Pokud dojde k významné změně cestovní smlouvy v době před nebo po odjezdu zájezdu na základě zásahu vyšší moci (např. stávka v Řecku), tak to řeší Směrnice EU takto:

a) Zájezd ještě nezačal a let je zrušen:

Organizátor zájezdu je povinen informovat klienta o tom, že se let neuskuteční a je povinen nabídnout klientovi uskutečnění zájezdu v jiném alternativním termínu ve srovnatelné kvalitě.

Klient má v případě, že nesouhlasí se změnou cestovní smlouvy, nárok na vrácení zaplacené částky.

V tomto „řeckém“ případě, kdy se jedná o neuskutečnění zájezdu z důvodu „vyšší moci“, nemá klient nárok na žádné další kompenzace.

b) Zájezd již začal:

Organizátor by měl s maximálním úsilím zajistit vhodná náhradní řešení tak, aby zájezd mohl pokračovat.

Pokud to není možné, nebo klient řešení odmítá, organizátor by měl poskytnout klientovi takovou dopravu zpět do místa odjezdu nebo do jiného místa, se kterým klient souhlasí.

Vzhledem k tomu, že se jedná o zásah „vyšší moci“, tedy neodvratitelnou událost, které nemohla cestovní kancelář zabránit, klient nemá v tomto případě nárok na žádné další kompenzace.

Organizátor je ale povinen poskytnout klientovi rychlou pomoc i v případě, kdy náležitosti cestovní smlouvy nelze vykonat z důvodů „vyšší moci“.

V případě nežádoucího prodloužení pobytu v zahraničí z důvodu „vyšší moci“ cestovní kancelář není povinna hradit zvýšené náklady s tím spojené.

Pro Blesk Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur - AČCKA


Jak stávku v Řecku řeší české cestovky

„Řecká stávka v letecké dopravě není celodenní, ale probíhá jen v určitých dopoledních a odpoledních hodinách,“ vysvětlila Romana Slížková z cestovní kanceláře EXIM tours. „Proto jsme některé lety posunuli tak, aby letadla odlétala i přilétala mimo tuto dobu. Klienty jsme dopředu telefonicky informovali.“ Slížková dodala, že nešlo o žádné zásadní změny v odletech. „Posuny se pohybovali řádově o jednu až dvě hodiny, což klientům nijak dovolenou nenarušilo.“

„V souvislosti s potvrzenou stávkou v letecké dopravě na pevnině i na ostrovech Řecka jsme ve spolupráci s naším leteckým partnerem upravili  letové řády tak, abychom pokud možno vůbec neomezili dovolenou našich klientů,“ řekl Petr Šatný z cestovní kanceláře Alexandria.

Fotogalerie
1 fotografie