K neštěstí přitom nemusí dojít jen při sportu. Stačí drobná dopravní nehoda nebo onemocnění vyžadující akutní lékařskou péči, jako je například zánět slepého střeva, a náklady v nemocnici se mohou vyšplhat do statisíců korun. Ve vážnějších případech už můžeme mluvit i o vyšších částkách. Průzkum navíc prokázal, že nejméně zodpovědní jsou v tomto ohledu lidé ve věku 36–44 let. Tedy takoví, kteří už mnohdy mají rodinu a často i malé děti. Češi přitom stále méně vyhledávají služby cestovních kanceláří, které pojištění většinou nabízejí v ceně nebo za drobný doplatek, a své cesty si organizují sami. Příkladem jsou cesty do Alp, kam i teď na konci zimy a začátku jara směřuje řada lidí za nižšími cenami končící sezóny. Víkendových nebo jednodenních cest do Rakouska na lyže je stále hodně a rizika úrazů neklesají. 

S rostoucí oblibou krátkodobých pobytů roste i zájem o různé formy pojištění

Stále větší úspěch proto zaznamenává Chytré cestovní pojištění v mobilu od společnosti O2. Zákazníci, kteří si ho v rámci svého roamingového tarifu jednou aktivují, už se totiž před jednotlivými cestami do zahraničí nemusí o své pojištění starat. Až do okamžiku překročení státní hranice je tato funkce tarifu zcela zdarma a zapne se až ve chvíli, kdy se telefon připojí do zahraniční telefonní sítě a pojištění je tak automaticky aktivní. Při návratu do ČR se pojištění vypne, díky čemuž neplatí zákazník ani o den víc než je potřebné. „Pojištění pokrývá všechna obvyklá rizika cestovního pojištění včetně pojištění zavazadel a odpovědnosti za škody. Poškozený navíc může využít právní poradu v rámci asistence a současně má pokryté náklady na volání na asistenční službu ze zahraničí,“ popisuje Ing. Markéta Gasiorovičová, produktová manažerka společnosti O2.

Autor: thinkstockphotos.com

Pojišťovna zajistila přímo na místě platbu za hospitalizaci 

Na Chytré cestovní pojištění od O2 nedá dopustit Anežka Pařízková. Protože je velkou cestovatelkou, nabídka aktivovat si pojištění k roamingovému tarifu se jí zalíbila. „Byla to výhodná nabídka a já zrovna měla odlétat skoro na tři měsíce do Brazílie, tak jsem souhlasila,“ uvádí. Prázdniny v Brazílii byly úžasné, Anežku ale začal bolet zub a během několika dnů jí otekla tvář. Nakonec skončila v nemocnici s rozsáhlým zánětem, na který zabrala až antibiotika. Pojišťovna zaplatila nemocnici náklady za jednodenní hospitalizaci a Anežce po návratu do Česka proplatila ještě účty za kontrolní vyšetření, za které už dívka musela zaplatit na místě.

Muži se pojišťují až za hrob

Z průzkumu také vyplynulo, jak moc se liší pojistky mužů a žen. Muži se zřejmě více obávají, co všechno by v zahraničí mohli způsobit, proto se častěji pojišťují na odpovědnost za způsobenou škodu (50 % mužů, 46 % žen). Naopak ženy si více hýčkají svá zavazadla – pojišťuje si je téměř 38 % z nich, což je o 4 % více než u mužů. Největší rozdíl se ale ukázal u pojištění zdravotní repatriace neboli převezení ostatků z ciziny zpět domů. Muži myslí na nejhorší zřejmě víc než ženy, protože právě pojištění repatriace do svých pojistek přidávají ve 27 % případů, zatímco ženy jen v necelých 16 %.