Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Těhotná Jermanová řešila dítě už před rokem. Jaké má obavy a bude jako Buzková?

Autor: Jakub Veinlich, ver, simao - 
9. září 2018
05:01

Středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové je 48 let. Zpráva o jejím těhotenství tak mohla mnohé překvapit. Ona sama ale o dítěti mluvila v rozhovoru pro Blesk Zprávy už před více než rokem. Jestli už tehdy tušila, že když otěhotní, zůstane po narození potomka doma manžel, jasné není. Jisté ovšem je, že to nebude první případ, co se politička vrátila do práce těsně po porodu. Například bývalá místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková (ČSSD) si nechala do kanceláře nastěhovat postýlku a přímo v kanceláři také kojila.

 „Jsem ve věku, kdy věci neplánujete, je to tak soukromé, že v tuto chvíli nic nevylučuji a ani nic neříkám, že bude. Ale samozřejmě asi by (manžel – pozn. redakce) rodinu chtěl, bavili jsme se o tom. Uvidíme, co přijde, nicméně s mým synem vychází velmi dobře,“ odpověděla loni v červnu středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová na dotaz Blesk Zpráv, zda by nechtěl její o 16 let mladší partner dítě. „Nebránila bych se tomu,“ dodala na doplňující dotaz.

Manžel tehdy cukl

Video vzniklo těsně před sněmovními volbami v červnu 2017 jako součást projektu Osoba blízká. Jermanová tehdy kandidovala do Poslanecké sněmovny a poskytla redakci osobní rozhovor. Rozjednaná byla také účast jejího manžela, který se ale nakonec projektu i přes opakované prosby nezúčastnil. Rozhovor s Jermanovou jsme proto dosud neodvysílali.

Pokorný už přitom jedno dítě z předchozího vztahu má. O něm se ale hejtmanka dozvěděla až od Blesku a dohnalo jí to k slzám. Během zmiňovaného rozhovoru se proto redaktor političky v otevřeném rozhovoru také ptal, jak tuto informaci s několikaměsíčním odstupem vstřebala.

Řešili i Pokorného první dítě a alimenty

„Musím říct úplně upřímně, že první věc, která mě napadla, že pokud dítě vzniklo za našeho vztahu, tak, že to fakt manžel nepřežije, ale pokud to bylo před tím, tak že to nějak vyřešíme. Byla to ta druhá varianta, ta lepší,“ zavzpomínala na krušné chvíle Jermanová. Manžel se jí prý omluvil, veškeré vzniklé dluhy zaplatily, ale s bývalou přítelkyní ani narozeným dítětem se prý v té době nestýkal.

Dluh na alimentech 80 tisíc prý okamžitě splatil. Měl na sebe přitom kvůli tomu i několik exekucí a podle hejtmanky mu nebylo po provalení pravdy vůbec do zpěvu. 

I když na mladého manžela rupl údajný „jednorázový“ románek, ze kterého se mu narodil syn, vztah manželů Jermanových to podle hejtmanky utužilo a o rozvodu proto politička ani nepřemýšlela.  „Ani náhodou, ten důvod a ten příběh, který mi převyprávěl, je pochopitelný a pro mě to není důvod k tomu, abych se rozváděla,“ dodala.

Limuzína jako „pseudokauza“

Od té doby si prý říkají s manželem snad úplně vše a tak se po aféře s dítětem a kauzou, kdy Jakub Pokorný využíval auto patřící hejtmanství, těší na prvního společného potomka.

„Ta pro mě pseudokauza přišla v době, kdy to bylo pro mě nejrizikovější. Každý lékař vám řekne, že musíte být v klidu, nerozčilovat se, nestresovat se. Já jsem se snažila, ale bývá to velmi složité v okamžiku, kdy jde o rodinu,“ řekla Blesku Jermanová ke svému těhotenství, které může být pro ženy v jejím věku rizikové.

Plánované těhotenství

„Těhotenství bylo plánované, ale netušila jsem, že to přijde takto záhy a že se to povede. Zatím jsem na konci prvního trimestru, takže se to nejrizikovější období chýlí ke konci a doufáme s manželem, že vše bude v pořádku,“ potvrdila před pár dny Jermanová Blesku informace o jejím požehnaném stavu. Z prvního manželství už má přitom 18letého syna.

Své těhotenství si podle svých slov hejtmanka zatím užívá bez potíží, ale nechce se k němu kvůli stále ještě ranému stádiu dál už vyjadřovat. „Mohu vás ale ujistit, že žádné omezení nemám, jsem zdravá, nic se neděje, vše je v pořádku tak, jak má být. Samozřejmě se snažím vyhýbat se stresu tak, jak lékaři radí všem nastávajícím maminkách,“ řekla Jermanová Blesk Zprávám v pátek odpoledne. 

Kdo by si myslel, že až Jermanová porodí, složí mandát hejtmanky a půjde na mateřskou, ten je na omylu. Doma bude jen v šestinedělí, na mateřskou pak nastoupí její muž.

„Do funkce jsem nastupovala s nějakým slibem a ráda bych, pokud mi to zdravotní stav dovolí, vše dotáhla. V okamžiku, kdy by to nešlo, tak by rodina byla prioritou,“ říká a nevylučuje kandidaturu v krajských volbách roku 2020.

Rychle do práce. Vzorem premiérka ze Zélandu

Podobně jako to má v plánu Jermanová, vyřešila svůj porod a následnou péči o dítě také novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (37). Své první dítě, které má s moderátorem Clarkem Gayfordem (40) porodila letos 21. června - pár dní po plánovaném termínu. Úřadovala přitom do poslední chvíle. Během jejího šestinedělí řídil zemi vicepremiér Winston Peters. Na začátku srpna se ale politička vrhla opět do práce a svou funkci plní opět na 100%. 

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová porodila a pospíchala do práce, doma zůstal manžel. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová porodila a pospíchala do práce, doma zůstal manžel. | Reuters

Buzková vzala dceru mezi poslance

Ani v České republice by přitom nebylo nic divného, pokud by měla hejtmanka dětskou postýlku přímo v kanceláři. V minulosti si v praxi roli političky a zároveň novopečené matky vyzkoušela například někdejší nejoblíbenější česká politička a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková (ČSSD). Její dceři je dnes 22 let – dá se ale říct, že vyrůstala přímo mezi poslanci. Buzková si totiž nechala přinést dětskou postýlku přímo do své kanceláře v malostranském paláci. Když hlasovala, nebo řídila schůzi, hlídala dceru Annu babička.

Průkopnice Marvanová

Průkopnicí mezi matkami političkami byla přímo ve Sněmovně také někdejší poslankyně, dnes kandidátka do pražského zastupitelstva a právnička Hana Marvanová. V září v roce 2003 se jí narodil třetí syn – Andrej.

Marvanová měla původně v plánu pracovat jako poslankyně i po porodu. Ve Sněmovně jí proto na její žádost zřídili místnost pro kojení a přebalování. Byl v ní i počítač. Novopečená matka se ale nakonec pár dní po narození syna poslaneckého mandátu vzdala. Před rokem se přitom ve Sněmovně mluvilo o tom, že by české političky mohly mít přímo v prostorách parlamentu kojírnu.

Petra Buzková ve své kanceláři s dcerou Annou v únoru 1993. Petra Buzková ve své kanceláři s dcerou Annou v únoru 1993. | ČTK/Michal Doležal

Kaslová: S kočárkem do Sněmovny

Tu by zřejmě v roce 2012 uvítala „Miss Parlamentu“ - tehdejší třicetiletá poslankyně TOP 09 Jana Kaslová. Těsně poté, co se stala poslankyní, se už těhotná vdávala. Do Sněmovny pak vozila kočárek a v něm svou dceru Julinku. „Musím Julinku brát s sebou. Pořád ještě kojím,“ řekla tehdy politička Blesku. Dcerku ale nechávala po dobu hlasování u sebe v kanceláři. 

Spáry Sněmovny poznal také druhý syn někdejší místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanové. S kým své první dítě čeká, původně tajila. Brzy se ale ukázalo, že otcem je tehdejší tou dobou stále ženatý premiér Mirek Topolánek. V roce 2007 se ale celá rodinka ukázala světu.

 

defakto ( 9. září 2018 18:39 )

... nechápu proč čekali s dítětem až do doby , až má Jermanová 48 let , sice se vzali asi jen před 3 lety , ale prakticky spolu žijí už hodně dlouho. Spíš si myslím , že se to povedlo díky umělému oplození , protože otěhotnět přirozeným spůsobem ve 48 letech je téměř nemožné. ... on je fakt odporný chlap , takový vychcaný h.a.j.z.l.í.č.e.k , těm by měli zakázat se množit !

kamcerka ( 9. září 2018 17:23 )

Ten chlap je od pohledu hnusný !!!!! Holič s matkou, tak spolu vypadají. Nevolit kvůli tomu, že se snaží přilepšit na státu.

montevideo ( 9. září 2018 15:37 )

Ona blbá, on vyžírka.

montevideo ( 9. září 2018 14:50 )

Dítě půjde do 1. třídy a bába Jermanová do důchodu.

europa ( 9. září 2018 13:30 )

Nikomu jsem postižené dítě nepřál, tak co to překrucuješ. Chtěl jsem jen naznačit, že v jejím věku je daleko větší pravděpodobnost k tomu ho mít. To ti řekne každý lékař, zlatíčko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa