Velké bouřky dokážou vykouzlit přenádhernou bleskovou show. Ročně se naším světem prožene asi 16 milionů bouřek a udeří asi tři miliardy blesků. Silný elektrostatický výboj trvá zhruba čtvrt vteřiny a zachytit blesk „při činu“ je opravdovým uměním, přičemž někteří fotografové na perfektní snímek čekají i desítky let. Na nádherné záběry z takových bleskových show se můžete podívat v galerii pod článkem.

Nejlépe se to daří u vysokých objektů, kterými jsou například i významné světové památky. Zvláště u nich rozhodně neplatí, že blesk nikdy neudeří dvakrát na stejné místo. Socha Svobody schytá zhruba 600 zásahů za rok, Eiffelova věž a Empire State Building dostanou ročně v průměru asi 30 zásahů.

Úderem blesku vzniká proud o velikosti až 50 000 ampérů a teplota uvnitř vodivého kanálu se vyšplhá až na těžko uvěřitelných 30 000 stupňů Celsia. Pravděpodobnost zásahu člověka bleskem je asi 1:3 000 000. Podle různých odhadů zemře po celém světě po zásahu bleskem 6000 – 24 000 lidí za rok, valná většina ale zásah přežije. Pro zajímavost, správce národního parku z Virginie Roy Sullivan utrpěl během 40 let sedm úderů bleskem a vysloužil si tak i zápis do Guinessovy knihy rekordů.

Video
Video se připravuje ...

Úchvatné video: Takhle vypadá bouřka z vesmíru Twitter/Tim Peake

Fotogalerie
22 fotografií