Pilíř Katskhi je vyvýšený vápencový monolit, který se tyčí do výšky 40 metrů a je opředen mnoha legendami, u nichž je těžké určit, zda se zakládají na pravdě či ne. Ostatně i fakta v tomto případě působí neuvěřitelně. Na samém vrcholu obřího kamene se totiž nachází zříceniny dvou byzantských klášterů z období 6. až 9. století.

Říkáte si, že není možné, aby v nich někdy skutečně žili mniši? Naopak, průzkumy útesu před pár lety prokázaly, že kláštery zde ve středověku opravdu fungovaly a sídlo zde měl přibližně do roku 1400 asketický řád zvaný Stylitové. V češtině se dokonce pro jeho členy používá příznačný název sloupovníci. Není tedy divu, že si zvolili právě jeden z největších přírodních „sloupů“. V tak velké výšce měli nad hlavou jen nebe a mohli se tak cítit blíže Bohu. V ruinách byly nalezeny tři poustevnické cely, krypta a vinný sklípek.

Po dlouhá staletí během novověku byl pilíř neobydlen, ovšem v roce 1990 se sem alespoň částečně vrátil život. Nastěhoval se sem totiž místní mnich Maxim Qavtaradze, kterého k radikální změně života motivoval pobyt ve vězení. V mládí byl podle svých slov závislý na alkoholu a prodával drogy, život v base ho ale přivedl k víře. Nyní vlastními silami rekonstruuje zbytky z historických budov.

První dva roky prý žil ve staré lednici, pak ale získal příznivce, kteří mu pomohli postavit domek. K pohybu nahoru a dolů používá Maxim obrovský železný žebřík. Až na špičku prý vyšplhá asi za dvacet minut.

Video
Video se připravuje ...

Nejklidnější místo na zemi: Mnich žije na vrcholku 40metrové skály! YouTube

Fotogalerie
23 fotografií