Jízda na slonech v exotických zemích je mezi turisty vyhledávanou atrakcí. Bohužel si lidé často neuvědomují, v jakých podmínkách jsou tato majestátní zvířata nucena pracovat a jak se s nimi zachází, když se zrovna nikdo nekouká. Zhruba 40leté slonici Sambo se vysoké pracovní nasazení stalo osudným.

Sambo 15 let vozila turisty do kambodžského chrámu Angkor Vat. Při své poslední šichtě se po 40 minutách skácela k zemi a zemřela. Podle veterináře dostala infarkt kvůli „vysokým teplotám a vyčerpání z vedra“. V oblasti tou dobou teploty přesahovaly 40 stupňů a téměř nefoukal vánek, který by slonici mohl ochladit.

Ochránci zvířat nyní požadují zahájení vyšetřování společnosti Angkor Elephant Company, která zvíře nutila pracovat, i když panovaly otřesné klimatické podmínky. Obrázek zkolabované slonice navíc na internetu sdílelo přes 8 tisíc lidí a celosvětovou petici volající po konci jízdy na slonech do kambodžského chrámu podepsalo přes 50 tisíc lidí.

Společnost Angkor Elephant Company prostřednictvím svého manažera Oana Kiriho vzkázala, že jsou „všichni velmi zarmoucení úmrtím zvířete“.

Video
Video se připravuje ...

Sloni u kambodžského chrámu Angkor Vat YouTube

Fotogalerie
7 fotografií