Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Řecké zelené perly: Objevte Chalkidiki a Kefalonii!

/
  • Objevte řecké zelené perly: Chalkidiki a Kefalonii!
    11. května 2017 ● 18:55

    Řecko patří k nejpopulárnějším letním destinacím v Evropě – na své si tu přijdou milovníci historie, průzračně čistého moře, krásných pláží i divoké přírody. Všechna tato lákadla v sobě snoubí i ostrov Kefalonia a poloostrov Chalkidiki.

  • 1.

    Chalkidiki

    Čechy oblíbené místo ještě z dob, kdy se na dovolenou jezdilo převážně autobusem. Ale kdo by dnes trávil den a noc na cestě, když letadlem jste v Soluni za dvě hodiny. A odtud je to na jeden z výběžků populárního poloostrova jen hodinka.

     

    Hlavním lákadlem jsou písečné pláže s pozvolným vstupem do vody. Turisté mohou volit mezi dvěma »prsty« – Kassandrou a Sethonií. Pak je tu ještě třetí, nejvýchodnější jménem Athos, který ale obývají mniši. Rozhodně ale stojí za to vypravit se tam – ti šťastnější mohou vyrazit na trek mezi kláštery, ostatní mohou divoké hory, fascinující kláštery či drobná políčka obdivovat z výletní lodě.

     

    Chalkidiki
    Autor: archiv

    Nejvyhlášenějšími letovisky na Kassandře jsou Kallithea, Kriopigi, Pefkochori, Polochrono, Chanioti či Paliouri.

     

    Tak jako na většině míst je vhodné půjčit si alespoň na část pobytu auto nebo skútr a prozkoumat krásy na vlastní pěst. V dosahu je také bájná hora Olymp nebo kláštery v Meteoře, vystavěné na solitérních vysokých skalách.

  • 2.

    Kefalonia

    Největší z ostrovů ležících v Jónském moři má rozlohu bezmála 800 kilometrů čtverečních. Z jeho severního pobřeží je možné dohlédnout na Lefkadu, z jižního pak lze pozorovat Zakynthos.

     

    Hornatá Kefalonia – nejvyšší hora Ainos ční do výšky 1628 – je tak trochu jako tajemná kráska. Návštěvníky zpravidla okouzlí na první pohled, ten pravý cit ale zahoří až v tom, kdo ji pozná skutečně detailně. Její nespoutanost a divokost turisté nejvíce odhalí na západním pobřeží s mnoha vyhlášenými plážemi. (Teploty od června do září se pohybují kolem třicítky, moře má 21–24 stupňů.)

     

    Kefalonia
    Autor: archiv

    Tajemnou tvář pak můžete odhalovat v mnoha pobřežních jeskyních, z nichž některé si oblíbili i tuleni. A pokud jde o faunu, na ostrově můžete dále spatřit želvy Caretta Caretta, divoké koně nebo třeba horské kozy.

     

    Nejoblíbenějším letoviskem je Lassi, ležící severně od hlavního města Argostoli, jeho předností jsou top pláže Makri a Plati Yialos.


    Populární je i Skala s dlouhou písečnou pláží na jihu a borovými háji v okolí, dvoukilometrový úsek pláží a plážiček je pak předností vesničky Poros a za pozornost stojí i Sami, v jejímž okolí si nenechte ujít hned několik jeskyň. Těmi nejznámější jsou Melissani a Drogarati s okouzlujícími krápníkovými útvary.

  • 3.

    Rady a informace

    Za kolik?

    12denní zájezd na Kefalonii se dá pořídit od cca 13 tisíc bez stravy, s polopenzí cca 20 tisíc. Chalkidiki je levnější, stejně dlouhý zájezd s ubytováním ve studiích bez stravy stojí od 9000 Kč, s polopenzí od 14 tisíc korun.

     

    Otálet se nevyplatí

    Pokud plánujete dovolenou v Řecku, dlouhé otálení se – alespoň podle cestovních kanceláří – nevyplatí. To proto, že letos byl výrazně vyšší prodej zájezdů na první moment a o zbývající místa »bojují« v mnoha hotelech – pokud je cestovky nemají zamluvené jen pro sebe – turisté z celé Evropy.

    Fotogalerie
    45 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

isabela.krasna: Je pravda, že ta místa vypadají více než lákavě. Tady: https://www.etravel.cz/recko/kefallonie mají hezké nabídky. Tak už máme letos nejspíš vybráno .

(17. 05. 2017 19:12)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy