Kdyby skrz celé Slovinsko vedla dálnice až na chorvatské hranice, neřešily by tisíce středoevropských turistů každoroční dilema s nákupem slovinské viněty. Jenže 55 kilometrů autostrády, nehledě na její kvalitu, je za 15 euro (405 Kč) na týden poměrně drahý špás. Navíc za měsíční známku bude vaše peněženka hned dvakrát lehčí. Pokud to vezmete po dálnici, pak přes Slovinsko najedete něco málo přes 60 kilometrů a cesta zabere kolem 40 minut. Je výhodné tento úsek objet a jak na to?

První možnost, jak slovinskou dálnici objet, je sjet z rakouské A9 na Spiefield a vydat se na Šentilj a dále pokračovat na Maribor. Ve městě už se budete řídit ukazateli na Ptuj, respektive Záhřeb. Za Ptují pak najedete na úsek, kam ústí i dálnice. Cesta z rakouského Spiefieldu až na chorvatské hranice je dlouhá lehce přes 60 kilometrů a celkem zabere kolem hodiny a půl. Samozřejmě záleží na dopravní situaci, v létě je třeba počítat s kolonami ostatních šetřících dovolenkářů.

CHYSTÁTE SE NA DOVOLENOU K MOŘI AUTEM? TIPY A RADY ČTĚTE ZDE >>

Redakce Auto.cz vyzkoušela ještě další cestu, která objíždí Maribor, čímž by řidiči měli ušetřit nějaké cenné minuty. Za Spiefieldem se dáte směr Maribor a na kruháči před Mariborem odbočíte na silnici 449 vedoucí směr Lenart. Dále směrem na Selce, pak už na Ptuj a dále na Záhřeb. Tato cesta je ale z uvedených variant nejdelší, měří bezmála 70 kilometrů a vzhledem k charakteru okresek vážně hrozí, že na ní strávíte nejvíce času.570160:full:true:true

VÍCE O TÉTO CESTĚ  A DALŠÍ TIPY PRO CESTOVÁNÍ AUTEM DO CHORVATSKA NALEZNETE ZDE >>

Fotogalerie
30 fotografií