do jedné z portugalských provincií Alentejo, do kraje, kde léto je skutečně horké, zimy chladné a kde jaro a podzim září a kvetou…

Všechny chutě Portugalska si zamilujete a vyzkoušíte v Alentejo, kam se budete rádi vracet.
Autor: Ivan D. Hladík

Chuť na zážitky

Ještě než se dostanete k oceánu, Alentejo vás okouzlí architekturou, historií, pro Čechy nezvyklým prostředím a dalšími detaily, které budete rádi objevovat. Například pěstování a sklizeň korkových dubů. Portugalsko je dodavatelem až 80 % světové produkce korku. Jejich pěstování je ale běh na dlouhou trať. Na první sklizeň se čeká nejméně čtvrt století. „Korek se ze stromů sklízí zhruba jednou za devět až deset let, klidně i za patnáct,“ řekla Blesku místní průvodkyně Joana Caspurro. „Na správnou kvalitu se čeká i padesát let.“ Kromě až magických červených stromů tu ale najdete i mytické megality.

Všechny chutě Portugalska si zamilujete a vyzkoušíte v Alentejo, kam se budete rádi vracet.
Autor: Ivan D. Hladík

Na západ od Évory, u vesničky Guadalupe, stačí projít cestou mezi korkovými háji. Kamenná „vajíčka“ neoslní velikostí, ale svým věkem a energií, za kterou sem turisté míří. Třetím z mnoha zážitků, jež se tu dají okusit, je delfíní safari. Pokud budete mít pěkné počasí, na vlastní oči můžete pozorovat tyhle oblíbené mořské savce z lodi, doslova na dosah ruky. Kdo má rád pohyb, určitě využije možnosti projíždět se mezi poli a statky na kole nebo si řádně zaplavat.

Všechny chutě Portugalska si zamilujete a vyzkoušíte v Alentejo, kam se budete rádi vracet.
Autor: Ivan D. Hladík

Chuť na historii

Na tu tady narazíte na každém kroku! Město Évora otevírá všem zvídavým své středověké hradby, kterými obepíná desítky malých a útulných uliček. Mezi nimi pak dvě desítky kostelů a klášterů, kostnici a hlavně Dianin chrám z druhého či třetího století. Neprodíráte se žádnými davy, ty zůstaly v hlučném Lisabonu. Tady běží čas pomaleji, nikdo a nic vás nenutí spěchat. Tak pomalu dojdete i na Praça do Giraldo. Hlavní náměstí Évory působí velmi malebně a člověk se zdráhá uvěřit, že například v 16. století bylo ústředním bodem pro vražedné španělské inkvizice.

Podívejte se na video z Alentejo:

Video
Video se připravuje ...

Všechny chutě Portugalska si zamilujete a vyzkoušíte v Alentejo, kam se budete rádi vracet. Tourismo de Portugal

Dnes okouzlí třeba mramorovou fontánou Fonte Henriquina nebo řadou venkovních kaváren. Popojedete-li ještě o kousek dál, do městečka Elvas, za návštěvu stojí dvě pevnosti. Forte de Santa Luzia (Pevnost sv. Lucie) ze 17. a o století mladší Forte de Graca. Uniknout vám také nemůže akvadukt dlouhý téměř osm kilometrů postavený mezi roky 1498 až 1622. „Dalších možností, jak nahlédnout do místní historie, je mnoho. A všude narazíte také na jeden z typických symbolů této země. Portugalská keramika a korek jsou všude,“ prozradila Blesku Petra Coelho z Tourismo de Portugal. Fascinují množstvím použití, tvarů, motivů a barev, ačkoliv převládá modrobílá.

Všechny chutě Portugalska si zamilujete a vyzkoušíte v Alentejo, kam se budete rádi vracet.
Autor: Ivan D. Hladík

Chuť na gurmánské požitky

Jídlo. Koho by nelákaly místní speciality, ať už se ocitneme kdekoliv. Teď jsme ale v Portugalsku a to znamená, že ochutnáme vynikající víno. Hodně vína. K jídlu pak tady lisovaný panenský olivový olej nebo opět víno, tedy vinný ocet. Nejvíc vám tu budou chutnat ryby, například bolinhos de bacalhau, tedy smažené krokety s treskou. Všude dostanete jako předkrm kozí (nebo další variace) sýr, sušenou šunku a olivy. Dorazit se můžete sladkostmi z Elvas. „Ale hlavně – ochutnáte maso černých vepřů, jaké prostě jinde nenajdete! Kvalitní vepřové maso je nabízeno v mnoha podobách. Ať už jako klobásky, steaky nebo šunka zvaná presunto,“ doplňuje Coelho.

Všechny chutě Portugalska si zamilujete a vyzkoušíte v Alentejo, kam se budete rádi vracet.
Autor: Ivan D. Hladík

Chuť sbližovat se

Co Čechy může hodně překvapit, je fakt, že Portugalci, byť nás dělí stovky kilometrů, zase nejsou tak odlišní. Jsou vstřícní, milí, milují fotbal, pivo a víno, rádi si popovídají i o svých trápeních, mezi které patří podobně jako u nás nezaměstnanost. Co je však příjemné, když jste tu jako turista, je jejich přístup k práci ve službách. „V celém Portugalsku jen výjimečně narazíte na otrávenou prodavačku, uklízečku, pokojskou, servírku a podobně. Tady lidé přistupují k práci více profesionálně, nestydí se za ni a dělají jí zodpovědně,“ dodává Coelho. Nikdo nespěchá, čas tu běží jinak. Vždycky je chvíle na kávu, na pár slov se sousedem nebo hostem, na chvíli, kdy nastavíte tvář slunci a jen si užíváte příjemný portugalský relax.

Všechny chutě Portugalska si zamilujete a vyzkoušíte v Alentejo, kam se budete rádi vracet.
Autor: Ivan D. Hladík

Na závěr praktické informace. Pokud se rozhodnete cestovat letecky, se společností KLM budete z Prahy v Lisabonu téměř za šest hodin, s Brussels Airlines poletíte kolem pěti hodin, z Českými Aeroliniemi pak přímo za zhruba tři hodiny. Pokud vám nevadí delší cestování, pro přepravu vlakem se připravte například na cestu přes Paříž a Berlín do Lisabonu. Autem budete muset zdolat Německo, Francii, španělsko-portugalskou hranici přejet ve Vilar Formoso a pokračovat směr Lisabon. Letecky je to tedy nejrychlejší, nejpohodlnější a nejspíš také nejlevnější.

Fotogalerie
47 fotografií