Film ho proslavil po celém světě. O dříve klidný ostrov se mezi turisty z celé planety strhl neobvyklý zájem a Skopelos zažívá jejich invazi.

Kdo by si nepamatoval emotivní záběr loňského filmového trháku Mamma Mia!, kdy oscarová herečka Meryl Streep zpívá své osudové lásce jednu z nejslavnějších skladeb skupiny Abba. Poté si strhne z ramen červený šátek a rozběhne se po schodech k romantické kapličce na vrcholu útesu, kde se vdává její dcera...

Rušný ráj

Když snímek oběhl snad všechna světová kina, stal se z řeckého ostrova Skopelos – hlavního místa natáčení – turistický hit. Spousta cestovatelů, kteří se navnadili záběry tichého, klidného ráje, byla však po příjezdu na místo trochu zklamaná. Prostředí není vůbec tak pokojné, jak se ve filmu zdálo. Například sněhobílá kaplička Aghios Ioannis není tak izolovaná, jak se na plátně zdá. Nedaleko stojí často plné parkoviště, turisté jsou překvapeni i ze stísněného prostoru uvnitř. „Je to šíleně maličké. Je tu sotva prostor pro Meryl Streep, natož pro tři otce a ostatní svatební hosty,“ řekla britskému deníku Daily Mail jedna ze zklamaných turistek Carla Stone. Jiná z návštěvnic si stěžuje na přeplněné pláže.

Fotogalerie
6 fotografií

Ceny vyletěly vzhůru

Turisty překvapí i ceny, které se kvůli nárustu návštěvníků výrazně zvedly. Jak napsal britský deník, na Skopelosu stouply ceny potravin až o 50 procent! To je nepříjemné i pro místní obyvatele. Ti mají sice krásné vzpomínky na natáčení, současná situace se jim ale příliš nelíbí. „Místní Řekové jsou zvyklí trávit často večery povídáním v tavernách u dobrého jídla a pití. Teď je to ale pro ně příliš drahé,“ řekl Neil Durham, který tu trvale žije. Tučné časy zde prožívají také realitní makléři, kteří využívají touhy bohatých cizinců pořídit si na ostrově letní sídlo. Například ceny domů u moře startují na 200 tisících librách (asi 6 mil. Kč).

Podlehli i Češi

Celosvětovou »skopelomanií« se nechali strhnout i Češi. Na Skopelos a sousední Skiatos, na kterých se film Mamma Mia! natáčel, jezdí přibližně osm tisíc Čechů ročně, z toho na samotný Skopelos asi tři až čtyři tisíce. „Po natáčení filmu zaznamenaly letos české cestovní kanceláře nárust zájmu o pobyt na těchto ostrovech přibližně o dvacet procent,“ říká Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Ostrov znovu utichne

Řecký ráj Skopelos potkal podobný osud jako další romatická místa, proslavená díky natáčení kasovních trháků. „Máme ve světě i další příklady, kdy se dosud klidný ostrov změnil kvůli natáčení filmu v oběť velké turistické invaze: například thajský ostrov Phi-Phi, kde se natáčel film Pláž s hercem Leonardem di Capriem,“ říkál Tomio Okamura.

Podle jeho slov by ale šílenství kolem Skopelosu nemělo trvat příliš dlouho, maximálně ještě příští sezonu. Pak by se vše mělo vrátit do starých kolejí, a ještě nedávno poklidný ráj znovu utichne. „Já do takových oblastí jezdit doporučuji, jelikož cestování po místech, spojených s různými aktuálními zajímavými událostmi, k cestovnímu ruchu neodmyslitelně patří,“ řekl Okamura.