"Turisté jsou zapojeni do různých pracovních životů - manuální výsadba rýže, plenění a sběr ovoce na družstevních farmách nebo sadech v zemi. Prostřednictvím výletů mohou porozumět zemědělské a hospodářské kultuře v zemi a zažít pilné a veselé profily pracovních činností místních obyvatel," píše se na oficiálních stránkách Severokorejské turistické agentury.

V textu je rovněž uvedeno, že tyto zážitkové balíčky jsou u turistů čím dál populárnější. Těžko říct, jestli je to pravda, agentura ale rovněž přiložila dva snímky takto »zapřažených« turistů. Ti si nejspíš ani neuvědomují, v jakých podmínkách tu lidé skutečně pracují. Severokorejci často musí dělat v bídných podmínkách za naprostou almužnu a ještě hůř jsou na tom ti v pracovních táborech. KLDR je navíc podle OSN na pokraji dalšího velkého hladomoru.

Severní Korea totiž podle Organizaci OSN pro výživu a zemědělství čelí vážnému nedostatku potravin v důsledku nejhoršího sucha od roku 2001. Podle této organizace bude 25milionová KLDR v příštích měsících nutně potřebovat zvýšený dovoz potravin i obchodní a potravinovou pomoc. Během posledního hladomoru v 90. letech minulého století zemřely stovky tisíc Severokorejců. V roce 2016 data Globálního indexu hladu (GHI) navíc ukázala, že dva z pěti Severokorejců trpí podvýživou.

Video: Severokorejská metropole Pchjongjang z letadla

Fotogalerie
45 fotografií